Biserica Domnească din Bârlad
Dimensiune font:
Bârladul este un vechi târg comercial, amintit pentru prima dată în secolul XII. În localitatea înfloritoare de pe valea Bârladului s-au ridicat de timpuriu curţi domneşti. Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită de către domnul Moldovei, Vasile Lupu, în jurul anului 1636. Sfântul lăcaş este ridicat pe locul unei vechi biserici construite de Ştefan cel Mare în secolul XV.
Având în vedere vechimea bisericii, este de la sine înţeles că toate furiile naturii, inclusiv cutremurele au avariat sfântul lăcaş, astfel că aceasta a fost reclădită din temelii între anii 1804 şi 1827. Mai târziu, între anii 1840 şi 1842 biserica a fost refăcută de la nivelul ferestrelor.
Clopotniţa a fost construită între anii 1938 şi 1943, pe pridvor, urmând a fi restaurată împreună cu pictura în ulei de către Gheorghe Teodorescu, în anul 1965.
Între anii 1803 şi 1860, în chiliile de pe lângă biserică, a funcţionat o şcoală în limba greacă şi moldovenească. Aici a învăţat şi Constantin Codrescu, directorul primului spital din Bârlad - „Bârlad şi Elena Beldiman”, în perioada 1866 – 1891. Între anii 1870 şi 1919, a funcţionat o şcoală de cântăreţi bisericeşti, reînfiinţată în anul 1934.
Sfânta biserică are formă dreptunghiulară, cu absida altarului decroşată şi turnul clopotniţă amplasat în partea vestică. Este ridicată integral din cărămidă, pe o temelie din piatră şi beneficiază de un acoperiş realizat în patru ape. Către interior, este acoperită cu o semicalotă în absida altarului, boltă semicilindrică în pronaos şi o calotă pe pandativi în naos.
Plastica arhitecturală este de inspiraţie neoclasică şi este realizată din panouri rectangulare, ferestre simple, ferestre oarbe, pilaştri şi muluri în retragere sub cornişă. Turnul clopotniţei are formă pătrată şi are trei niveluri, având acelaşi decor ca şi biserica.
Secolele XVIII şi XIX au adus cu ele multe privilegii domneşti pentru sfântul lăcaş. Amintim aici moştenirile lăsate de boieri, intelectuali şi târgoveţi. Aceste moşteniri constau în case, prăvălii, terenuri, argintării de cult, icoane pe lemn şi cărţi religioase cu însemnări ale donatorilor.
Dacă tot vă aflaţi în Bârlad, vă recomandăm să vizitaţi şi Casa Sturdza, construcţie ce a fost ridicată la sfârşitul secolului XVIII şi a aparţinut spătarului Alecu Sturdza. Se spune că în acestă clădire se întâlneau boierii ce susţineau unirea principatelor române, cu Alexandru Ioan Cuza, el însuşi născut la Bârlad în 1820. Urmaşii familiei Epureanu, în posesia cărora s-a aflat casa, au cedat clădirea oraşului Bârlad, aici funcţionând Administraţia financiară. Până în 1977, la distrugerea clădirii, aici şi-a avut sediul şi Judecătoria Bârlad.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6334.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau