10 atractii ale orasului Copenhaga

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Copenhaga

In caz ca va intrebati de ce n-am trecut pe lista si faimoasa statuie a Micii Sirene – monument-simbol al capitalei daneze - sa stiti ca e plecata din oras; anul acesta e detasata la Shanghai, unde impodobeste pavilionul Danemarcei de la Expozitia Universala. Nu-i nimic, o sa va descurcati si fara ea, aveti ce vedea la Copenhaga, oricum.

 

Turnuri de observatie

 

Daca tot trebuie sa incepeti de undeva - sau cu ceva - descoperirea capitalei daneze, puteti incepe cu niste priviri aruncate de sus asupra orasului, ca sa va familiarizati cu peisajul si sa va stimulati cheful de explorare. Iar Copenhaga are cateva cladiri numai bune pentru vizualizari de la altitudine:

 


  • Turnul Rotund: urci in spirala, printr-un culoare inclinat si, ajungand sus, ai o vedere excelenta asupra orasului, de vreme ce turnul e asezat chiar in centrul acestuia.

  • Biserica Mantuitorului are si ea o turla inalta (90 m) si "vizitabila", cu pretul urcarii unei ametitoare scari in spirala, din lemn de stejar, cu 400 de trepte, dintre care ultimele 150 inconjoara turla pe dinafara, "cataratorul" fiind protejat doar de un grilaj; in zilele cu vant, instalatia se cam zgaltaie, ceea ce face din urcarea pana in varf o proba de curaj si o sursa de senzatii tari.

 

 

Christiania

 

E, sa zicem, un cartier a orasului - fiindca ocupa o anumita zona, bine delimitata - dar e mult mai mult decat atat: e o comunitate ciudata, cu un statut incert, semi-legal, pe jumatate autonoma, cu o existenta tolerata, dar nereglementata… o ciudatenie, ce mai! Christiania are o populatie de vreo 1.000 de locuitori, alcatuita din oameni care, incepand cu anii 1970, au ocupat - fara forme, cum s-ar zice - o zona cu cazarmi dezafectate si alte constructii de acest gen. S-au asezat aici si au ridicat ori renovat constructii, facandu-si un orasel al lor. Christiania are baruri, restaurante si sali de concert, e pietonala, cu pasaje inguste - mai mult carari decat strazi - printre o multime de cladiri viu colorate, desavarsita ilustrare a spiritului boem al zonei. Evident, e un vesnic subiect de controversa, dorinta de a pune ordine in lucruri intrand in contradictie cu amintitul spirit boem si cu traditia veche deja de 4 decenii, iar la ora actuala se poarta discutii pentru a pune lucrurile la punct. Ce va iesi, vom vedea.

 



Colectii de arta

 

Galeria Nationala de Arta, Gliptoteca Ny Carlsberg (care, pe langa operele de arta, are si o foarte placuta gradina de iarna - o sera unde va puteti relaxa un pic, intre doua "etape" de vizitare a sutelor de capodopere), Muzeul Arken de Arta Moderna si Colectia Hirsprung (peste 700 de lucrari, majoritatea ilustrand asa-numita Epoca de Aur a picturii daneze - aproximativ intre anii 1800 si 1850) sunt principalele repere pentru un tur de familiarizare cu arta plastica daneza, clasica si contemporana.

 



Istorie scandinava

 

Pentru cei interesati de vikingi, de agitata istorie medievala a nordului Europei, de modul de viata al locuitorilor tinuturilor de la miazanoapte, exista cateva muzee in care poti face o adevarata baie de cultura scandinava.

 

 

 


  • Muzeul National Danez te plimba prin istoria, geografia si etnografia tarii, de la vikingi la inuiti si din epoca de piatra pana in perioada baroca.

  • Frilandsmuseet - oficial, tot o sectie a Muzeului National - e o imensa expozitie in aer liber, "populata" (la fel ca Muzeul Satului din Bucuresti) cu constructii traditionale aduse din toate regiunile tarii, raspandite printr-un parc frumos, in care sunt amenjate vreo 25 de gradini si unde pasc cirezi si turme de animale domestice din rase vechi, daneze.

 

 

Palate regale

 

In Danemarca, totul pare foarte democratic, in asa masura incat lumea uita, de multe ori, ca tara asta e o monarhie. De altfel, palatele regale pot fi vizitate partial, fiind chiar obiective turistice de mare interes: impunatoarea curte interioara de la Amalienborg (resedinta familiei regale daneze), cu un mic muzeu; palatul Rosenborg, inconjurat de un parc splendid; pana si Christiansborg, cladirea in care e adapostit Parlamentul, e un palat regal!

 



Design

 

"Design scandinav" e o sintagma care spune deja mult, iar la faima designului scandinav danezii contribuie din plin. Cand e vorba despre mobilier sau obiecte de decor, despre cladiri sau aparatura, simplitatea, functionalitatea, utilizarea tehnologiilor industriale moderne sunt stalpii pe care se sprijina designul danez dar, evident, aceasta caracterizare foarte succinta nu descrie intreaga anvergura a fenomenului si nici nu tine loc de "vazut cu ochii vostri". Daca va pasioneaza domeniul, mergeti la Centrul Danez de Design, o cladire moderna unde se gasesc birouri si studiouri de creatie, dar si (pentru uzul turistilor) sali de expozitie si un magazin.

 



Plajele

 

Chiar daca ideea de vacanta pe litoralul Marii Nordului nu ne prea imbie pe noi, cei deprinsi cu stilul meridional de acasa - "sezon de mare", cu soare si caldura, din mai pana in septembrie - edilii din Copenhaga s-au straduit mult - inclusiv financiar - in ultimii ani, pentru a face din plajele orasului-port niste obiective atragatoare, imbunatatind calitatea apei si dotarile plajelor. Macar de curiozitate, daca va aflati la Copenhaga intr-o zi de vara - acolo sezonul litoral e mai scurt, din iunie pana in august - puteti merge sa va scaldati si sa stati un pic la soare, cat o fi.

 



Smorrebrod

 

Sunt, pentru bucataria daneza, ceea ce sunt pastele pentru cea italiana: o mancare emblematica, accesibila, cu nenumarate variante, prilej de manifestare a traditiei si, totodata, de inovare. Tartinele mici, cu paine de secara (asta sunt, la baza, smorrebrod) se preteaza tuturor fanteziilor gustative si oricine poate inventa mii de combinatii savuroase din multele ingrediente traditionale, carora li se poate adauga - in spiritul noii bucatarii europene - si cate o nota mai exotica (cel putin, exotica fata de stilul nord-european). Peste marinat, afumat sau prajit, mezeluri, branzeturi sau oua fierte, ciuperci, felii de friptura rece sau pate de ficat, marar, hrean, mustar sau inele de ceapa, creveti sau caviar ori - trecem la chestii exotice - struguri si felii de portocala… imbinati-le cum vreti, treaba voastra, ca voi mancati.

 



CPH Distortion

 

E o super-mega-petrecere care dureaza cateva zile in sir, de miercuri pana duminica, in prima saptamana a lunii iunie. Practic, e o colectie de petreceri, in toate cartierele orasului - in cluburi, pe strazi, in piete; se aduna vreo 60 de evenimente la care iau parte, in total, circa 30.000 de petrecareti!

 



Tivoli - parcul de distractii

 

Al doilea ca vechime din lume (inaugurat in 1843) si celebru la vremea lui, vizitat de toti europenii care-si puteau permite calatorii in strainatate, Parcul Tivoli isi pastreaza locul "pe podium" si in ziua de azi: e cel mai vizitat parc de amuzament din Scandinavia si al treilea - ca numar de vizitatori - din Europa. Farmecul sau e dat, in mare parte, de imbinarea dintre vechi si nou, dintre traditie si progres; de pilda, in parc se gaseste unul dintre cele mai vechi instalatii tip montagne-rousses din lume (construita in Suedia, in 1914), care face casa buna cu cea mai noua atractie a locului, un nou montagne-rousse, mai mare si mai spectaculos, inaugurat in 2009 si numit Vertigo.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei