Cele mai impresionante delte ale lumii

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Cele mai impresionante delte

Daca deschidem Atlasul Geografic, Internetul sau orice carte care trateaza geografia Terrei, gasim aceeasi descriere standard in dreptul deltelor. Cu toate acestea, o delta nu este doar un fenomen geologic prin care un curs de apa se desparte in mai multe brate pentru a se varsa in mari si oceane. Departe de atat! Toate deltele Terrei sunt adevarate minuni ale Naturii. Aglomerari magnifice si misterioase in care apele, pamanturile, vegetatia si animalele se intrepatrund unele cu altele pentru a crea si schimba continuu neuitatul spectacol al vietii! Sunt diferite, dar asemanatoare. Framanta de viata, dar sunt ucise incetul cu incetul de lacomia omului. Isi schimba constant forma, dar in preajma lor te simti parca pe niste tarmuri asezate acolo inca de la Inceputul Lumii. Oricat ar fi de frumoase, unice si indescriptibile, mai presus de toate, au nevoie urgenta de protectie!

 

DELTA OKAVANGOULUI, Botswana

Ce poate fi mai spectaculos decat o delta care isi varsa lent apele in valurile marii? Evident, o delta care se varsa in savana desertificata a Africii... Imaginea Deltei fluviului Okavango este tulburatoare. De la nivelul solului, din jeep sau de pe barca, retina si memoria inghit cu aceeasi viteza succesiuni incredibile in care marile animale ale Africii isi duc existenta intr-o delta atipica, presarata cu palmieri. Aceasta este cea mai mare delta de interior din lume, un taram unic, unde apele fluviului Okavango vin sa moara in desert, nu inainte de a crea o imensa oaza verde, mustind apa, Sangele Vietii.

 



Grandiosul fenomen ia nastere in dealurile de vest din Angola, unde mai multe izvoare se unesc in raul Kavango, care strabate Namibia, si intra in Botswana, pentru a inflori in Delta Okawango. Cu milioane de ani in urma, fluviul Okawango se varsa intr-un urias lac interior cu apa dulce, numit Lacul Magkadigadi. In urma procesului de incalzire globala, lacul a secat si s-a tranformat in campiile Magkadigadi de astazi. Activitatea tectonica a intrerupt cursul raului si a format actuala delta. Astfel, a aparut o retea singulara de ape care sustin un ecosistem binecuvantat cu o varietate imensa de plante si animale.

Apele mor la intrarea in cruntul Desert Kalahari, unde circa 95% din volumul acvatic se evapora. Pana in acel moment, delta creaza un paradis pentru animalele insetate. In timpul sezonului ploios, delta acopera o suprafata de 16.000 kilometri patrati, iar in cel secetos, se restrange pe 9.000 kilometri patrati. Aici traiesc 400 specii de pasari si peste 200.000 de mamifere mari, intre care circa 30.000 de bivoli si elefanti africani.

 



Timp de peste 700 ani Delta Okavango-ului a fost sub controlul politic al triburilor Batawana. Nu este o delta deschisa turismului in masa, autoritatile temandu-se de stricarea echilibrului ecologic al unuia dintre cele mai frumoase si salbatice ecosisteme din Africa. Cei mai redutabili paznici ai deltei sunt roiurile nesfarsite de tantari care transmit malaria. Daca doriti sa ajungeti aici, toate costurile trebuiesc achitate in moneda locala, « pula », nu radeti! termenul inseamna "ploaie" in dialectul Setswana, iar in onoarea ploii care binecuvanteaza o tara arida precum Botswana, autoritatile si-au botezat astfel moneda nationala.


DELTA RHONELUI, Franta


Fluviul Rhone se varsa in Marea Mediterana, alcatuind nu doar cea mai frumoasa delta din Franta, ci una dintre cele mai bine protejate delte din intreaga lume. Intreaga regiune este, de fapt, inclusa in granitele Parcului National Camargue, zona protejata inca din anul 1970.

 



Rezervatia acopera o suprafata de 80.000 hectare, incluzand aici mlastini, pasuni, paduri, dune de nisip si saraturi. Este cea mai mare delta din Europa occidentala. Regiunea este celebra pentru vremea aspra, cu peste 300 de zile pe an in care biciuie Mistralul, un vant rece si uscat care bate dinspre nord-vest peste intreaga Vale a Rhoneului. O treime din suprafata deltei este strict protejata, accesul oamenilor fiind interzis cu desavarsire. Asprele masuri au fost luate in scopul salvarii si conservarii speciilor rare de plante si animale, precum si pentru mentinerea ecosistemului local, care este foarte fragil. In restul teritoriului deltei, cu un permis special, sunt acceptate vanatoarea, agricultura si extractia sarii.

 



Campurile cu saraturi sunt situate in sud-estul deltei, sarea fiind recoltata aici inca din perioada dominatiei romane. Camargue adaposteste o bogata biodiversitate, cu toate acestea delta este renumita in intreaga lume pentru trei specii: o rasa de tauri negri mai mici si mai supli decat cei de corrida, frumosii Cheval Camarguais, o rasa locala de cai albi, alaturi de cei peste 50.000 de flamingo roz care poposesc in mlastini in timpul lunilor de vara. Eco si etnoturimul au fost dezvoltate impecabil, in Delta Ronului organizandu-se anual Festivalul Camargue prin care se celebreaza, cu mare fast, intreaga regiune. Pelerinajul Tiganilor consta din mai multe festivaluri pitoresti in care comunitatile tiganesti isi serbeaza obiceiurile. In lunile iunie, respectiv noiembrie, au loc Festivalul Cailor din Stes-Maries-de-la-Mer si Festivalul Taurilor.


DELTA GANGELUI, India

Desi cel mai sacru fluviu al hinduismului nu este nici cel mai lung, nici cel mai puternic curs de apa din lume, salbatica sa delta detine recordul de cea mai mare si mai intinsa delta de pe Terra. In afara de acest record, Delta Gangelui mai detine un impresionant record. Denumita Sunderband in dialectele locale, locul unde Gangele cel sfant se varsa in Oceanul Indian adaposteste cea mai mare concentratie de tigri din lume. De asemenea, Regiunea este considerata drept una dintre cele mai fertile de pe Pamant.

 



Delta este cuprinsa intre raurile Hooghly si Meghna, de-a lungul Golfului Bengalului, pe teritoriile Indiei si Bangladesh-ului, avand o lungime de circa 350 kilometri. Are forma tipica, triunghiulara, de delta si acopera o suprafata totala de aproximativ 105.000 kilometri patrati. Este compusa dintr-un labirint de cursuri de apa, mlastini, mangrove, lacuri, aglomerari de sedimente si campii inundate. In ciuda riscurilor prezente sub forma inundatiilor musonice, ciclonilor si atacurilor venite din partea tigrilor si crocodililor, un numar imens de oameni, intre 125-143 de milioane, traiesc in Sunderband.

 



Pentru a diminua efectul catastrofal pe care puhoiul de oameni il exercita asupra pescuitului, autoritatile au construit in zona mai multe crescatorii de peste, in caz contrar, speciile native de pesti riscand sa dispara in mai putin de doua zile. Delta este situata intr-o zona tropicala, cu precipitatii din belsug, in sezonul ploios inregistrandu-se pana la 3.000 mm zilnic. Conform specialistilor, aici traiesc aproximativ 1.020 de tigri bengalezi, specie protejata, aflata pe cale de disparitie. Anual, peste 30 de oameni sunt ucisi de tigri, dar populatia continua sa venereze tigii, considerati drept gardienii divini ai deltei.


DELTA NILULUI, Egipt


Delta fluviului sacru al vechilor egipteni este cea mai cunoscuta si mai studiata delta din lume. In ciuda fenomenului de incalzire globala, ramane si astazi o delta de categorie grea, intinzandu-se de la Alexandria pana in Port Said, cu o lungime totala de 240 de km de la est la vest si de 160 de km din nord spre sud, fiind separata de bratele Damietta si Rosetta. Din punct de vedere geo-morfologic, Delta Nilului este considerata o "delta arcuita", datorita formei sale specifice. Deoarece, in urma construirii barajului de la Asswan, delta nu mai primeste aportul anual de nutrienti si sedimente, pamantul campiilor inundabile este din ce in ce mai steril, in prezent agricultorii fiiind obligati sa foloseasca cantitati mari de fertilizatori chimici. Ceea ce, evident nu duce decat la poluare si raspandirea fenomenului de eutrofizare.

 



Delta Nilului este si astazi, la fel ca in Antichitate, granarul Egiptului si singura speranta pentru agricultura din acesta tara desertica. Din acest motiv, jumatate din populatia Egiptului, adica peste 80 de milioane de oameni, traieste in Delta Nilului. Aici creste nufarul de Nil si celebra trestie de papirus. Cateva sute de specii de pasari de apa ierneaza aici, printre care si cea mai mare concentratie de pescarusi pitici din lume. Alte specii de pasari des intalnite sunt egretele, ibisii si starcii. Tot aici traiesc multe broaste, testoase, manguste si varani de Nil. In Antichitate se intalneau si crocodili, hipopotami, elefanti, leoparzi si lei, dar, in prezent, toate aceste specii au disparut de aici cu desavarsire.

 



Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in luna august, cand mercurul termometrelor urca pana la 48 grade. Delta Nilului se afla in pericol de eroziune, deoarece in fiecare ani dispar circa 50 kilometri patrati din suprafatasa, cee ce i-a facut pe specialisti sa estimeze ca in anul 2550, delta stravechilor faraoni va dispare fara urma...


DELTA VOLGAI, Rusia


Daca credeai cumva ca Delta Dunarii este cea mai mare delta a Europei, ei bine te inselai, si este momentul sa dam Cezarului ce este al Cezarului, in materie de delte, bineinteles. Pe de alta parte, Volga este cel mai mare fluviu al Europei, deci, este de inteles ca acesta sa se verse in Marea Caspica formand cu aceasta ocazie o delta imensa, lunga de circa 160 km. Cu toate ca si aici, zelul absurd al comunistilor si-a lasat amprenta, cei care au vizitat-o sustin ca seamana cu Delta Dunarii, asa cum arata aceasta acum 50-60 ani.

 



Este o delta relativ noua, care creste intr-un ritm susinut. Daca in anul 1880, acoperea o suprafata de doar 3.222 kilometri patrati, astazi, magnifica Delta a Volgai se intinde pe 27.224 kilometri patrati. Si in privinta protectiei, Delta Volgai sta mult mai bine decat abuzata si exploatata Delta a Dunarii. Paradisul vegetal de pe Volga a fost protejat inca din anul 1919, cand aici a fost declarata Rezervatia Astrahan.

 



La fel ca delta noastra, Delta Volgai este un important loc de popas si cuibarit pentru pasari de apa, pasari de prada si passeriforme. Cu toate ca este celebra la nivel mondial pentru numeroasele specii de sturioni care inca abunda in apele sale, crapii si somnii reprezinta grosul populatiei piscicole de la gurile de varsare ale Volgai. Intre anii 1984-2001, delta si-a pierdut circa 277 kilometri patrati de mlastini, din pricina agriculturii excesive. In prezent, aici, toate activitatile agricole si industriale sunt interzise, autoritatile straduindu-se sa gaseasca o solutie care sa duca la stoparea deseurilor industriale si a fertilizantilor aruncati in amonte. Fenomenele negative au dus recent la eutrofizarea apelor salmastre de la varsarea in Caspica.


DELTA MEKONGULUI, Vietnam

Vietnamezii o denumesc: dong bang song Cuu Long, adica Delta celor Noua Dragoni. Dincolo de pompoasa si onorabila denumire pentru cea mai mare delta din Peninsula Indochina, Delta Mekong-ului este sinonima, in multe privinte, cu insasi cultura, civilizatie si ethosul poporului vietnamez. Este o delta de dimensiuni mari, care acopera in sezonul ploios o suprafata de 39.000 kilometri patrati. Fiind o delta situata intr-o regiune joasa de coasta, Delta Mekong-ului este foarte usor predispusa inundatiilor de proportii, cu toate ca, in ultimii ani, s-a constatat ca fenomenul de incalzire globala si-a pus si aici amprenta, sub forma aridizarii.

 



Datorita altitudinii foarte scazute, specialistii presupun ca daca anotimpurile ploioase vor continua cu aceeasi intensitate, in anul 2030, intreaga delta va fi inundata. Cele mai afectate provincii vor fi Ben Tre si Long An, circa 51%, respectiv 49% din suprafetele lor urmand sa se afle la 1 metru sub ape. Descoperirile arheologice din siturile Oc Eo si Funan sugereaza ca delta a fost fundamentul cresterii si dezvoltarii regatelor Funan. De-a lungul zbuciumatei istorii a Vietnamului, locuitorii sai s-au refugiat deseori in delta, de unde lansau atacuri-fulger asupra invadatorilor.

 



Intreaga regiune este faimoasa pentru culturile sale de orez care produc aproape jumatate din cantitatea necesara Vietnamului pentru consumul intern - fapt care plaseaza Vietnamul pe locul doi, dupa Thailanda, pe lista producatorilor de orez, la nivel mondial. De fapt, Delta Mekongului produce singura mai mult orez decat Japonia si Corea de Sud la un loc. Pe langa acest aspect, zona adaposteste o industrie piscicola axata pe comercializarea pestilor din speciile basa, somnul Tra si variate specii de creveti. Delta a fost declarata recent "Comoara Biologica", un numar de peste 1.000 de noi specii de animale fiind descoperite aici in ultimii ani, incluzand o specie de sobolan salbatic despre care lumea stiintifica credea ca disparuse.


DELTA FLUVIULUI YANGTZE, China

Fluviul Yangze este considerat leaganul culturii si civilizatiei chineze, iar delta sa a fost dintotdeauna principalul centru cultural si economic al Chinei. Delta in sine contine una dintre cele mai dens populate orase din lume - metropola Shanghai -, care are o densitate de 2.700 locuitori pe kilometrul patrat. Dar, asupra deltei mitice a chinezilor pandeste si pericolul poluarii: din cauza suprapopularii, a fabricilor, fermelor si oraselor, organizatia internationala WWF a declarat ca Delta Yangtze-ului a devenit, in ultimii ani, principalul factor poluator al Oceanului Pacific.

 



Delta beneficiaza de un climat marin-musonic subtropical, cu temperaturi blande. Aici se afla cele mai fertile soluri din intreaga China, zona predominand in cultivarea orezului si pescuitul intensiv. Iazurile Qing Pu contin cinci specii diferite de pesti cu valoare economica, producand 29.000 de tone de peste anual. Principala temere a ecologistilor si pescarilor chinezi este aceea ca, la un moment dat, apele reziduale de la orase, fabrici si uzine, se vor revarsa in lagunele create de om si in lacurile naturale, ducand la o catastrofa ecologica ireparabila.

 




DELTA NIGERULUI, Nigeria

Este o delta uriasa situata intr-una dintre cele mai dens populate zone ale Africii. Se intinde pe o suprafata totala de peste 70.000 kilometri patrati, ocupand 7,5% din suprafata Nigeriei. Delta este locuita de 31 de milioane de oameni din mai mult de 40 de grupuri etnice, majoritari fiind bastinasii Efik, Ibibo Annang, Oron, Ijaw, Youruba si Kalabari. Din nefericire, delta se afla intr-o zona bogata in petrol, fiind devastata de poluare, iar furturile si incalcarea flagranta a drepturilor omului fac parte din realitatea zilnica. Luptele si razbunarile intre clanurile care se confrunta pentru stapanirea tuturor resurselor deltei, continua si in prezent, nestingherite de autoritati.

 



Vegetatia deltei Nigerului este caracterizata de paduri lacustre, iar fauna este variata, animalele straduindu-se sa reziste tuturor presiunilor produse de om. Aici traiesc inca specii periclitate in Africa, precum elefanti, cimpanzei, maimute guenon, antilope duiker, cimpanzei si hipopotamul pigmeu. La fata locului, de facto, nu exista nici cea mai mica forma de protectie a naturii, in cele cateva petice de teren declarate rezervatii despaduririle continuand nederanjate de nimeni.

 



Cu toate acestea, pe langa diminuarea alarmanta a pestilor si a lemnului din delta, populatia umana creste continuu, specialistii estimand cu tristete ca tendinta va continua pana cand dezastrul ecologic va fi total, iar oamenii nu vor mai gasi peste sau lemn pentru gatit si constructii. Doar ca atunci va fi prea tarziu pentru delta ajunsa intr-un punct fara intoarcere, in care autorefacerea ecosistemului nu va mai fi posibila. Expertii estimeaza ca Delta Nigerului va fi astfel prima delta din lume distrusa in totalitate si exclusivitate de activitatile omului.


DELTA FLUVIULUI LENA, Rusia


In nordul Siberiei, la varsarea in Oceanul Arctic, exista o delta neobisnuita si extrem de interesanta prin toate particularitatile sale. Aflata in nordul extrem si fiind putin afectata de activitatile umane, delta prin care se varsa fluviul Lena, adaposteste o lume secreta, putin studiata, un paradis ramas in mare parte intact, in care pestii, pasarile si mamiferele traiesc in relativa pace.

 



Lena este unul dintre cele mai mari fluvii ale Terrei, precum si unul dintre putinele fluvii al carui curs de ape este orientat spre nord. Izvoraste dintr-un mic lac din sudul Rusiei si se intinde pe o lungime de 4.400 kilometri. Malurile sale sunt marginite de paduri nesfarsite, meandre fluviale si coline stancoase. Intreaga eco-regiune a deltei se afla timp de 7 luni sub imperiul iernii arctice, primavara transformand aceasta delta de tundre in mlastini fertile.

 



Delta Lenei este de o importanta capitala pentru clima globala. Fara fluviul Lena, Marea Laptev, in care se varsa aceasta, nu si-ar putea indeplini functia termorelgatoare. Pe timpul iernii, apele dulci stranse Marea Laptev, putin adanca, se transforma in uriase blocuri de gheata ce se raspandesc in Oceanul Arctic. Blocurile se topesc in cativa ani, iar intregul proces mentine stabila temperatura Oceanului Planetar si circulatia curentilor marini prin nordul planetei. Fauna ornitologica este deosebit de bogata aici, fiind compusa din diferite specii de lebede, fundaci, ploieri, gaste, pescarusi, soimi si bufnite polare. In anul 1995, autoritatile de la Moscova au decis crearea unei rezervatii care sa includa cea mai mare parte a deltei.


DELTA DUNARII, Romania

Este a doua delta ca marime din Europa, iar specialistii sustin ca ramane si cea mai bine conservata (probabil nu au mai calatorit recent prin ea). Cea mai mare parte a Deltei Dunarii se afla in Judetul Tulcea, iar partea sa de nord din bratul Chilia apartine Ucrainei. Suprafata totala a deltei Dunarii este de 4.152 kilometri patrati, dintre care Romania detine 3.446 kilometri patrati.

 



Delta noastra s-a format in urma cu 6.000 de ani intr-un golf al Marii Negre. Din punct de vedere geo-morfologic, este o campie joasa aluvionala, acoperita de mlastini si ape. Este alcatuita dintr-o increngatura de canale, lacuri, plauri, dune, paduri si smarcuri care comunica intre ele. Cel mai mare lac este Dranov, cu o suprafata de 27,1 kilometri patrati. Clima de aici este continental-marina, delta fiind cea mai secetoasa si insorita parte din Romania. Clima este influentata puternic de vanturile din Campia Rusa, care produc furtuni frecvente, mai ales primavara si toamna.

 



Delta Dunarii circumscrie ecosistemul cu cele mai multe specii de pasari din Europa, pe timpul verii intalnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibaresc in delta, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarna, peste 1 milion de gaste salbatice, lebede, lisite si rate poposesc intre stufuri. In delta traiesc aproximativ 20.000 de localnici, dintre care 4.600 in orasul port Sulina. Zona are cea mai mica densitate umana din Romania, aici fiind intalnite doar 27 de sate.

 

 

Intregul ecosistem deltaic al Dunarii a fost declarat Rezervatie a Biosferei si site UNESCO inca din anul 1991, dar, cu toate acestea, distrugerea si poluarea continua nestingherite. Lipsa unor mecanisme eficiente de protectie si a unor amenzi pe masura fac ca poluarea Dunarii din amonte, concesionarile private ale luciurilor de apa, constructiile ilegale, cursele cu salupe de mare viteza care deranjeaza pasarile, braconajul fara limita, arderea haotica a suprafetelor de stuf, sa ramana principalele si gravele probleme inca nesolutionate ale Deltei Dunarii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei