De ce se agravează ulcerul și gastrita toamna: Trei motive de care să ții seama
Dimensiune font:
De ce se agravează ulcerul și gastrita toamna: Trei motive de care să ții seama. Pe lângă tipurile de gripă sezonieră, a căror creștere este observată toamna, medicii observă adesea o creștere a numărului de pacienți cu probleme digestive cronice, inclusiv gastrită și ulcer, în octombrie-noiembrie.
Există multe patologii digestive – de la dispepsia funcțională, pe care o numim cel mai adesea indigestie, până la afecțiuni grave în care stomacul, intestinele sau ficatul sau pancreasul sunt grav afectate. Cele mai multe patologii devin cronice.
Perioadele în care boala nu vă deranjează alternează cu exacerbări dureroase, cu apariția durerilor, probleme cu scaunele, crize de greață și alte simptome neplăcute. Toamna este o perioadă în care mulți oameni se confruntă, de exemplu, cu exacerbarea ulcerului gastric.
De ce se agravează ulcerul și gastrita toamna: Trei motive de care să ții seama
Gastroenterologul Ekaterina Kashukh vorbește despre asta. S-a răcit și m-a durut stomacul. De ce?
„Boala ulcerului este într-adevăr sezonieră. De regulă, se înrăutățește în perioada toamnă-primăvară, explică medicul. – Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru: – odată cu debutul vremii reci, oamenii mănâncă din ce în ce mai mult alimente prăjite, grase, picante; – activitatea fizică scade, deoarece o persoană începe să își petreacă cea mai mare parte a timpului acasă; – toamna, orele de lumină se scurtează, activitatea solară scade, începe un nou an de muncă și școlar, toate acestea ducând la o scădere a dispoziției și la o creștere a nivelului de stres.
„Ca urmare, cazurile de exacerbare a bolilor gastrointestinale sunt în creștere. Persoanele cu boli cronice ale sistemului digestiv sunt expuse riscului”, explică medicul.
Abordați orice plângeri
Un motiv de îngrijorare pentru propria sănătate. Ar trebui să apară modificări ale stării: pierderea poftei de mâncare, toleranță scăzută la anumite alimente, probleme cu mișcările intestinale etc. Disconfortul prelungit și senzațiile dureroase în zona abdominală ar trebui să fie deosebit de alarmante. Cu cât acționați mai repede, cu atât mai mari sunt șansele de a preveni o deteriorare gravă a sănătății dumneavoastră.
Simptomele alarmante:
- durere și disconfort în partea superioară a abdomenului;
- senzație de arsură și greutate în stomac după ce ați mâncat;
- pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, foame excesivă;
- eructații regulate;
- pierdere sau creștere semnificativă în greutate;
- balonare, constipație, dureri în timpul scaunelor.
Asigurați-vă că solicitați sfatul unui specialist dacă aveți simptome similare. Medicul va pune un diagnostic și va prescrie testele necesare. Pentru tratamentul unor astfel de exacerbări, gastroenterologii, de regulă, prescriu medicamente care normalizează motilitatea tractului digestiv, reduc aciditatea sucului gastric, ajută la reducerea inflamației mucoasei gastrice și medicamente care reduc sensibilitatea receptorilor tractului gastrointestinal.
Alimentația trebuie să fie variată și echilibrată, iar alimentele și băuturile provocatoare trebuie excluse din meniu: alimente picante, grase, acide, alcool, cafea.
De asemenea, este important să se evite pe cât posibil situațiile stresante și să se stabilească un program de somn și odihnă. Acest lucru va ajuta la tratarea rapidă a exacerbării care a început și la prevenirea recidivelor în viitor.
Uneori este necesară colaborarea cu un psihoterapeut sau chiar cu un psihiatru. De regulă, în cazurile în care exacerbarea bolilor digestive este asociată cu stresul cronic, tulburarea de anxietate sau depresia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau