Peste 1.000 de certificate false de vaccinare identificate de Poliția Română. 366 de dosare penale în lucru
Dimensiune font:
Un număr de 366 de dosare penale sunt în lucru, privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate şi adeverinţe de vaccinare.
În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane, anunţă MAI. Poliţiştii au dat în ultima săptămână peste 25.500 de amenzi, iar dintre acestea 21.500 au fost pentru nepurtarea măştii de protecţie, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 5,1 milioane de lei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat vineri, 5 noiembrie, că zilnic, în mede, au fost verificate peste 116.000 de persoane.
“Efectivele MAI împreună cu angajaţi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu, au intensificat acţiunile de control, fiind desfăşurate peste 8.300 de acţiuni de control, în cadrul cărora au fost verificaţi aproximativ 34.000 de operatori economici, 2.000 de operatori transport persoane şi peste 400.000 de obiective de interes, dintre care 30.700 spaţii de alimentaţie publică. Zilnic, în medie au fost verificate şi peste 116.000 de persoane”, a afirmat Monica Dajbog.
Ea a menţionat că au fost date peste 25.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5,1 milioane de lei, iar cele mai multe contravenţii au vizat nepurtarea măştii de protecţie – peste 21.500 şi nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea - 3.420.
De asemenea, în ultima săptămână, în cadrul acţiunilor desfăşurate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost deschise 47 de dosare penale, în care sunt cercetate 51 de persoane.
“Cele mai multe infracţiuni cercetate în dosarele penale, respectiv 28, sunt pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.
Totodată, vă informăm că în prezent sunt în lucru 366 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate şi adeverinţe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.
Monica Dajbog a reamintit de cazul aflat în cercetarea poliţiştilor din cadrul I.P.J. Timiş – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul I.P.J. Mehedinţi şi I.P.J. Gorj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.
“Dosarul a fost întocmit după ce mai multe persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş" din Timişoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi au arătat la internare certificate de vaccinare, dau au recunoscut ulterior în faţa cadrelor medicale că de fapt nu s-au vaccinat. În urma percheziţiilor efectuate în mai multe localităţi din Timiş, Mehedinţi şi Gorj au fost descoperite înscrisuri relevante în cauză şi au fost ridicate medii de stocare şi sisteme informatice ce urmează a fi supuse unor percheziţii informatice.
De asemenea, au fost puse în executare opt mandate de aducere”, a declarat Monica Dajbog, precizând că un bărbat a fost arestat preventiv în acest dosar.
Totodată, poliţiştii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu au descoperit patru cetăţeni români cu adeverinţe care atestau în fals efectuarea unor teste PCR la o clinică din municipiul Alexandria.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau