Istanbul, singurul oraş din lume la graniţa dintre două continente
Dimensiune font:
*este singurul oraş din lume întins pe două continente, Europa şi Asia, fiind situat în nord-estul Mării Marmara * are o populaţie de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona metropolitană, adică circa 18% din populaţia totală a Turciei * una dintre cele mai mari metropole din lume, Istanbul a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985 * în anul 2010, oraşul a fost declarat una din cele trei Capitale Europene ale Culturii alături de Pecs, Ungaria, şi Essen, Germania * oraşul oferă un mix între civilizaţia orientală şi cea europeană asigurând o excursie unică * Istanbul se află în zonă temperată, media anuală a temperaturii fiind de 14,3 grade Celsius * luna cea mai caldă este august, în timp ce luna ianuarie este cea mai răcoroasă
Istanbul, o parte semnificativă din istoria Turciei
În Antichitate, oraşul s-a numit Byzantion, iar după 11 mai 330 e.n., s-a numit un timp Noua Romă, dar imediat a preluat numele întemeietorului său, împăratul roman Constantin I cel Mare, numindu-se Constantinopolis sau pe scurt, Constantinopol, adică oraşul lui Constantin. A fost construit tot pe şapte coline asemenea Romei. Turcii au ridicat pe fiecare colină câte o moschee istorică. Mult timp a fost numit de cuceritorii turci Istanbul, dar pe plan internaţional a păstrat numele de Constantinopol. Abia începând cu 28 martie 1930, numele oficial al oraşului a devenit Istanbul. Până în 1930, aglomeraţia urbană a oraşului s-a numit oficial Constantinopol, iar cu apelativul Stanbul era desemnat numai Oraşul Vechi, adică peninsula istorică. Numele modern Istanbul a fost extins în urma reformei de limbă şi scriere turcă iniţiate de Mustafa Kemal Ataturk în 1928, numită şi Revoluţia semnelor. Cu numele de Constantinopol, oraşul a servit drept capitală a Imperiului Roman în totalitatea sa, în două scurte perioade din secolului al IV-lea, al Imperiul Roman de Răsărit până la cucerirea turcă din anul 1453 şi, în final, a Imperiului Otoman, până la transformarea acestuia în Republica Turcia.
Cea mai mare parte a cartierelor sale se găsesc pe pintenul din extrema sud-estică a Europei, despărţită de cele asiatice prin Marea Marmara şi Strâmtoarea Bosfor. Pe partea europeană, golful adânc Cornul de Aur desparte cartierele europene în două sectoare: vechiul Constantinopol, la sud, şi Oraşul Nou, la nord, cu cartierele Karaköy (Galata), Geyoglu (Pera), Katabaş, Taksîm, Beşiktaş, Ortaköy şi altele mai noi, întinse de-a lungul Bosforului. Peste ape, pe malul asiatic, se află vechiul Scutari (Üsküdar), cu o seamă de alte cartiere mai noi, întinse pe ţărmul Mării Marmara, spre sud, şi pe cel al Bosforului, spre nord. Oraşul este considerat european deoarece centrul său istoric şi ponderea locuitorilor se află în Europa. Comunitatea religioasă dominantă în Istanbul este cea musulmană sau islamică, de care aparţine circa 99% din populaţie. Minorităţile religioase din prezent sunt foarte diverse, având uneori chiar individualism etnic. Cu toate că la 13 octombrie 1923, oraşul a pierdut calitatea de capitală în favoarea oraşului Ankara, fost Angora, Istanbul a rămas centrul economic cel mai important al ţării.
Atracţii turistice la porţile Orientului
Catedrala Sfânta Sofia. Numele bisericii poate fi interpretat „Sfânta Înţelepciune”. Considerată de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice, Sfânta Sofia este considerată o glorie a geniului constructiv uman. Ea a reprezentat centrul vieţii religioase a Imperiului Roman de Răsărit, servind în această postură timp de 916 ani. după cucerirea turcă a fost transformată în moschee alţi 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la iniţiativa marelui reformator turc Mustafa Kemal Ataturk. Este un locaş impresionant al creştinismului în general, care uimeşte şi astăzi milioane de turişti. Edificiul a fost deschizător de drumuri în arhitectura şi ornamentaţia creştină arhaică, iar prin dimensiunile şi decoraţia de excepţie a avut menirea să transmită timpului său şi posterităţii puterea Imperiului Roman de Răsărit. Biserica a devenit un prim simbol al măreţiei creştinismului în această parte de lume, un simbol pentru strălucitorul Constantinopol.
Moscheea Albastră sau Moscheea imperială Sultanahmet este cea mai mare moschee din Istanbul şi moscheea naţională a Turciei. Construită la începutul secolului XVII, a fost ridicată de sultanul Ahmed I pentru a-i aduce bunăvoinţă lui Allah. Moscheea stă în faţa Catedralei Sofia, cu intenţia clară de a o domina. În interior trebuie să intri descălţat, respectând regulile musulmane, căci moscheea este în continuare lăcaş de cult.
Palatul Topkapi a fost comandat de către sultanul Mehmed al II-lea în 1459 şi terminat în numai 6 ani. Este simbolul şi centrul Imperiului Otoman, fiind localizat între golful Cornul de Aur şi Marea Marmara, cu o vedere superbă asupra strâmtorii Bosfor. Palatul este format dintr-un ansamblu de mai multe clădiri mici, curţi interioare impresionante şi cu 4 zone importante înconjurate de ziduri înalte. În interior pot fi văzute: biserica Hagia Eirene, Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justiţiei, pavilionul Sfintei Mantii, care conţine rămăşiţele profetului Muhammad, pavilioane şi grădini, grajduri şi trezoreria.
Moscheea Sultan Valide, alias Moscheea Nouă, este un monument emblematic al Istanbulului din epoca de înflorire a imperiului. Ea domină latura de răsărit a întinsei pieţe Eminonu, pe latura sudică a Cornului de Aur.
Coloana lui Constantin a fost ridicată în timpul lui Constantin cel Mare, în anul 328 e.n., cu doi ani înaintea inaugurării Noii Rome. Astăzi mai este numită şi Coloana Încercuită sau Coloana Arsă, nume care derivă din cuvintele cerc şi piatră. Este un monument de referinţă al Istanbulului, din patrimoniul antic şi are o vârstă de aproape şaptesprezece secole. Înălţimea coloanei era de 23,40 metri, iar monumentul în ansamblu atingea circa 37 de metri, incluzând soclul şi statuia.
Cisternele Basilica Cistern, Yerebatan Sarnıc, Sunken Palace Cistern sau Yerebatan Saray Sarnıci reprezintă o atracţie a vechiului Constantinopole. Turiştii coboară sub oraş pentru a admira coloanele de marmură, scufundate în pânză de apă prin care mişună peşti. Cisternele datează din secolul al VI-lea d. H. Au fost construite pentru a alimenta cu apă palatul sultanului şi clădirile înconjurătoare.
Turnul Galata se află în partea de nord a portului Cornul de Aur şi reprezintă una dintre cele mai mari atracţii ale oraşului, datorită panoramei de 360 de grade asupra Istanbulului. Drumul până la turn este anevoios din cauza pantelor foarte înclinate. Sus există un restaurant, al cărui balcon reprezintă, de fapt, atracţia mult căutată. Panorama în lumina apusului este absolut impresionantă.
Podul Bosfor, de asemenea denumit Primul Pod peste Bosfor, este unul dintre cele două poduri din Istanbul, se întinde peste strâmtoarea Bosfor şi, astfel, leagă Europa de Asia. Podul Fatih Sultan Mehmet este cel de-al doilea ridicat peste Bosfor. În acest moment este al 17-lea cel mai lung pod suspendat din lume.
Să nu uităm de latura comercială a oraşului, patria bazarelor tradiţionale, dar şi a mall-urilor moderne, Cevahir fiind chiar cel mai mare din Europa. Cafenelele, restaurantele şi cluburile de noapte completează imaginea cosmopolită a acestei metropole. În zona Istiklâl Caddesi, în special,se găsesc numeroase localuri tradiţionale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau