Pasiune şi dăruire, un secret la îndemâna oricui

Dimensiune font:

| 02-01-2023 11:39

Există multe momente în care simţim că doar Cerul ne este limita şi este bine să ne bucurăm din plin de orice reuşită, fără a uita însă şi cât de mult am muncit. O femeie are simultan mai multe locuri de muncă, toate cerând iubire şi atenţie. Este poate şi mamă, şi soţie, şi fiică, şi angajat ori antreprenor, iar valoarea muncii este greu de cuantificat. Nimic nu se compară cu sentimentul că munca nu a fost în zadar, că în urmă au rămas construcţii solide ori s-au deschis căi ce altădată păreau de neatins.

Pasiune şi dăruire, un secret la îndemâna oricui

Au schimbat destine, au condus afaceri, au crescut şi au învăţat copiii, au salvat vieţi, s-au luptat pentru visele lor şi ale altora, au muncit, au iubit, au suferit şi au fost răsplătite prin dragul de oameni. Angela Zarojanu, antreprenor şi consilier local la Suceava, crede că în viaţă avem o datorie faţă de visele şi aspiraţiile noastre. „Ca să le îndeplineşti, trebuie să studiezi temeinic, să munceşti enorm, să depui pasiune în tot ceea ce faci şi să gândeşti pozitiv. Prin tot ceea ce fac îmi doresc tare mult să fiu de folos celor din jurul meu. Aceste lucruri mă încarcă de energie şi entuziasm şi îmi dau forţa necesară de a merge mai departe”, a spus Angela Zarojanu. Ea recunoaşte că a avut în viaţă foarte multe momente în care a simţit satisfacţia lucrului bine făcut, bucuria de a dărui şi a trăi frumos. Cât despre preţul succesului, nu vorbeşte niciodată, fiind bucuroasă cu tot ceea ce a obţinut.

Uneori se întâmplă ca succesul profesional să-l depăşească pe cel familial, dar pentru ca fericirea să fie deplină balanţa trebuie echilibrată rapid. „Nicio reuşită nu s-a ridicat peste trăirile produse de o realizare în familie. Un moment emoţionant a fost în toamna lui 2014, când mi-a reuşit extinderea seminariilor deschise cu studenţii într-un moment de cotitură al vieţii mele. A urmat un alt moment marcant al activităţii profesionale, când am înţeles ce tot ce am făcut în ultimii 25 de ani s-a compus din două etape, la o distanţă de un an: susţinerea prelegerii publice pentru acordarea conducerii de doctorat şi etapa a doua, reprezentată de prelegerea publică pentru ocuparea postului de profesor universitar”, ne-a mărturisit Daniela Şuteu, profesor universitar la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului Iaşi. La ce a renunţat pentru a ajunge aici? „La a fi mamă şi soţie cu normă întreagă. Dacă ar fi să reformulez cei 25 de ani , aş acorda atenţie mai multă vieţii de lângă mine pentru că, odată trecut, timpul (cu mine, cu familia) nu-l mai pot întoarce. Şi acest timp doare mai tare decât orice altceva”, a recunoscut Daniela Şuteu.

Cristina Bleorţu, din Dărmăneşti (Suceava) a câştigat recent Marele Premiu pentru cel mai bun student român din străinătate. Emoţia trăită a fost de nedescris. „Când urcam pe scenă întrevedeam abia, într-un joc tainic şi greu descifrabil de amintiri care se topeau una într-alta, ciudata activitate din anul universitar trecut care m-a împins la dobândirea acestui premiu. Şi mă gândeam că nu merit această onoare, că nu mă pot compara cu alţi studenţi merituoşi, dar priveam această distincţie drept ceva îmbucurător, firesc, care venea de la sine, pe un drum în care surprizele ţineau de cât de mult am crescut în plan personal”, a recunoscut Cristina.

Mulţi dintre noi suntem norocoşi atunci când ne dăm seama ce ne-a ţinut pe loc la un moment dat, aşa cum recunoaşte şi Raluca Zaharia, dirijorul Corului „Juniorii” al Operei Naţionale Române Iaşi. „Sunt o persoană care se implică 100% în reuşita unui proiect. Trebuie doar să cred în ideile proiectului şi să mă regăsesc. O dată cu venirea mea la Opera Naţională Română din Iaşi am renunţat brusc la activităţile studenţeşti, care îmi ocupau foarte mult din timpul liber. Îmi place foarte mult să mă simt în largul meu, oriunde, în orice circumstanţe. Dacă trebuie să mă înfrânez, înseamnă că nu am ce căuta alături de acele persoane. Deci, am sacrificat timpul petrecut cu «prietenii», dar a meritat pentru că mi-am găsit oamenii pe care mă pot bizui”, spune Raluca. În familia ei, fiecare are un program foarte încărcat, dar se susţin reciproc. „Victor (soţul ei – n.r.) este în acelaşi domeniu de activitate, ne întâlnim pe holurile Operei, ne îmbrăţişăm repede şi fiecare pleacă în sala lui de repetiţie. Ne înţelegem din priviri şi asta mă ajută enorm. Ştiu că sună himeric, dar chiar am reuşit să nu aducem Opera în casa noastră, ci să aducem aportul nostru în Operă. Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că cel mai frumos moment din viaţa mea se prelungeşte cu fiecare apariţie în public a corului de copii, pe care îl conduc”, a zâmbit Raluca, a cărei privire a mângâiat-o blând pe Eva, copila ei superbă, minunea din viaţa ei şi a lui Victor.

„Succesul apare atunci când suntem împăcaţi cu noi înşine”

Când vine vorba despre antreprenoriat lucrurile pot părea foarte dure, jocul afacerilor nefiind unul foarte lejer. Cu toate acestea, multe femei se descurcă bine şi reuşesc să păstreze un echilibru în viaţa privată şi cea de la birou. „Ca om de afaceri, este greu să identific un eveniment singular care defineşte cel mai frumos moment sau cea mai fulminantă ascensiune din viaţa mea, ca femeie de afaceri. Antreprenoriatul este un proces continuu, iar asta înseamnă că în fiecare zi eşti dator faţă de tine şi faţă de echipa pe care o coordonezi, să depăşiţi împreună noi obstacole, să stabiliţi noi limite şi să găsiţi puterea de a crea momente frumoase, chiar şi atunci când incertitudinile planează”, a recunoscut Mirabela Miron, vicepreşedintele CECCAR Iaşi. Pentru ea, antreprenoriatul este o alegere pro-activă în care renunţarea nu este o opţiune. „Nu poţi să faci afaceri fără compromis, însă nu putem confunda compromisul cu a te compromite. Nu cred că antreprenoriatul sau succesul în afaceri înseamnă renunţarea la timpul personal dedicat sieşi sau familiei. Dimpotrivă, succesul apare atunci când suntem împăcaţi cu noi înşine, când ştim care ne sunt limitele şi identificăm cu celeritate pârghiile pentru a le depăşi”, ne-a mărturisit Mirabela Miron. De altfel, de unde ar avea curajul, tăria şi puterea de a înfrunta toate provocările dacă nu din zâmbetul fiicelor ei şi din căldura familiei care o susţine şi alături de care nici Cerul nu mai este o limită?

Afacerile înseamnă şi dezvoltare personală, dar şi construcţie şi planuri pe termen lung, aşa cum a fost pentru Oana Tomescu, creatoarea brandului „Bentiţe de fiţe pentru fetiţe”, din Piatra Neamţ. Ideea afacerii s-a născut imediat ce a apărut pe lume prima ei fiică, Sofia, şi pentru care a creat primele accesorii. Nu s-a gândit nicio clipă că ar putea să-şi dezvolte o carieră în acest domeniu. A creat o bentiţă care a fost foarte apreciată, apoi a realizat cât mai multe modele, iar comenzile au început să apară imediat. „Acest lucru mi-a dat curaj şi am continuat să-mi dezvolt pasiunea până a ajuns la nivel de business. Am realizat sute de bentiţe, toate modelele pentru diferite ocazii, am trecut la turbane accesorizate cu flori, fundiţe, apoi la rochiţe. Toată munca a fost răsplătită şi mă bucur enorm că am ajuns să accesorizez sute de fetiţe frumoase şi fiţoase, cum îmi place să le spune”, a zâmbit Oana. Multă lume a întrebat-o cum a reuşit să facă atât de multe lucruri, iar răspunsul este foarte simplu: „Cu o bună organizare, ajutoare şi fără a pierde timpul deloc. Când am câteva clipe libere le petrec cu familia, cu cele două fetiţe, şi cu prietenii”.

Femei care au scris istoria

Preţul succesului are multe unităţi de măsură, depinde de fiecare la ce ne raportăm. Uneori cariera poate să o ia înaintea familiei, alteori timpul alocat afacerilor poate fi cu mult mai generos decât cel pentru propria persoană, însă finalul este frumos. Dovadă sunt şi realizările multe femei care au făcut istorie. De pildă, Luiza Zavloschi, prima femeie ajunsă învăţător în ţară. „Din toată România, tocmai în fundul judeţului Vaslui s-au găsit nişte ţărani luminaţi care să îşi atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunităţii»”, a spus etnologul Dan Ravaru. De numele regretatei Iulia Hălăucescu se leagă deschiderea Muzeului de la Tarcău, dar şi Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, iar de cel al Sofiei Ionescu Ogrezeanu începuturile neurochirurgiei. Sofia venea din Fălticeni, un orăşel din Moldova, dar asta nu a împiedicat-o să facă istorie în medicină şi să fie recunoscute drept prima femeie neurochirurg din sud-estul Europei. Felicia Ţigănescu este o altă doamnă pentru care doar Cerul a fost limita. Venită din Horodnicul de Jos (Suceava), a zburat alături de păsări şi le-a demonstrat femeilor că brevetul de pilot nu este doar un document purtat de bărbaţi. „Când învăţam despre păsări, mergeam să le recunoaştem prin pădurile din împrejurimi. Le zburătăceam de prin cuiburi şi ele se ridicau în văzduh. Aripile le străluceau ca fuselajul planorului. De-atunci a-ncolţit în mine dorul de zbor”, spunea Felicia Ţigănescu. Ea a zburat pentru ultima oară atunci când avea aproape 90 de ani.

Cartea viselor rămâne deschisă pentru fiecare dintre noi şi suntem singurii responsabili de cât de multe lucruri ne vom aminti peste ani. Singurul sfat pe care îl poate oferi orice femeie de succes este să nu lăsăm timpul să ne ascundă dorinţele.

Maura ANGHEL

 

„Fiecare femeie ar trebui să se folosească de ce a primit de la Mama Natură înainte ca Tatăl Timp să i le ceară înapoi” – Laurence J. Peter

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:52

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
Dezvăluirile unui român care a lucrat la barurile de la Intercontinental: ”În subterane se întâmplau lucruri absolut incredibile și dureroase”
07/04/2025 11:22

 Un roman de 59 de ani, care locuieste cu familia in San Marino, incă din 1997, a făcut dezvăluiri despre perioada in care a lucrat la hotelul „Intercontinental”, inainte de Revolutie. Dup� ...

Scara spre cer: rânduielile lui Ioan Scărarul, călugărul care a legiuit urcușul sufletului
30/03/2025 15:15

Departe de zumzetul oraselor si de iuresul vremurilor, pe stancile arse de soare ale Muntelui Sinai, un călugăr asezat intr-o chilie sărăcăcioasă a scris, cu lacrimi si post, o carte fără sfarsit: o sca ...

  Aurul, comoara eternă a omenirii și secretul prețului său fabulos
29/03/2025 13:47

Aurul este considerat cel mai pretios metal din lume datorită raritătii sale, stabilitătii chimice exceptionale, utilizărilor istorice si valorii culturale pe care o are. Este un element rar in scoarta tere ...

Inteligența emoțională, super-puterea unui elev de succes
29/03/2025 12:37

Pe coridoarele efervescente ale scolilor, unde rasetele si emotiile se amestecă intr-un dans continuu, se scrie o poveste nevăzută, dar esentială. Este povestea despre cum inteligenta emotională devine sup ...

Sonata regăsirii. Când Rostul se întoarce Acasă
29/03/2025 11:14

Există un moment cand lumina intalneste marginea lucrurilor, cand umbrele nu sunt nici aspre, nici pierdute, ci doar plutitoare. Într-o altfel de clipă ne intrebăm dacă drumul nostru are incă rost sa ...

Datul de pomană, puntea dintre lumi și lecția generozității
29/03/2025 11:07

Într-un colt de sat, sub umbra unei case vechi cu pridvor, o bătrană isi aranjează cosul cu pomeni. Asază coliva cu migală, langă ea asterne colăceii aurii si lumanările albe. Mainile ei, brăzdat ...

TikTok poate ucide. Provocările virale transformă distracția în pericol mortal
29/03/2025 10:34

  În ultimii ani, TikTok a devenit un adevărat fenomen in randul adolescentilor. Platforma nu este doar un spatiu de divertisment, ci si o oglindă a generatiei tinere, care isi caută identitat ...

Românii nu mai vor să lase bacșiș. „Nu este responsabilitatea mea, ca și client, să vă subvenționez eu viața”
28/03/2025 22:58

O amplă discutie legată de faptul că romanilor li s-a luat să dea bacsis a luat nastere pe un grup de Reddit, intitulat CasualRo, ce are sute de mii de membri. Si numeroase persoane au relatat cazuri variat ...

Nici măcar premiul de 14.000 USD nu îi face pe sud-coreenii singuri să se căsătorească
28/03/2025 11:47

 Lee Eun-jin are o frică secretă: femeia in varstă de 31 de ani isi face griji că părintii ei vor afla despre stimulentele financiare pe care guvernele locale le oferă pentru a creste rata natalităt ...

Am trăit câteva zile ca în 1999 – fără internet, fără card, fără aplicații. Ce-am descoperit?
28/03/2025 11:01

Totul a inceput cu o idee care părea amuzantă la inceput si aproape imposibilă după cateva ore: să trăiesc o săptămană ca in 1999. Să renunt complet la internet, la carduri bancare, la orice aplicatie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei