Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Borca
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi în ţinuturile Neamţului, nu ezitaţi să treceţi şi prin comuna Borca, unde veţi putea vizita Biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Localitatea Borca a fost atestată documentar pentru prima dată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Se pare că denumirea vine de la cuvântul unguresc „bor”, care semnifică borcut- apă minerală. Cu timpul, acest sat a devenit cunoscut pentru izvorul cu apă minerală de aici. Aici veţi descoperi o zonă de atracţie şi farmec chiar dacă vă aflaţi doar în trecere. Veţi descoperi o zonă pitorească de munte, în apropierea celui mai mare lac de acumulare amenajat pe un râu din România, Lacul Izvorul Muntelui.
În anul 1820 arhivele arătau ca satele Borca, Poiana şi Soci nu erau organizate ca parohie datorită faptului că numărul credincioşilor era mic, doar aproximativ 40 de familii. Slujbele erau ţinute de preoţi de la Mănăstirea Slatina care veneau temporar în zonă, satele fiind situate pe moşia mănăstirii.
În 1820, preotul Vasile Vasiliu a venit cu iniţiativa organizării unei parohii în Borca şi a ridicat în vatra satului o biserică de lemn, în mijlocul cimitirului care exista deja. În anul 1823 lucrările au fost finalizate cu ajutorul enoriaşilor care au ajutat la ridicarea acestui loc sfânt.
Din păcate, construcţia s-a deteriorat, iar acum se mai păstrează doar temelia de piatră de râu şi sfânta masă acoperită. Biserica a avut de suferit în timpul primului război mondial când a fost distrusă de un incendiu, odată cu şcoala şi casele din jur.
Biserica actuală a fost zidită din piatră şi cărămidă între anii 1886 şi 1890, sub îndrumarea preotului David Fărcăşanu, ajutat de enoriaşi. Biserica a fost sfinţită în anul 1890 pe date de 29 iunie, fiind ziua de pomenire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Biserica a avut de suferit în timpul celui de-al doilea război mondial, sub ocupaţie sovietică lăcaşul fiind profanat, transformat pentru patru luni în grajd pentru cai.
Între anii 1950 şi 1952 au avut loc unele reparaţii exterioare şi au fost efectuate lucrări de refacere a picturii deteriorate. Începând cu anul 1990, sub îndrumarea părintelui Jbanca Dragomir au avut loc lucrări importante şi biserica a fost repictată în frescă. După ce părintele a trecut în nefiinţă, noul preot, Neculai Cojocaru, a continuat lucrările, iar în anul 1992 biserica a fost resfinţită de către Înalt Preasfinţitul Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2752.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau