„Strategia Naţională pentru Sport”, lansată la Iași
Dimensiune font:
* Eduard Novak, ministrul Sportului, a venit ieri la Iaşi pentru a-şi prezenta „Strategia Naţională pentru Sport”, prima de acest fel elaborată după 1989 * Strategia prezintă 70 de obiective pentru sportul în şcoală, sportul de masă şi sportul de performanţă şi prevede construirea de baze sportive în fiecare reşedinţă de judeţ pentru 19 sporturi prioritare
Ministrul Sportului a mărturisit că a venit la Iaşi să îşi lanseze „Strategia Naţională pentru Sport” deoarece a văzut că aici există un mare potenţial pentru sportul românesc. „Am venit aici să prezentăm prima strategie prin care dorim să dăm o direcţie sportului românesc. În primul rând, Iașul este un judeţ şi o localitate mare, este probabil cea mai importantă localitate din Moldova care ar putea să ofere foarte multe beneficii sportivilor şi sportului. Ca să faci sport nu ajunge doar să faci antrenamente, să fii cel mai bun la antrenamente. Trebuie să fii şi om, trebuie să fii educat, civilizat”, a spus ministrul Sportului, Eduard Novak.
Ministrul a spus că în ultimii 23 de ani sportul românesc a pierdut foarte mult. El a exemplificat faptul că de la 24 de medalii câştigate în 2000 la Sydney în opt sporturi, România a ajuns în situaţia de a câştiga anul trecut doar patru medalii în două sporturi. „Vreau să creăm un sistem în care bugetul investit de stat în sport să aibă nişte beneficii. Avem un sistem piramidal. Ar fi normal ca ministerul Sportului să coordoneze tot ce înseamnă politici sportive, strategii şi implicare iar toată lumea să se poată să se alinieze la această linie. Am gândit că doar o strategie poate să rezolve acest lucru. Ne dorim ca ea să fie Biblia sportului pentru următorii 10-20 de ani, încât să prevenim instabilitatea politică care ne-a marcat ultimii 30 de ani. Având această strategie aprobată de guvern şi direcţiile de implementare putem să acordăm o stabilitate sportului, indiferent de cine va fi ministru sau preşedinte de federaţie”, a spus ministrul Novak.
Ministrul Sportului a venit să îşi prezinte strategia alături de un nume mare al sportului şi gimnasticii româneşti, Silvia Stroescu. Aflată acum în calitate de ambasador al Strategiei Sportului românesc, fosta campioană olimpică Silvia Stroescu. „Am venit, să zic, în ceasul al doisprezecelea cu Strategia. Aş porni de la prioritizarea sporturilor olimpice... Trebuie să acceptăm faptul că ne aflăm într-un impas”, a spus marea gimnastă.
Obiectivele „Strategiei Naţionale pentru Sport”
Prin „Strategia Naţională pentru Sport” se urmăresc trei mari obiective: unul este sport în şcoală, sport de masă şi sportul de performanţă. „În acest document avem cele mai bune idei şi experienţe ale oamenilor din domeniu. Am consultat aproape 500 de persoane din aproape 300 de entităţi şi structuri centrale, federaţii, antrenori şi foşti antrenori de performanţă, foşti campioni olimpici, oameni din mediul de afaceri. Ei au venit cu experienţele lor, au adus un plus valoare pentru a elabora un document cât mai real pentru România şi situaţia noastră. Desigur, am cules informaţii din alte ţări şi din Europa”, a spus ministrul Sportului. În „Strategia Naţională pentru Sport” propusă de ministrul Eduard Novak sunt incluse 70 de obiective strategice pentru sportul în şcoală, sportul de masă şi sportul de performanţă.
De asemenea, este susţinută transformarea cluburilor de stat în cluburi private şi se speră totodată ca în următorii 10 ani în România să fie înregistrată o creştere considerabilă a sportivilor.
Prin punerea în aplicare a „Strategiei Naţionale pentru Sport”, ministrul doreşte construirea a câte o bază sportivă în fiecare din cele 42 de reşedinţe de judeţ pentru fiecare din cele 19 sporturi prioritare.
În această strategie naţională sporturile individuale prioritare de interes naţional vor fi canotaj, judo, tenis de masă, lupte, nataţie şi pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheaţă şi oină.
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a prezentat şi viziunea municipalităţii, care presupune, într-o primă fază, dezvoltarea sportului de masă prin construirea în ritm intens de baze sportive pentru generația tânără. „Pentru că ne gândim înainte de toate la sănătatea copiilor noștri, investim în terenuri de sport la școli, săli de sport școlare și, în premieră națională, în bazine de înot la grădiniță. Avem însă nevoie și de sprijin guvernamental – și avem speranțe că îl vom obține! – pentru investiții majore, cu impact regional, așa cum este Baza Sportivă pentru Tineret Regina Maria, pentru facilități unde să punem în lumină performanța pe care încercăm să o sprijinim din primii ani de școală”, a spus primarul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a remarcat că România nu a avut până acum nicio strategie naţională coerentă pentru sporturi. „Mă bucur foarte mult că această strategie dă posibilitatea şi statului român, şi autorităţilor publice locale să poată face lucrul cel mai important, să creeze infrastructură. În ultimii ani, infrastructură sportivă din Iaşi arăta din ce în ce mai bine. Avem săli de sport, avem terenuri de sport... Practic, trebuie să ştim exact de unde plecăm şi unde vrem să ajungem”, a spus preşedintele CJ, Costel Alexe.
„Pentru a putea atinge noi obiective important e ca în primul rând să le stabilim şi apoi împreună să stabilim să ajungem să atingem acele obiective. E clar că avem nevoie de această strategie nu doar în domeniul sportului, ci şi în alte domenii de activitate. Dar până nu trecem de la vorbă la faptă vom rămâne la acelaşi nivel”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru.
Tudorel Toader: „Este nevoie de mai mulţi profesori de sport în universităţile din Iaşi şi din ţară”
Prof.univ.dr.Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în cadrul căreia funcţionează Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, crede că Strategia Naţională pentru Sport este un privilegiu pentru comunitate, dar că este nevoie de mai mulţi profesori de sport în universităţile din Iaşi şi din ţară. „Nu sunt critic, sunt constructiv, să vă spun că sunt multe alte strategii naţionale cărora decidenţii de la un moment sau altul le-au acordat stabilitate pe termen lung pentru ca să nu vină alţi decidenţi şi să le treacă în planul doi la un moment dat. Nu e suficientă doar legea... Strategia bună, trebuie să creăm şi baza materială care să permită realizarea acelei strategii. Sportul înseamnă educaţie, sportul înseamnă performanţă, dar sportul înseamnă în primul rând sănătate", a spus rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Tudorel Toader.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau