Maşina de fabricat OAMENI

2x editorial

Dimensiune font:

| 29-01-2023 10:15

 

Fain titlu, nu-i aşa? Recunosc, l-am adaptat după cursul unui amic, care ajută oamenii să se cunoască pe sine, să-şi accepte defectele şi să pună acceleraţia pe talente. Ionuţ şi Maşina de fabrica z(m)ei îi ajută să găsească întrerupătorul pe cei care bâjbâie şi pe lumină. Dacă aş fi ministrul Educaţiei, aş preda astfel de cursuri încă de la clasa pregătitoare. Am mai vorbit despre asta şi uite că revin cu acest subiect fiindcă este important nu numai să trăim, ci şi cum creştem şi cum trăim. I-aş învăţa pe copii mecanismele gândirii, cum se formează şi se îndeplineşte o dorinţă, cum pot să fie eroi în viaţă şi cum pot evita situaţiile care i-ar putea destabiliza ori ce este important să facă atunci când barca vieţii lor este în derivă. Aşa poate s-ar evita tot felul de necazuri,  dorinţele ar deveni doar consecinţe ale acţiunilor zilnice, iar viaţa din jurul nostru ar fi normală. Sau măcar s-ar apropia de un optim.

Ori de câte ori îi întrebi ce mai fac, cei mai mulţi români se plâng. Ba n-au bani, ba sunt bolnavi, ba s-au certat cu rudele ori copiii au uitat de ei, motive sunt berechet. Şi dacă nu au inventează, că este musai să se plângă. Victimizarea este aproape o stare de fapt şi o regăseşti la majoritatea celor din jur. Îi şi vezi după atitudine, nu este nevoie să deschidă gura. Spatele uşor adus în faţă, ochii în podea ori furişaţi în lateral, în căutarea unui veşnic auditoriu căruia să îi arunce toate emoţiile refulate şi pe care nu ştie deloc să şi le asume. Mai pe româneşte, nu ştie să se crească pe sine fiindcă nu se cunoaşte. Cei bătrâni aşa au trătt, ei fiind produsul unui regim totalitarist. Nu au cunoscut alt stil de viaţă, au făcut mereu ce li s-a spus, nu au avut drept la opinie, nici n-au ştiut că ar putea avea aşa ceva, nu au cerut niciodată drepturi fiindcă termenul le era străin. Mă rog, aşa le-a fost lor viaţa. Copiii lor, astăzi oameni mari, le moştenesc tarele. Unii au învăţat să-şi fie proprii stăpâni, alţii îşi duc amărăciunea mai departe şi, mai rău, împroaşcă totul în jur cu venin. Pentru ei, şeful este mereu duşman, fratele este persoana care îi sufocă, autorităţile sunt mereu împotriva lor. De fapt, ei se luptă cu ei înşişi şi continuă să ciugulească aceeaşi rană care le permite să se plângă şi să-şi trăiască statutul de victimă.

Cu astfel de oameni nu veţi reuşi să faceţi nimic niciodată – nici afaceri, nici colaborări, nici măcar o petrecere.

Mai sunt şi români care vor şi ştiu să fie fericiţi şi au vrut să înveţe singuri aceste lecţii, au trecut prin Maşina de fabricat oameni tari şi i-au învăţat şi pe cei mici secretul unei vieţi frumoase. Prima condiţie este să îţi doreşti să ai un plan de viaţă, apoi să-l scrii şi să-l urmezi îndeaproape, cu ajustări doar când lucrurile merg tare prost. Fără dorinţe nu există progres, nu există viaţă mai frumoasă şi nici trai mai bun. A doua condiţie este să renunţi la orgolii şi să-ţi vezi doar de drumul tău, să îţi dai lecţii doar ţie şi să iei note maxime la orice examen al destinului. Astfel vei reuşi să te transformi din consumator în inovator, statut din care cu siguranţă nu vei mai avea gânduri de suicid (tocmai ce-am aflat că românii sunt printre cei mai pesimişti europeni) şi nici nu vei arunca bombe în standul cu reviste umoristice.

Lipsa de echilibru emoţional naşte monştri, iar situaţia din Franţa a demonstrat-o. Se întâmplă uneori să trecem prin situaţii foarte grele şi poate să credem că lumea s-a sfârşit, dar dacă avem o fundaţie bună, ne vom regăsi mereu Nordul personal şi-l vom urma fără frică. Spaima ucide mintea, fărâmiţează sufletul şi distruge totul în jur. Dar lecţia asta nu se învaţă (încă) la şcoală, ci mult mai târziu, când ne trezim corigenţi la viaţă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Acneea, mai mult decât o problemă de piele
24/04/2024 14:30

O afectiune dermatologică comună, acneea afectează milioane de oameni din intreaga lume, influentand nu doar aspectul fizic, ci si starea emotională si interactiunile sociale ale celor afectati. Acest repor ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei