Chamonix - perla Alpilor
Dimensiune font:
Situat in partea de nord a Alpilor, la poalele Masivului Mont-Blanc, Chamonix este un oras aflat foarte aproape de punctul de frontiera dintre Franta, Elvetia si Italia. Este considerat ca fiind unul dintre cele mai perfecte destinatii pentru sporturi de iarna ale Europei.
Situat in partea de nord a Alpilor, la poalele Masivului Mont-Blanc, Chamonix este un oras aflat foarte aproape de punctul de frontiera dintre Franta, Elvetia si Italia. Desi nu este foarte mare ca suprafata (are aproximativ 245 km²), orasul gazduieste anual milioane de turisti atrasi atat de posibilitatea de a practica sporturi montane, cat si de peisajele mirifice care se afla in zona. Situat pe teritoriul localitatii vecine, Saint-Gervais-les-Bains, Vârful Mont Blanc (4808,75 m) este, probabil, principalul punct de atractie turistica. Pe langa acesta, in zona se afla alte cateva piscuri ce depasesc 4000 m: l'Aiguille Verte, La Dent du Géant, Les Grandes Jorasses, Le Mont Maudit si Le Mont Blanc du Tacul.
Avand o vechime considerabila (primele date despre Chamonix provin din anul 1091), orasul are o istorie bogată. Celebritatea sa isi are insa originea intr-un jurnal de calatorie publicat de doi aristocrati englezi care au descoperit valea Chamouny intr-o expeditie pe care au făcut-o in 1741. Descrierea minunatiilor care i-au fascinat pe cei doi calatori a suscitat curiozitatea personalitatilor vremii, astfel incat spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, zona Chamounay (devenita Chamonix din 1916) era deja un loc preferat de aristocrati pentru petrecerea vacantelor de vara, desi accesul in zona era destul de dificil.
Dupa constructia primului hotel de lux in zona (Hotel de L’Union, in 1816), regiunea devine un adevarat punct de atractie turistica, iar odata cu inaugurarea liniei ferate St. Gervais Le Fayet – Chamonix, in 1901, orasul situat la poalele Mont-Blancului devine locul preferat al iubitorilor de sporturi de iarna. Organizarea primei editii a Jocurilor Olimpice de iarna la Chamonix, in 1924, este evenimentul care a declansat o adevarata isterie in randul turistilor din intreaga lume, astfel incat astazi Chamonix gazduieste peste 5 milioane de turisti anual.
O calatorie captivanta in timp, prin istoria turismului din Chamonix, puteti face daca vizitati Muzeul Alpin (89, avenue Michel Croz, tel: +33(0)450532593) din oras. Amenajat in cel mai vechi dintre cele trei palate construite in localitate, muzeul ofera curiosilor o imagine detaliata a evolutiei turistice a Chamonixului, precum si cateva colectii inedite de cristale si minerale din zona.
Actualmente, orasul a devenit un fel de loc sacru al pasionatilor de schi. Partiile de schi sunt deschise din decembrie pana in mai, in functie de conditiile meteo. Ceea ce trebuie retinut este ca in Chamonix nu se poate schia vara. Partiile acopera trei arii principale: Brévent / Flégère (care oferă o imagine superba a Mont-Blancului.), Les Grands Montets (in partea de nord, dominand localitatea Argentière) si Balme (in partea dinspre Elvetia).
Les Grands Montets (1235 m - 3300 m)
Cele trei piste de pe versantii Argentiere, Lognan si Pendant ofera posibilitati multiple pentru schiori si pentru iubitorii de snowboard, sezonul de varf prelungindu-se pana in luna mai. In zona Lognan este amenajat un snowpark si un boardercross.
Brévent / Flégère (1030 m - 2525 m)
Cele doua domenii sunt legate intre ele printr-un teleferic. Zona este foarte cautata de turisti pentru peisajul extraordinar pe care il ofera Alpii, in toata splendoarea lor. Pistele de schi de aici corespund pretentiilor unor categorii foarte variate de schiori.
Balme (1453 m - 2270 m)
Intr-o ambianta montana extraordinara, acest domeniu ofera posibilitati multiple de schi pe doi versanti disctincti. In zona Charamillon, pistele sunt foarte largi si destul de line, oferind o priveliste splendida a vaii Chamonix, in timp ce in zona Vallorcine puteti schia printre brazi, pana la granita cu Elvetia.
Les Houches (950 m - 1900 m)
In aceasta zona exista piste amenajate prin padure, astfel incat natura poate fi admirata cu toate frumusetile ei. Aproape 23 de hectare sunt amenajate cu ninsoare artificiala pentru a putea oferi piste de buna calitate, indiferent de capriciile vremii.
Pe langa aceste partii foarte cautate de catre schiorii impatimiti si de catre cei profesionisti, Chamonix este o statiune renumita si pentru faptul ca aici se poate naste pasiunea pentru sporturile de iarna. Exista foarte multe partii pentru copii si pentru incepatori sau pentru cei care doresc sa experimenteze noi tehnici de schi, dotate cu parcari, restaurante de lux etc. Les Chosalets (situata la 500 de metri de telefericul din zona Lognan), Le Savoy (in inima Chamonixului), La Vormaine (in zona Balme) si Les Planards (cel mai mare domeniu pentru copii, format din 4 piste) sunt cele mai cautate partii pentru debutanti.
Chamonix este vizitat nu doar de amatorii de sporturide iarna, ci si de turisti care doresc să simta pur si simplu aerul tare al muntilor sau vor sa isi petreaca o vacanta departe de lumea monotona a oraselor moderne. Cei care nu practica schiul, dar sunt indragostiti de peisajele montane pot sa admire Alpii in toata maretia lor, apeland la mijloacele de transport specifice unei statiuni montante: telegondola, telecabina etc.
Traseul Montenvers – Mer de Glace este unul dintre cele mai frumoase, oferind turistilor posibilitatea de a admira panorama impresionanta imensei Mer de Glace precum si a altor masive celebre (Les Dru sau Les Grandes Jorasses).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau