Catedrala Sfantul Iosif - Bucuresti
Dimensiune font:
Construita intre anii 1873-1884 dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena, Catedrala Sfantul Iosif este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, si totodata catedrala mitropolitana a Bisericii Romano-Catolice din Romania (cu exceptia Arhiepiscopiei de Alba Iulia, subordonata direct Sfantului Scaun). Hramul Catedralei a fost ales in cinstea Sfantului Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare Maria, sarbatoarea hramului fiind celebrata la 19 martie. Altarul principal al Catedralei a fost executat la Roma, din marmura alba de Carrara, dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt, si apoi montat la Bucuresti de specialistul Niccolo Orassi.
Pictura decorativa a navei centrale a Catedralei a fost executata de catre Georg Roder din München, iar pictorul Fr. Elsner a executat pictura decorativa din capela baptisteriului si din navele laterale ale Catedralei.
Vitraliile actuale sunt concepute si executate de cuplul Natalia si Ion Brodeala in 1980. Policandrele deasupra altarului principal si sfesnicul pentru lumanarea pascala au fost cumparate de la Paris. Orga Catedralei este una dintre cele mai bune orgi de concert din Romania, fiind actionata de un sistem electropneumatic, avand 3 claviaturi, 3.375 de fluiere, 54 registre principale si 36 registre auxiliare, cu posibilitatile ample de combinatii necesare practicii concertante.
Avariata in urma mai multor cutremure, in special a celui din 1977, dar si in timpul bombardamentelor din 1944, Catedrala a fost reparata si consolidate de fiecare data, dar numai pe portiuni. De abia in anul 1991 au fost initiate lucrari ample de consolidare dupa un plan conceput de ing. prof. Alexandru Cismigiu. In anul 1986 au fost terminate lucrarile de pictura din Catedrala, incepute de pictorul Toma Lasconi si finalizate de echipa condusa de Petru Ciobanica. Catedrala este consolidata, dar mai necesita reparatii, atat in interior cat si in exterior.
La data de 8 mai 1999, in cadrul vizitei sale in Romania, Papa Ioan Paul al II-lea a concelebrat in Catedrala Sfantul Iosif Sfanta Liturghie dupa ritul oriental impreuna cu intreaga ierarhie a Bisericii Greco-Catolice din Romania. La sosire, papa a intrat mai intai in capela de botez, unde l-a salutat pe cardinalul Alexandru Todea, in aceeasi capela in care episcopul Iosif Schubert l-a consacrat in noaptea de 19 noiembrie 1950 pe preotul de atunci, Alexandru Todea, in clandestinitate ca episcop.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau