Istanbul, singurul oraş din lume la graniţa dintre două continente

default

Dimensiune font:

| 19-01-2013 05:00

*este singurul oraş din lume întins pe două continente, Europa şi Asia, fiind situat în nord-estul Mării Marmara * are o populaţie de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona metropolitană, adică circa 18% din populaţia totală a Turciei * una dintre cele mai mari metropole din lume, Istanbul a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985 * în anul 2010, oraşul a fost declarat una din cele trei Capitale Europene ale Culturii alături de Pecs, Ungaria, şi Essen, Germania * oraşul oferă un mix între civilizaţia orientală şi cea europeană asigurând o excursie unică * Istanbul se află în zonă temperată, media anuală a temperaturii fiind de 14,3 grade Celsius * luna cea mai caldă este august, în timp ce luna ianuarie este cea mai răcoroasă

Istanbul, o parte semnificativă din istoria Turciei

În Antichitate, oraşul s-a numit Byzantion, iar după 11 mai 330 e.n., s-a numit un timp Noua Romă, dar imediat a preluat numele întemeietorului său, împăratul roman Constantin I cel Mare, numindu-se Constantinopolis sau pe scurt, Constantinopol, adică oraşul lui Constantin. A fost construit tot pe şapte coline asemenea Romei. Turcii au ridicat pe fiecare colină câte o moschee istorică. Mult timp a fost numit de cuceritorii turci Istanbul, dar pe plan internaţional a păstrat numele de Constantinopol. Abia începând cu 28 martie 1930, numele oficial al oraşului a devenit Istanbul. Până în 1930, aglomeraţia urbană a oraşului s-a numit oficial Constantinopol, iar cu apelativul Stanbul era desemnat numai Oraşul Vechi, adică peninsula istorică. Numele modern Istanbul a fost extins în urma reformei de limbă şi scriere turcă iniţiate de Mustafa Kemal Ataturk în 1928, numită şi Revoluţia semnelor. Cu numele de Constantinopol, oraşul a servit drept capitală a Imperiului Roman în totalitatea sa, în două scurte perioade din secolului al IV-lea, al Imperiul Roman de Răsărit până la cucerirea turcă din anul 1453 şi, în final, a Imperiului Otoman, până la transformarea acestuia în Republica Turcia.
Cea mai mare parte a cartierelor sale se găsesc pe pintenul din extrema sud-estică a Europei, despărţită de cele asiatice prin Marea Marmara şi Strâmtoarea Bosfor. Pe partea europeană, golful adânc Cornul de Aur desparte cartierele europene în două sectoare: vechiul Constantinopol, la sud, şi Oraşul Nou, la nord, cu cartierele Karaköy (Galata), Geyoglu (Pera), Katabaş, Taksîm, Beşiktaş, Ortaköy şi altele mai noi, întinse de-a lungul Bosforului. Peste ape, pe malul asiatic, se află vechiul Scutari (Üsküdar), cu o seamă de alte cartiere mai noi, întinse pe ţărmul Mării Marmara, spre sud, şi pe cel al Bosforului, spre nord. Oraşul este considerat european deoarece centrul său istoric şi ponderea locuitorilor se află în Europa. Comunitatea religioasă dominantă în Istanbul este cea musulmană sau islamică, de care aparţine circa 99% din populaţie. Minorităţile religioase din prezent sunt foarte diverse, având uneori chiar individualism etnic. Cu toate că la 13 octombrie 1923, oraşul a pierdut calitatea de capitală în favoarea oraşului Ankara, fost Angora, Istanbul a rămas centrul economic cel mai important al ţării.

Atracţii turistice la porţile Orientului

Catedrala Sfânta Sofia. Numele bisericii poate fi interpretat „Sfânta Înţelepciune”. Considerată de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice, Sfânta Sofia este considerată o glorie a geniului constructiv uman. Ea a reprezentat centrul vieţii religioase a Imperiului Roman de Răsărit, servind în această postură timp de 916 ani. după cucerirea turcă a fost transformată în moschee alţi 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la iniţiativa marelui reformator turc Mustafa Kemal Ataturk. Este un locaş impresionant al creştinismului în general, care uimeşte şi astăzi milioane de turişti. Edificiul a fost deschizător de drumuri în arhitectura şi ornamentaţia creştină arhaică, iar prin dimensiunile şi decoraţia de excepţie a avut menirea să transmită timpului său şi posterităţii puterea Imperiului Roman de Răsărit. Biserica a devenit un prim simbol al măreţiei creştinismului în această parte de lume, un simbol pentru strălucitorul Constantinopol.
Moscheea Albastră sau Moscheea imperială Sultanahmet este cea mai mare moschee din Istanbul şi moscheea naţională a Turciei. Construită la începutul secolului XVII, a fost ridicată de sultanul Ahmed I pentru a-i aduce bunăvoinţă lui Allah. Moscheea stă în faţa Catedralei Sofia, cu intenţia clară de a o domina. În interior trebuie să intri descălţat, respectând regulile musulmane, căci moscheea este în continuare lăcaş de cult.
Palatul Topkapi a fost comandat de către sultanul Mehmed al II-lea în 1459 şi terminat în numai 6 ani. Este simbolul şi centrul Imperiului Otoman, fiind localizat între golful Cornul de Aur şi Marea Marmara, cu o vedere superbă asupra strâmtorii Bosfor. Palatul este format dintr-un ansamblu de mai multe clădiri mici, curţi interioare impresionante şi cu 4 zone importante înconjurate de ziduri înalte. În interior pot fi văzute: biserica Hagia Eirene, Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justiţiei, pavilionul Sfintei Mantii, care conţine rămăşiţele profetului Muhammad, pavilioane şi grădini, grajduri şi trezoreria.
Moscheea Sultan Valide, alias Moscheea Nouă, este un monument emblematic al Istanbulului din epoca de înflorire a imperiului. Ea domină latura de răsărit a întinsei pieţe Eminonu, pe latura sudică a Cornului de Aur.
Coloana lui Constantin a fost ridicată în timpul lui Constantin cel Mare, în anul 328 e.n., cu doi ani înaintea inaugurării Noii Rome. Astăzi mai este numită şi Coloana Încercuită sau Coloana Arsă, nume care derivă din cuvintele cerc şi piatră. Este un monument de referinţă al Istanbulului, din patrimoniul antic şi are o vârstă de aproape şaptesprezece secole. Înălţimea coloanei era de 23,40 metri, iar monumentul în ansamblu atingea circa 37 de metri, incluzând soclul şi statuia.
Cisternele Basilica Cistern, Yerebatan Sarnıc, Sunken Palace Cistern sau Yerebatan Saray Sarnıci reprezintă o atracţie a vechiului Constantinopole. Turiştii coboară sub oraş pentru a admira coloanele de marmură, scufundate în pânză de apă prin care mişună peşti. Cisternele datează din secolul al VI-lea d. H. Au fost construite pentru a alimenta cu apă palatul sultanului şi clădirile înconjurătoare.
Turnul Galata se află în partea de nord a portului Cornul de Aur şi reprezintă una dintre cele mai mari atracţii ale oraşului, datorită panoramei de 360 de grade asupra Istanbulului. Drumul până la turn este anevoios din cauza pantelor foarte înclinate. Sus există un restaurant, al cărui balcon reprezintă, de fapt, atracţia mult căutată. Panorama în lumina apusului este absolut impresionantă.
Podul Bosfor, de asemenea denumit Primul Pod peste Bosfor, este unul dintre cele două poduri din Istanbul, se întinde peste strâmtoarea Bosfor şi, astfel, leagă Europa de Asia. Podul Fatih Sultan Mehmet este cel de-al doilea ridicat peste Bosfor. În acest moment este al 17-lea cel mai lung pod suspendat din lume.
Să nu uităm de latura comercială a oraşului, patria bazarelor tradiţionale, dar şi a mall-urilor moderne, Cevahir fiind chiar cel mai mare din Europa. Cafenelele, restaurantele şi cluburile de noapte completează imaginea cosmopolită a acestei metropole. În zona Istiklâl Caddesi, în special,se găsesc numeroase localuri tradiţionale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei