Dragostea vine mereu cu factură

web-8597074_cost

Dimensiune font:

| 09-01-2023 16:15

 

În România nu mai este de trăit, par a spune şi raportările Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora anul trecut numărul deceselor tot crește, iar cel al nașterilor scade. Suntem o țară îmbătrânită și se vede cu ochiul liber. În parcuri vezi mai mult bunici, nu că ar fi rău, la piață tot pensionari, în supermarketuri la fel. În spațiile de joacă publice numărul adulților îl depășește pe cel al copiilor, iar vârsta este destul de înaintată. Sunt fie bunici cu nepoții la distracție, fie bone ( a se citi pensionare în căutare de un venit suplimentar pentru coșul zilnic) cu prichindei. Şi căsătoriile sunt tot mai puţine, zic statisticienii. Cu alte cuvinte, familia nu prea mai este celula de bază a societăţii, cum se spunea odinioară, cum ar fi bine să fie şi cum este în ţările în care oamenii o duc mai bine.

Pentru fiecare dintre noi, familia ar trebui să fie cel mai important lucru, însă, din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa, iar cauza ar fi condiţiile economice. Şomajul, ratele, criza din ultimii ani au făcut ca foarte mulţi români să plece peste hotare, lăsând în urmă fie copii, fie bătrâni care nu mai au niciun ajutor. Cei care au rămas în ţară s-au descurcat cum au putut – unii au tras cu dinţii de locurile de muncă, alţii au furat sau au dat din coate până au acces la joburi politice de unde hoţia se vede altfel.

Statisticienii ne tot spun că populaţia scade, lucru dovedit şi la recensământ, dar şi că româncele nu mai vor să fie mame. Multe femei au pus cariera înaintea maternităţii şi nu le poţi judeca. S-au gândit ca mai întâi să-şi asigure traiul, apoi să aducă pe lume copii cărora să le ofere confortul necesar creşterii. Nu poţi să fii sănătos şi nici să ai rezultate în educaţie dacă eşti flămând ori umbli cu haine peticite. Din păcate, decizia lor a dus la scăderea natalităţii foarte mult. Apoi, mai sunt şi problemele de infertilitate, multe generate tot de stresul vieţii grele inclusiv la domni, nu doar la doamne.

Tinerii nu mai vor să se căsătorească din acelaşi motiv – nu au un răspuns clar la întrebarea „Din ce vom trăi?”. Casele au preţuri prohibitive, joburile au salarii mici, coşul zilnic costă enorm, de unde să mai hrăneşti şi dragostea? Preferă să trăiască în aşa numita uniune consensuală mult mai comodă şi financiar, şi social vorbind.

Bătrânii ar vrea să aibă şi nurori, şi gineri, şi nepoţi, dar vremurile le sunt potrivnice. Pirostriile nu mai atrag aşa cum era odinioară, iar lehuzia a devenit un lux. Cum să creşti un copil şi să ţii o casă cu un salariu de 466,23 de euro, atât cât plăteşte statul lunar leafa minimă? Până şi deţinuţii au parte de mai mulţi bani, alocațiile lor de hrană depășindu-le cu mult pe cele ale bolnavilor ori copiilor din centrele de plasament.

În unele localităţi din Moldova s-a ajuns ca Primăria să pună premiu pentru căsătorii şi naşteri, de teamă că altfel satele vor rămâne pustii. E trist că s-a ajuns ca şi dragostea se vinde cu factură, dar uite că se întâmplă. Statul, contrar celor afirmate de ofiţerul Stării Civile, nu ocroteşte familia, nu oferă niciun ajutor şi pare că nici nu-i pasă, dovadă fiind statisticile. Dacă viaţa ar fi mai uşoară cu siguranţă numărul familiilor tinere ar creşte, numărul naşterilor ar fi mult mai mare, iar al bunicilor fericiţi cu atât mai mult. S-ar face şi economii cu medicamentele fiindcă oamenii bucuroşi se îmbolnăvesc mai greu, ar creşte şi PIB-ul de pe urma celor liniştiţi că au locuri de muncă, iar vânzările ar sări în aer datorită cumătriilor şi nunţilor. Ei, şi dacă vreţi să ducem utopia mai departe, ar creşte şi numărul votaţilor că oamenii acceptă mai uşor promisiunile când sunt sătui şi îndrăgostiţi. Din păcate, situaţia este cu totul alta şi nu se întrevede nicio îmbunătăţire. Singura speranţă este ca statisticile să stagneze fiindcă altfel vom asista la o depopulare masivă a României şi ar fi mare păcat fiindcă este o ţară tare frumoasă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Copilării fără baterii. Jucăriile de altădată
13/11/2024 07:46

Copilăria părintilor nostri este un univers aparte, un mozaic de momente ce astăzi par invelite intr-o patină de aur, cu un aer ce imbină simplitatea vietii de altădată cu rasetele sincere si micile peri ...

  Dincolo de măști
11/11/2024 18:36

Diminetile, indiferent de anotimp, cand soarele incă mai ezită să mangaie orasul, o găsesc pe ea, femeia cu o carieră remarcabilă, in fata oglinzii. Reflexia ii intoarce o privire blandă, dar plină de p ...

Groaznicul cutremur de sambata noaptea! 10 noiembrie 1940
10/11/2024 14:06

Sambătă, 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 si 35 de secunde s-a declansat primul cutremur catastrofal al secolului XX in Romania. Seismul care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 140-150 km, a avut magn ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
09/11/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
09/11/2024 09:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
09/11/2024 09:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
09/11/2024 08:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Stângacii și creativitatea, o legătură specială
09/11/2024 08:31

Într-o lume dominată de dreptaci, stangacii au fost adesea priviti ca fiind diferiti, uneori chiar „ciudati”, pentru că folosesc mana stangă in activitătile de zi cu zi. Cu toate acestea, ...

  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones a murit la 91 de ani
04/11/2024 11:21

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones, care a avut o influenţă majoră asupra muzicii americane prin colaborarea sa cu artişti precum Count Basie şi Frank Sinatra şi care a remodelat muzica ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei