Uniunea consensuală- mai degrabă stare premaritală decât alternativă la mariaj /Județul cu cele mai multe femei care preferă coabitarea

fata   SP2White_01

Dimensiune font:

| 03-06-2023 16:08

 Numărul femeilor care preferă parteneriatul căsniciei (uniune consensuală, coabitare, conviețuire) este în ușoară creștere, arată datele Recensământului de anul trecut, transmise de INS. În zona rurală, numărul acestor uniuni consensuale este mai ridicat decât în orașe.

Femeile isi amana tot mai mult maritisul 

Potrivit datelor furnizate de Statistică, fenomenul de coabitare are o creștere substanțială imediat după perioada studiilor liceale, în jurul vârstei de 20 de ani și a celei medii la căsătorie (28-29 de ani) şi o scădere semnificativă după vârsta de 50 de ani. 

Câteva posibile explicații sunt mai multe

„Cei tineri, cei din grupa de vârstă 20-24 de ani au amânat sau preferă să amâne căsătoria, preferând să intre într-o relație de consensualitate. Au acest tip de relație de uniune consensuală sau concubinaj, cum i se spunea în trecut. Cert este că își amână căsătoria, având motive foarte variate”, explică pentru HotNews.ro profesorul de sociologie Maria Voinea, specialist în sociologia familiei.

„Femeile vor să facă mai întâi carieră, să se realizeze profesional. În al doilea rând, femeile vor să experimenteze mai multe status-uri sociale, mai multe roluri, evitând să intre prea devreme în relația de soție și de mamă. Ele amână așadar atât căsătoria, cât și conceperea primului copil. Asta face ca vârsta la care ele se mărită să depășească 30 de ani, iar uneori copiii să apară pe la 34-35 de ani”, mai spune profesorul Maria Voinea.

Sociolog: Nu avem deci o rezervă față de instituția căsătoriei, ci doar că s-au schimbat niște parametri

Cât despre tineri, sociologul spune că nu este o surpriză că întâlnim o „staționare” în privința căsătoriei pentru grupa de vârstă sub 25 de ani, fără să excludem însă ca peste un anumit interval de timp ei să se și căsătorească. „Cu alte cuvinte, nu este o renunțare la căsătorie, ci o amânare a acestui pas. Trebuie să țineți cont că românii au în continuare o propensiune (înclinație, pornire- n.red) pentru căsătorie, noi având rata de căsătorii, mai mare decât media europeană; media europeană e undeva la 5 ‰ și la noi 6,5 ‰ !. Nu avem deci o rezervă față de instituția căsătoriei, ci doar că s-au schimbat niște parametri: s-a schimbat vârsta la prima căsătorie și desigur, se preferă mai întâi experiențele premanitale”, consideră profesorul Maria Voinea.

 

Patriarhia Romană, „în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe”, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil

Patriarhia Romană, „în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe”, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, susținând că parteneriatul civil „reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, într-un mesaj transmis recent.

Cele mai multe cupluri de parteneri se despart înainte ca relația să împlinească 5 ani.

Frecvenţa datelor transmise de Statistică arată mai degrabă un „concubinaj” ca stare premaritală decât o alternativă la mariaj, explică cercetătorul Iulian Apostu într-o lucrare în care analizează datele Recensământului anterior.

Cele mai multe cupluri de parteneri se despart înainte ca relația să împlinească 5 ani.

 

Vezi mai jos durata unei relații de uniune consensuală (grafic)

Putem vorbi de o atitudine care nu apare în opoziţie faţă de căsătorie, ci ca o manifestare anterioară acesteia, din diverse motivaţii diverse (subiecţi prea tineri sau prea bătrâni, construirea unei cariere înainte de mariaj, perioada scurtă de cunoaştere mutuală etc.), spune Apostu.

 

Pe grupe de vârste, durata relațiilor de concubinaj arată ca în tabelul de mai jos:

Ca pondere în populația feminină de peste 11 ani, situația uniunilor consensuale pe județe diferă foarte mult.

Mai jos, județele în care cele mai multe femei (ca pondere) preferă coabitarea, parteneriatul:

 

În majoritatea ţărilor care au legalizat concubinajul, timpul scurs de la prima propunere juridică şi până la legalizarea propriu-zisă a fost de aproximativ 20 de ani, deşi manifestările sociale asociate dorinţei de legalizare au fost şi mai lungi. Nicio ţară europeană nu a legalizat uniunea consensuală fără reacţii sociale dure, explică Iulian Apostu.

Danemarca a foat prima ţară din Europa care a legalizat uniunea consensuală. Interacţiunea dintre stat şi societate a început să dea roade prin 1968, deoarece partidul socialist a propus un set de modificări legislative, printre care şi cele care vizau problema mariajului şi a cuplurilor homosexuale. Şi, pentru că rezistenţa socială a fost puternică, a fost constituită o nouă comisie pentru „concubinajul fără mariaj”, pentru a rezolva dificultăţile juridice de convieţuire. Ulterior și alte state au legalizat uniunile consensuale.

HotNews a discutat recent cu Iulian Apostu despre schimbările din societatea românească. Înainte, alegerea soțului/soției era supusă unui oarecare control social, mai ales din partea grupului familial. Astăzi, noile tendinţe, reconstruiesc ideea de proximitate şi în acest sens, site-urile de socializare şi cele de dating îi oferă individului posibilitatea de a nu se mai supune culturii în care a fost crescut şi socializat, spune profesorul de sociologie și cercetătorul.

 

Dintre ideile atinse în discuție:

  • Cultura în care am fost construiţi este cea în care s-au validat părinţii şi bunicii noştri. Ea nu mai corespunde întocmai dorinţelor, nevoilor sau idealurilor tinerilor
  • În primul rând, contraintuitiv a fost faptul că tinerii au declarat că şi-au dorit să afle informaţii despre sexualitate de la propriii părinţi, însă aceştia au refuzat să vorbească sau le-au fost predate idei despre pericol, interdicţie şi vulnerabilitate. Următorul pas a fost acela de a se informa din pornografie
  • Generaţiile tinere tind tot mai mult să creadă în faptul că „dacă eu nu sunt fericit/ă, atunci nu am cum să produc fericire pentru celălalt”. Vechile teorii despre funcţia de solidaritate sunt apuse pentru multe dintre cuplurile tinere.
  • Societatea îşi schimbă permanent codurile de conduită şi funcţionalitate, iar oamenii îşi calculează relaţiile în funcţie de împlinirea personală. Regimul separaţiei de bunuri te face să devii precaut în acelaşi timp în care îţi declari încrederea de a semna certificatul de căsătorie.
  • Femeile îşi asumă un set de sarcini tradiţionale mult mai mare decât le este pretins de propriii lor parteneri. În mod cert, modernitatea este cerută în primul rând de femei
  • Ideea individualismului relaţional se vede chiar şi în legislaţia românească. Regimul separaţiei de bunuri arată tendinţa cuplurilor tinere de a se securiza patrimonial în raport cu celălalt încă de la primul moment al mariajului.
  • Despre consecințele în plan social/demografic al acestor schimbări (amânarea deciziei de a te căsători, de a avea copii...

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
A murit Bora Djordjevic, o legendă a muzicii rock iugoslave
04/09/2024 13:57

Bora Djordjevic, o legendă a muzicii rock iugoslave, a murit la varsta de 72 de ani in urma unor complicaţii cauzate de o pneumonie, intr-un spital din Ljubljana, capitala Sloveniei, a anunţat miercuri grupu ...

După ce a ucis doi tineri, Vlad Pascu scapă de pușcărie
03/09/2024 15:45

Vlad Pascu va fi scos de la Poarta Albă si mutat intr-o clinică medicală din Constanta. Initial, familia sa a cerut ca acesta să fie internat intr-o unitate din Capitală, insă magistratii constănteni au ...

700 de animale din Namibia vor fi ucise. Carnea lor va di distribuită săracilor. Vor fi împușcațielefanți, hipopotami, bivoli, antilope și zebre
02/09/2024 15:11

Autoritătile din Namibia au decis să impuste animale sălbatice pentru a distribui carnea lor localnicilor nevoiasi, scrie The Times of India. Namibia, la fel ca multe alte tări africane, se confruntă cu o ...

Doliu în sportul mondial. Un mare campion și fratele său au fost spulberați de un șofer beat
31/08/2024 08:42

Jucătorul american de hochei pe gheaţă Johnny Gaudreau, starul francizei nord-americane Columbus Blue Jackets din NHL, şi fratele său şi-au pierdut viaţa după ce au fost spulberaţi de un autoturism in ...

Scandal monstru cu Tzancă Uraganu! Manelistul, dat afară de la o nuntă
31/08/2024 07:39

Tzancă Uraganu a fost implicat din nou intrun scandal monstru! Manelistul, a fost tocmit să intreţină atmosfera la o nuntă din Huedin, judeţul Cluj, numai că invitatii si organizatorii au făcut un sca ...

Bodyguardul șefului Telegram este român
30/08/2024 12:35

Bodyguardul sefului Telegram Pavel Durov, inculpat in Franta, este roman si il insoţea cand acesta s-a intors la Paris, unde a fost retinut imediat. Durov face in Franţa obiectul unei proceduri separate, in c ...

O româncă a fost condamnată la închisoare pentru că a păcălit un pensionar din Spania cu aproape 1 milion de euro
28/08/2024 12:30

O romancă a fost condamnată la sase ani de inchisoare pentru că a păcălit un pensionar din Spania să-i dea aproape un milion de euro. Cei doi au avut o relatie de opt ani, iar cand spaniolul nu a mai avut ...

Un sicriu vechi de zinc a fost descoperit în curtea unei biserici din centrul Capitalei
27/08/2024 13:44

În primăvara anului trecut, Muzeul Municipiului Bucuresti a descoperit, in timpul unor cercetări arheologice, in curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” din Capitală, capacul unu ...

Frații Tate, reținuți din nou de către DIICOT
22/08/2024 09:53

Fraţii Andrew şi Tristan Tate au fost reţinuţi miercuri noaptea, de procurorii DIICOT, intr-un dosar in care sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de pers ...

A murit cea mai bătrână femeie din lume. Avea 117 ani
20/08/2024 16:30

Decana de varstă a umanităţii, Maria Branyas Morera, a decedat marţi la varsta de 117 ani la Olot, in nord-estul Spaniei, a anunţat familia sa pe contul său de X, informează AFP. Maria Branyas supravie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei