Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor

000000   05500

Dimensiune font:

| 12-05-2024 17:35

 
În primul rând, obișnuiește-te să citești etichetele produselor. Să le citești nu înseamnă să citești titlul și atât. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hârtie de bună calitate și toate ne duc cu gândul la momente plăcute. Toate ne dau impresia că au fost făcute în tihnă, cu ingrediente de cea mai bună calitate, în ateliere artizanale, special pentru noi. Nu strică însă să facem și propriile verificări. Cele mai frecvente motive pe care le aud de la oamenii cu care lucrez atunci când vine vorba de citit etichete este că:

 

  Ce informații de pe etichetele produselor ne sunt de ajutor
1. Nu se pricep să citească pentru că nu deslușesc țoață chimia de pe etichetă și 2. Nu au mereu timp de așa ceva.

Într-adevăr, dacă vrei să-ți faci cumpărăturile în 15 minute nu ai timp de uitat pe etichete și comparat.

Ce informații de pe eticheta produselor ne sunt de ajutor:

1. Termenul de valabilitate. Trebuie să gândim practic atunci când cumpărăm un produs. Ce o să facem cu produsul respectiv; când și cum îl consumăm pe parcursul zilelor următoare. Este un produs pentru mic dejun sau masa principală sau e vorba de o gustare. Indiferent de materia primă dintr-un produs, cel mai rău pentru tine ar fi să-l mănânci expirat. Deci să cunoști data de expirare te ajută să cumperi cantitatea corectă din produsul respectiv și să diminuezi risipa alimentară;


2. Lista de ingrediente din care este făcut produsul respectiv. Nu trebuie să te pricepi la modul de fabricație al tuturor produselor ci să-ți folosești intuiția și câteva noțiuni de bază pe care cu siguranță le deții.

Dacă vrei să cumperi, de exemplu, o pâine de secară pe lista de ingrediente ar trebui să se situeze făina de secară și nu cea de grâu. Dacă vrei să cumperi o ciocolată, primul ingredient ar trebui să fie masa de cacao, și nu zahărul. Dacă vrei să cumperi un pateu de origine animală, primul ingredient ar trebui să fie ficatul și nu apa sau amidonul.

Primele ingrediente din listă sunt cele care au fost folosite în cantitatea cea mai mare. Ele dau practic calitatea prodului respectiv, dar și principiile nutritive. Sigur că în situația în care produsul este deja ambalat, cumpărat din supermarket, ne asumăm că nu o să găsim cele mai puțin procesate produse. Pe lista de ingrediente se vor situa, fără dubii, și câțiva conservanți/coloranți/potențatori de aromă. Ce putem face noi este să limităm aportul acestora în alimentația noastră. Una este ca pe etichetă să fie 2 – 3 astfel de produse pe care nu le putem identifica, și alta să fie 2 – 3 rânduri.


3. Numărul de porții de consum. Pe aproape toate produsele găsim această informație. Dacă vom cumpăra un pachet de biscuiți, de exemplu, o să vedem că 2 – 3 bucăți de biscuiți reprezintă porția pe care e recomandabil să o mâncăm (câteodată această porție este și ambalată individual, ceea ce ne ajută). În felul ăsta ne asigurăm că avem o alimentație diversificată. Atunci când poți mânca o cantitate mică dintr-un produs ești obligat să suplimentezi cu alt produs, meniul zilnic. În același timp, te asiguri că nu exagerezi cu caloriile.

4. Continul de kilocalorii pe 100 grame. Suntem bombardați cu vești care ne spun cât de mult ne îngrașă zahărul, dar uităm că de fapt ce ne aduce cele mai multe calorii în farfurie sunt grăsimile. Tindem să punem în coșul de cumpărături un produs pe a cărui etichetă nu este înscris zahărul și avem pretenții de la acel produs să nu ne îngrașe. Ei bine, lucrurile nu stau așa simplist.

Tocmai pentru că ne poate fi greu să descifrăm categoriile de macronutrienti, luați ca punct de reper conținutul de kcal per 100gr. Conținut redus pentru valori sub 100kcal/100grame. Mediu 100-300 și ridicat peste 300kcal/100gr. Din prima categorie fac parte legumele și fructele, iaurturile fără smântână adăugată. Din categoria de mijloc: pâinea, năutul/lintea/fasolea, carnea de pasăre și mușchiul de porc și vită, pestele și fructele de mare, brânzeturile proaspete. Din ultima categorie fac parte produse ce conțin cantități mari de grăsimi: produsele de patiserie, carnea grasă, nucile și semințele, brânzeturile maturate, untul, uleiurile.

5. Tipul de grăsimi conținute de produsul respectiv. Există două categorii: saturate – de proveniență animală și nesaturate – de proveniență vegetală. Sigur că a doua categorie este considerată sănătoasă în detrimentul primei categorii. Asta nu înseamnă că numărul de calorii este mai redus, ci strict cum afectează această grăsime nivelul de colesterol din corp.

O să regăsim cantități mari de grăsimi saturate în carnea grasă, în untură, în brânzeturile maturale, în gălbenușul de ou și în produse ce au ca materii prime principale aceste ingrediente.

În cele din urmă, câteva sfaturi în ceea ce privește cumpărăturile din supermarket:

• Nu intrați în supermarket fără o listă de cumpărături. Cumpărați întotdeauna cu un scop, știind când veți consuma produsul respectiv;
• Nu mergeți la cumpărături înainte de a mânca. Veți cumpăra mult și fără rost;
• Încercați ca cea mai mare pondere a cumpărăturilor voastre să nu fie produse ambalate, ci materii prime din care să vă preparați singuri mâncarea;
• Cumpărați produse sezoniere, specifice anotimpului în care ne aflăm și pe cât posibil de origine locală;
• Nu cumpărați cantități mari și nu faceți stocuri. Nu încercați prea multe produse noi deodată. O dată ajunși acasă, entuziasmul schimbării probabil că nu o să mai fie atât de mare ca în magazin și veți ajunge să cheltuiți sume mari de bani pe produse pe care le veți arunca în cele din urmă;
Dacă citiți eticheta unui produs și nu înțelegeți ce ingrediente sunt acolo, puneți produsul la loc. Dacă această listă are denumiri pe câteva rânduri, e încă un semn că acel produs este unul prea procesat. Întotdeauna există variante mai sănătoase la îndemână și întotdeauna avem opțiunea de a nu consuma acel produs. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei