Curacao, sarm desavarsit - FOTO
Dimensiune font:
Curacao este una din insulele Antilelor Olandeze, situata in Caraibe. Din Romania, turistii pot ajunge cu usurinta in acest paradis tropical, drumul cu avionul Amsterdam-Curacao durind aproximativ 9 ore.
Depinzind de Olanda, Curacao nu necesita viza pentru vizitele turistice ale cetatenilor romani.
Frumusetea insulei Curacao nu tine doar de nenumaratele plaje cu nisip alb stralucitor (peste 40 pe toata insula, majoritatea situate pe partea de vest), sau in apele azurii ale Oceanului Atlantic care te imbie la o baie racoritoare si relaxanta. Nici macar in multitudinea de pesti tropicali, viu colorati, ce poti sa ii vezi la o mica departare de mal. Charm-ul acestei locatii se datoreaza in mare masura si capitalei sale, Willemstad, un oras de un farmec deosebit.
Cele 2 cartiere ale orasului sunt despartite de un canal de navigatie, pe care numeroase nave de croaziera sau comerciale il traverseaza zilnic. Punda si Otrobanda, dupa cum se numesc cele 2 parti ale orasului, sunt insa unite prin 2 poduri deosebite, fiecare cu farmecul lui. Queen Emma este un pod pietonal, plutitor, iar de fiecare data cand un vapor traverseaza canalul se misca pentru a ii face loc. Queen Julianna in schimb este un pod maiestuos, pentru trafic rutier, suficient de inalt pentru a permite imenselor vase de croaziera sa treaca pe sub el. O traversare a ambelor poduri este un must in Curacao, primul, cel pietonal, pentru exersarea "mersului de om beat", iar cel de-al doilea pentru panoramele superbe asupra orasului si oceanului oferite de la inaltimea la care se regaseste.
De ambele parti ale canalului, case in stil colonial (asemanatoare cu cele care se regasesc in Amsterdam), insa in culori luminoase, pastelate, incanta ochiul turistilor. Legenda spune ca unul din primii guvernatori olandezi ai insulei, enervat de albul caselor, a declarat ca stralucirea lor ii genereaza dureri permanente de cap, ordonind vopsirea in culori pastelate si vii. Pentru a admira mai bine ambianta deosebita a orasului, o vizita la una din cafenelele de pe malul Pundei (Iguana Cafe fiind cea mai renumita dintre ele) este un must.
Cand Queen Emma (podul pietonal) nu se regaseste in pozitie, doua ferry-uri transporta persoanele gratuit, dintr-o parte a canalului in cealalta.
Activitati
Ca orice insula tropicala o larga varietate de sporturi acvatice este disponibila. Scuba diving pentru incepatori sau certificati PADI dezvaluie frumusetile ascunse ale oceanului, Curacao fiind una din cele mai bune locatii din Caraibe pentru efectuarea de scufundari, existand numeroase pesteri marine, corali sau chiar epave scufundate ce pot fi vazute astfel.
Alte sporturi disponibile turistilor: snorkeling, windsurf (vanturile caracteristice insulei sunt prielnice acestui sport), jet ski, etc
O vizita la Sea Aquarium este indicata, aici putind intalni numeroase specii marine, dar si cativa delicati flamingo. Atractia principala o reprezinta insa delfinii, turisti pot alege dintre o varietate de programe (intalnire, inot, snorkeling sau scufundari), dar pot si vedea numeroase reprezentatii oferite de prietenoasele mamifere acvatice.
Dintre delfinii rezidenti aici, poti chiar sa il intalnesti pe Copan, un delfin in varsta de 27 de ani, care are, printre altele, in palmares trecute si reprezentatii actoricesti: el este nimeni altul decat Flipper, din celebrul film turnat in 1996.
Tot la capitolul "intalniri cu viata salbatica" intra si ferma de struti, unde puteti degusta preparate africane si din carne de strut in restaurantul Zanzibar, dar si porni intr-un safari ghidat, pentru a afla totul despre aceste pasari. Iar la sfarsit veti avea ocazia sa tineti in mana un dragalas pui de strut de numai o zi, dar sa si vedeti vecinii strutilor, crocodilii si porcii mistreti.
Curacao ofera si numeroase posibilitati de plimbari. O vizita la Hato Caves, locul de refugiu in trecut al sclavilor fugari, este o incantare, pestera fiind o adevara minune naturala, cu un lac interior, catedrale maiestuoase, si numeroase forme sculptate de apa de-a lungul timpului. Aveti insa grija la lilieci, rezidentii de drept al acestor locuri, folosirea flash-ului fiind interzisa, lumina intensa putindu-i omori. Un alt loc de petrecere a unei zile perfecte este micuta insula nelocuita Klein Curacao, aflata la cativa kilometri de Curacao. Luind una din barcile care ofera aceasta excursie (Mermaid Boat si La Bounty fiind cele mai populare) veti ajunge pe o insulita cu plaja perfecta, inconjurata de o mare azurie. Tot aici se regasesc unele din cele mai bune destinatii de scuba diving din zona.
In cadrul concediului, o zi se poate aloca cu usurinta vizitarii partii de vest a insulei. Nu trebuie ratata zona cu flamingo, sau studioul artistei locale Nena Sanchez, pentru achizitionarea unor tablouri superbe, ce infatiseaza in culori vii momente din viata pe insula. De asemenea, zona de vest, mult mai bogata in vegetatie, ascunde numeroase plaje atragatoare, dar si 2 parcuri nationale. Cristoffel Park este o oaza de vegetatie, unde turisti se pot plimba, catara pe muntele existent sau face o plimbare cu bicicleta. Putin mai incolo, puteti vedea Boca Tabla, un fenomen natural ce iti ia respiratia, pesteri si mini-canioane sapate de apa marii in stanca. Atentie, valurile pot fi puternice in aceasta parte a insulei, asa ca nu depasiti zonele marcate ca si sigure.
Pentru suveniruri nu uitati sa treceti pe la fabrica de lichior Curacao, si sa cumparati pentru prieteni si familii sticlute cu celebra bautura alcoolica bleu nelipsita de pe orice lista de cocktailuri, dar si alte lichioruri viu colorate realizate aici conform unor retete locale, din coaja de portocale.
Shopping
Curacao a fost dintoteauna un important centru comercial in Caraibe, astfel incat in magazinele de aici puteti gasi numeroase produse de calitate din intreaga lume. Zona comerciala este situata cu precadere in Punda, firme internationale de renume oferind produse la preturi mai reduse ca in alte tari (Curacao este tax-relax, ceea ce inseamna ca TVA-ul adaugat este mic, de aproximativ 5%). Nu ratati nici Floating Market, o piata colorata, in care vanzatorii veniti tocmai din Venezuela (tara continentala cu care se invecineaza cel mai mult Curacao) isi prezinta pe barci fructele, legumele si mirodeniile proaspete.
Dupa cum am spus si mai sus, cadoul perfect de cumparat pentru prieteni sau familie sunt micutele sticlute colorate, pline cu lichior produs in Curacao. De asemenea, magazinele din Punda sunt pline de mici obiecte decorative, tricouri haioase sau alte suveniruri numai bune de cumparat. Localnicii gasesc o placere din a transforma cauciucuri uzate in papagali sau flamingo haiosi, iar un astfel de obiect ar fi perfect pentru decorarea unei gradini de vara.
Frumusetea tropicala a insulei a inspirat pe multi artisti, cativa artisti locali fiind recunoscuti pe plan international, astfel ca un tablou semnat de unul dintre acestia, cumparat de la o galerie de arta locala, este un suvenir frumos (si valoros), perfect pentru decorarea casei.
Unde sa mananci?
Restaurantele deosebite se incadreaza perfect in ambiata orasului. Pentru o cina romantica, Bistro le Clochard, situat in vechea fortareata Riffort, ofera delicioase preparate de influenta franceza si belgiana. Un alt local cu o atmosfera deosebita este Fort Nassau, situat pe o colina deasupra orasului, ce ofera o panorma deosebita, atat pe timp de noapte, cat si ziua.
Le Gouvernateur, situat in Otrobanda, are atat mese inauntru, cat si pe terasa cu privire la malul Pundei. Numeroase alte restaurante se gasesc impanzite pe insule, multe dintre ele adapostite de foste plantatii (este cazul Landhuis Daniel sau Brakeput Mei Mei).
Unde sa te cazezi?
Insula este impanzita de numeroase hoteluri, pentru diferite tipuri de buget. Poate cel mai frumos este Marriot-ul, situat in golful Piscadera, cu cladirile sale pastelate in stil colonial. Pentru amatorii de all-inclusive numeroase astfel de resort-uri se regasesc de-a lungul insulei, noi amintind aici de Breezes, un hotel situat in vecinatatea SeaAquarium-ului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau