Primul Razboi Mondial
Dimensiune font:
Razboiul a fost declansat de o noua criza in Balcani: la 15/28 iunie 1914, Gavrilo Princip un student sarb din Bosnia, l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Austro-Ungar. Era pretextul asteptat de Austro-Ungaria ce urmarea distrugerea Serbiei pe care o acuza fara sa poata dovedi ca a pregatit atentatul.
Dubla Monarhie a adresat un ultimatum Serbiei si in ciuda indeplinirii celor mai multe dintre conditiile puse, la 15/28 iulie 1914 Belgradul primea o declaratie de razboi. Incepea astfel marea conflagratie mondiala cu evolutii imprevizibile, chiar si pentru cei care au declansat-o.
Trei zile mai tarziu, Germania a declarat razboi Rusiei pe motiv ca mobilizarea armatei acesteia constituia o amenintare pentru ea.
In aceesi zi, 19/1 august 1914 Franta mobilizeaza la randul ei, armata, ceea ce-i atrage o declaratie de razboi din partea Germaniei, care se grabeste sa invadeze Belgia, incalcandu-i astfel neutralitatea. Anglia, care semnase in 1829 un tratat prin care se obliga sa apere neutralitatea Belgiei, a intrat in razboi impotriva Germaniei la 22 iulie/4 august 1914.
Fortele militare implicate in conflict
In saptamna „tragica” ce a urmat zilei de 15/28 iulie 1914, statele membre ale celor doua aliante au intrat in razboi. Italia, membra a Triplei Aliante, s-a declarat neutra iar Romania, care aderase in 1883 la aceesi alianta, a procedat la fel. Cu toate acestea, razboiul a cuprins aproape toata Europa.
Germaniei si Austro-Ungariei li s-au alaturat Turcia in noiembrie 1914 si Bulgaria in 1915, in vreme ce alaturi de Antanta a intrat Italia in 1915 si Romania in august 1916. Statele europene angajate in razboi au folosit si resursele economice sau umane ale coloniilor si ale dominioanelor, asa incat se poate spune ca razboiul a avut un caracter mondial inca din 1914, cand oricum intrasera in conflict Japonia si teritorile asiatice ale Imperiului Otoman.
Armatele angajate erau uriase, depasind cu mult pe cele mobilizate in orice alt razboi de pana atunci: Antanta a antrenat peste 200 de divizii in 1914 pentru a atinge 521 de divizii in 1917 in vreme ce Puterile Centrale au folosit intre 143 si 369 de divizii (o divizie avea in medie 16000 de oameni).
Campaniile militare din anul 1916
Pentru anul 1916 comandamentele militare au pregatit planuri ofensive menite sa puna capat razboiului de pozitii. Germania a initiat ofensiva pe frontul de vest la Verdun. Rezistenta aliata in vest a fost posibila datorita ofensivei generalului Brusilov si largirii frontului de est prin intrarea Romaniei in razboi in august 1916.
Nedorind insa o extindere prea mare a frontului, Rusia nu si-a sprijinit in prima faza aliatul, asa cum prevedea conventia militara. A asteptat ca frontul sa se reduca stabilizandu-se in iarna 1916-1917 pe aliniamentul Carpatii Orientali-Focsani-namomoasa-Galati-Nordul Dunarii. In urma unor grele batalii, precum cele de la trecatori sau Neajlov-Arges, Muntenia si Sudul Moldovei au fost ocupate ca si Dobrogea, de catre trupele bulgaro-germane, capitala trebuind sa fie mutata temporar de la Bucuresti la Iasi.
Marile batalii ale anului 1916 au evidentiat in mod clar ca nici una dintre aliante nu avea suficiente forte pentru a o infrange in mod decisiv pe cealalta.
In toti anii razboiului, Marea Britanie a detinut suprematia maritima de care s-a folosit pentru a bloca, impreuna cu flota franceza porturile Puterilor Centralesi ale alialilor.
Razboi naval – Statele Unite Ale Americii intra in razboi
La 6 aprilie 1917, Congresul a aprobat cererea presedintelui si Statele Unite Ale Americii a declarat razboi Puterilor Centrale.
Antanta a suferit insa si o pierdere importanta: prima revolutie din Rusia si inlaturarea tarului au creat tulburari si insubordonate in armata, desi noul guvern provizoriu declarase ca va respecta toate angajamentele externe. Cu toate acestea, in sectorul romanesc, ofensiva Puterilor Centrale a fost zadarnicita, in vara anului 1917, la Marasti, Oituzsi Marasesti.
Rusia a semnat, in martie 1918, pace separata (Tratatul de la Brest-Litovsk) prin care practic frontul de est se prabusea. Romania a fost obligata sa urmeze exemplul Rusiei, incheind Pacea de la Bucuresti-Buftea(mai 1918). Dar tratatul semnat in mai 1918 de Romania nu a fost semnat si nici nu a trecut de Parlamentul Romaniei.
Sfarsitul razboiului
Serbia a fost elibarata. Grecii si italienii au respins armatele germane si austro-ungare. Aliatii Germaniei au capitulat pe rand: Bulgaria la 29 septembrie 1918, Turcia la 30 octombrie, Austro-Ungaria la 3 noiembrie. In aceste conditii Germania a semnat armistitiu la 11 noiembrie, la Compiegne.
La 1 decembrie s-a format Romania Mare, Basarabia s-a unit cu Romania pe 27 martie/9 aprilie 1918. Bucovina s-a unit cu Romania la 15/28 noiembrie 1918, iar Transivania s-a unit cu Romania la 18 noiembrie/1 decembrie 1918.
Actul de unire a fost semnat de regele Ferdinand I.
Sursa: http://www.descopera.org/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau