Manastirea Japca
Dimensiune font:
Manastirea Japca este o manastire de calugarite situata pe teritoriul Basarabiei, in localitatea Japca, aflata la o distanta de aproximativ 160 km in partea nordica a Chisinaului. Manastirea este foarte cunoscuta datorita faptului ca a fost singurul lacas sfant functional in perioada stapanirii sovietice in Republica Moldova.
Descriere Manastirea Japca
Cel mai impresionant aspect al acestei manastiri este amplasamentul acesteia, sub masivul unei stanci impadurite, in care se pastreaza si in prezent stravechea biserica rupestra, ce a stat la baza manastirii actuale.
Anul intemeierii Manastirii Japca nu este cunoscut cu certitudine. Aceasta a fost construita initial pe o stanca de piatra aflata in apropierea Nistrului, fondatorul constructiei fiind considerat un monah numit Izechiil sosit aici pe la sfarsitul secolului al XVII-lea. Acesta le-a propus localnicilor din Japca sa amplaseze lacasul sfant intr-o stanca din apropierea asezarii, intrucat nu isi permiteau sa ridice o biserica normala, din cauza deselor invazii ale tatarilor. In timp, au fost cioplite langa biserica propriu zisa chilii in care s-au stabilit de-a lungul vremii mai multi calugari. Ulterior a fost ridicata la poalele stancii si o biserica de lemn, acesteia fiindu-i adaugate in timp si un complex de chilii. In anul 1812, la Manastirea Japca se gaseau deja doua biserici de lemn si o clopotnita, amplasata deasupra turnului aflat la intrarea in incinta complexului. La inceput, Japca a avut statutul de schit, insa dupa toata aceasta evolutie prospera, va obtine de la mitropolitul Moldovei statulul de manastire, in secolul al XIX-lea, bisericile de lemn si clopotnita fiind reconstruite in piatra. Manastirea Japca se gaseste si in prezent pe amplasamentul pe care a fost ridicata initial, de-a lungul timpului fiind imbunatatite majoritatea constructiilor. Desi a avut destul de suferit in timpul regimului sovietic, a fost singura manastire din Moldova care nu a fost inchisa, in ciuda nenumaratelor incercari.
Primele cladiri ale manastirii au fost ridicate in prima jumatate a secolului al XIX-lea, la inceput fiind construite biserica de vara, clopotnita si chiliile. Pe la inceputul secolului XX, in locul bisericii de vara s-a ridicat o alta biserica noua, cu hramul la Inaltarea Sfintei Cruci, care domina prin masivitatea sa cea mai mare parte a curtii interioare a manastirii. Foarte interesant arata si biserica de iarna, Sfantul Mihail, ridicata in anul 1849.
In apropierea manastirii se gasesc cinci izvoare, a caror apa este considerata tamaduitoare, cel mai cunoscut dintre toate fiind Sfanta Maria. In imprejurimile manastirii se gasesc de asemenea o serie de obiective care atrag atentia turistilor veniti din toate colturile Moldovei cat si din Romania, Ucraina sau Rusia. Printre acestea se numara: Rezervatia Naturala Vascov, Rezervatia Naturala Valea Adanca sau Cetatea Soroca, asezata tot pe malul Nistrului.
Sursa: turismland.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau