Situata in partea de nord a judetului Tulcea, pe grindul Chilia, o limba de pamant in sudul platformei continentele a Buceacului, si pe malul drept al bratului Chilia, Chilia Veche se invecineaza la sud cu comuna Crisan si comuna Maliuc, la sud si sud-vest cu comuna Pardina, la est cu comuna C.A. Rosetti iar la nord cu bratul Chilia (Dunarea).
Chilia Veche este cea mai mare comuna iar satul Chilia Veche este cea mai intinsa si mai populata localitate din Delta Dunarii. Aici se poate ajunge pe apa, dar si pe uscat (in Tulcea se trece cu bacul pana la Tudor Vladimirescu apoi se merge pe singurul drum, prin Pardina, pana in Chilia Veche, sunt 50 km). In apropierea Lacului Matita pot fi intalniti pelicanii din cea mai mare colonie din Europa, Rosca - Buhaiova.
La 12 septembrie 1818 bratul Chilia devenind hotar intre rusi si turci, Chilia Veche revine in stapanire turceasca. Prin Tratatul de la Adrianopol din 1823 rusii isi intind hotarele peste Delta pana la Tulcea. Stapanirea ruseasca asupra Chiliei Vechi dureaza pana la Tratatul de la Paris din 1856. De atunci sudul Basarabiei si Chilia Noua trec la Moldova iar Chilia Veche cade in stapanirea turcilor. Chilia, al carei nume apare prima data in scrierile lui Constantin Porfirogenetul, a jucat un rol comercial important in tot Evul Mediu.
Comuna a cunoscut o evolutie rapida in ultimii ani.
In 2002 localitatea Chilia Veche avea 3600 locuitori (romani, rusi lipoveni, haholi), o centrala telefonica analogica (se facea comanda prin telefonista pentru a vorbi cu cineva, doar dimineata de la 8 la 12 si dupa amiaza de la 16 la 20), nu exista telefonie mobila, accesul la Chilia era posibil doar cu vasul de pasageri, de trei ori pe saptamana, drumurile in Chilia nu erau pietruite, sistemul de alimentare cu apa era deficitar si nu facea fata nevoilor, nu exista iluminat stradal - la lasarea intunericului comuna era in bezna, nu exista conexiune la Internet. Acum Chilia are centrala digitala, telefonie mobila, conexiune la internet, prin doua finantari obtinute de la Banca Mondiala se lucreaza la extinderea centralei de apa iar drumul principal a fost pietruit. A fost realizat iluminantul stradal si a fost construit un dig care permite si accesul cu masina de la Chilia la Tulcea doar ca drumul este din piatra si dificil de parcurs iar la Tulcea se trece Dunarea cu bacul de masini.
Adauga comentariul tau