Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava
Dimensiune font:
Bucovina este cunoscută pentru mănăstirile şi bisericile ortodoxe, a căror sacralitate şi frumuseţe le-a adus un renume internaţional. Multe dintre ele se află în munţi sau în zone subcarpatice, reprezentând de fapt vetrele de spiritualitate cele mai potrivite pentru închinare şi linişte sufletească. În oraşul Suceava se găsesc numeroase astfel de edificii, majoritatea ridicate de voievozii moldoveni: Muşatinii, Alexandru cel Bun, Bogdan al II-lea, Ştefan cel Mare sau Petru Rareş.
Una dintre cele mai cunoscute biserici din Suceava este ctitoria domnitorului Petru Rareş, Biserica „Sfântul Dumitru”. Construită între anii 1534 şi 1535, este un monument ce prezintă caracteristicile stilului moldovenesc, având pridvorul adăugat ulterior.
Ansamblul Bisericii „Sfântul Dumitru” a fost inclus din anul 2004 pe Lista monumentelor istorice din România, fiind format din trei elemente: Biserica „Sfântul Dumitru” construită între 1534-1535, Ruinele vechii Biserici, ce datează din secolele XIV-XV-lea şi Turnul Clopotniţă, care a fost adăugat în anul 1561, la sud – est de Biserică, de către Alexandru Lăpuşneanu. Se pare că Ştefan cel Mare construise, conform cronicarului Grigore Ureche, în jurul anului 1497, o biserică la Suceava cu hramul Sf. Dumitru, în apropiere de Curtea Domnească. În împrejurări care au rămas necunoscute, aceasta a fost distrusă, rămânând doar ruinele. Mai târziu. Petru Rareş preia iniţiativa şi construieşte o altă biserică, în apropiere, cu acelaşi hram. Biserica se găseşte în centrul istoric al oraşului, în preajma celor mai importante edificii din Suceava, Curtea Domnească şi Cetatea de Scaun a Sucevei. În anul 1809 a avut loc un incendiu care a distrus parţial biserica şi turnul clopotniţă. Biserica a fost restaurată în 1822, iar turnul câţiva ani mai târziu, în 1845.
În urma unor măsurători efectuate de către specialişti în anul 1992 şi în 1998 s-a observat o înclinare a turnului, cauza acesteia fiind traficul auto intens din ultimii ani. Rezultatele înclinării au fost desprinderea tencuielii din cornişă şi deplasarea terasei din colţul de sud-vest a turnului.
Biserica cu hramul Sfântului Dumitru este una de dimensiuni mari, având lungimea exterioară de 35 de metri, lăţimea de 10 metri şi înălţimea de 27 metri. Zidită din piatră, biserica are urme ale Renaşterii îmbinate cu stilul arhitectural moldovenesc. În exterior, decoraţia este specifică celei folosite de meşterii lui Ştefan cel Mare – cu piatră brută la soclu, contraforturi şi ancadramente la uşi şi ferestre, cu piatră cioplită la colţurile zidului, dar şi alte elemente decorative din cărămidă smălţuită la turlă. Astăzi, urmele picturii exterioare sunt puţin vizibile, din cauza trecerii timpului şi a intemperiilor vremii. Excepţie face însă faţada sudică a edificiului, unde se mai păstrează fragmente ale unor imagini din Asediul Constantinopolului, Imnul acatist şi Arborele lui Iesei.
Ultima restaurare a Ansamblului Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava s-a încheiat în anul 2004, biserica fiind resfinţită la 20 iunie. Cu ocazia lucrărilor de restaurare a lăcaşului, mai precis în urma săpăturilor efectuate pentru noua temelie au fost scoase la iveală câteva vestigii medievale, care se presupune ca fac parte din ansamblul Curţii Domneşti.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 3059.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau