Medicamentele - a treia cauza de deces din lume
Dimensiune font:
Medicul danez Peter C. Gøtzsche, cercetător medical și autor de cărți și recenzii științifice, susține că medicamentele eliberate pe bază de rețetă reprezintă a treia cauză de deces din lume, după bolile de inimă și cancer.
Acesta estimează că 100.000 de oameni mor în fiecare an în SUA din cauza efectelor secundare ale medicamentelor. Cele mai bune cercetări în acest domeniu arată că pastilele psihiatrice sunt ucigașul principal, mai ales al persoanelor vârstnice. Un bun exemplu în acest sens sunt antidepresivele, care ucid mulți vârstnici prin căzături.
Un studiu publicat recent în jurnalul Lancet Psychiatry a arătat că utilizarea antidepresivelor este mai mult dăunătoare decât folositoare. Medicamente precum Valium sau Xanax, care au fost contestate de studii, au fost înlocuite cu antidepresive la fel de periculoase, cu un grad de dependență la fel de mare. Cu siguranță există și cazuri în care pacienți cu depresie răspund la tratamentul cu antidepresive. Cele mai multe victime ale medicamentelor supra-prescrise sunt vârstnicii. Din 28 de persoane vârstnice care iau antidepresive timp de un an, una va muri din cauza unui atac de cord, a unui accident vascular cerebral sau a unei căzături. Vârstnicii iau de asemenea medicamente pentru artrită, care fac parte din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene: Ibuprofen, Diclofenac sau Colecoxib. Acestea provoacă ulcere stomacale hemoragice și infarct miocardic.
Medicamentul Vioxx a fost interzis în urmă cu câțiva ani după ce, în numai 5 ani de existență pe piață, a provocat 140.000 de cazuri de boli cardiace grave în SUA. 50% din cazuri au fost considerate fatale. Denumirea de medicamente „antiinflamatoare” este o invenție a industriei farmaceutice, fără susținere științifică. Un studiu clinic realizat de dr. Gøtzsche a arătat că nu există nici o dovadă care să arate că medicamentele „antiinflamatoare” reduc inflamația din corp. Acest termen este extrem de înșelător și totodată captivant pentru medici, care au fost păcăliți să crească că aceste medicamente influențează pozitiv procesul bolii.
Absurditatea este că aceste pastile nu sunt nici utile, nici necesare, nici indispensabile. Dimpotrivă, acei oameni care au murit din cauza lor se puteau descurca foarte bine și fără ele. Majoritatea deceselor datorate medicamentelor pot fi evitate. Studiile controlate placebo au arătat că medicamentele antiinflamatoare NU au efect antiinflamator. La fel de contestabilă este eficiența antidepresivelor. Majoritatea celor care le iau pot supraviețui și fără ele.
Alte medicamente care nu au un efect real sunt medicamentele anticolinergice pentru incontinența urinară și medicamentele împotriva demenței. Și acestea au efecte secundare periculoase (la nivel cerebral) și pot ucide. Dr. Peter C. Gøtzsche este de părere că sistemul actual de cercetare, aprobare, fabricare și utilizare a medicamentelor este totalmente defect și nu protejează pacienții. Medicamentele nu trebuie considerate răspunsul la toate problemele de sănătate și nu trebuie prescrise în mod abuziv. Singura cale de a stopa decesele din cauza medicamentelor este ca medicii să prescrie mai puține medicamente și să îi responsabilizeze pe pacienți să se informeze mai bine despre efectele secundare pe care le au acestea. Cei mai mulți oameni pot trăi și fără medicamente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau