Arcul de Triumf - Bucuresti
Dimensiune font:
Situat in partea de nord a Bucurestiului, in sectorul 1, la intersectia soselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu, Arcul de Triumf a fost construit in perioada 1921-1922 si reprezinta unul din simbolurile binecunoscute ale capitalei Romaniei.
Monumentul comemoreaza victoria Romaniei in primul razboi mondial, alaturi de alte monumente cum ar fi Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia, Mausoleul de la Marasesti, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, Mausoleul din Parcul Carol si Mormantul Eroului Necunoscut din Parcul Carol.
Printre artistii care au lucrat la finisaj se numara Constantin Baraschi, Alexandru Calinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea si Costin Petrescu, toti nume cunoscute in perioada interbelica.
Populatia, si cu precadere numeroasele asociatii si societati ale fostilor combatanti din primul razboi mondial, a contribuit cu peste 7 milioane de lei la edificarea Arcului de Triumf, raspunzand cu promptitudine subscriptiilor lansate in cursul anului 1935 de Ministerul Apararii Nationale. Odata adunate sumele necesare, anul 1936 a fost consacrat integral definitivarii monumentului, pentru ca la 1 decembrie in acelasi an, cand se implineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania, sa aiba loc ceremonia inaugurarii. Momentul a fost marcat de participarea regelui Carol al II-lea, a mamei sale, regina Maria, a printului mostenitor Mihai, a membrilor guvernului Romaniei si a numerosi invitati de onoare din tara si din strainatate.
Dupa 1989, florile de piatra au fost date jos, si au fost montate doua medalioane din bronz, ce infatiseaza chipurile regelui Ferdinand si al reginei Maria, inlocuindu-le pe cele originale, dar panourile laterale au ramas tot martelate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau