Manastirea Neamt
Dimensiune font:
Se află în comuna Vânători, la 14 km NV de Târgu Nemt. Este cea mai veche manastire din Moldova - 1375-1391. Ctitorie a lui Petru Musat si Alexandru cel Bun - secolul XIV
Considerată a fi cel mai vechi aşezământ monahal al Moldovei, Manastirea Neamt pare să fi fost întemeiată mult mai devreme decât momentul „oficial" al fondării ei: secolul XIV-lea, în vremea lui Petru I. Muşat. Acest voievod a ctitorit, în locul vechii bisericii de lemn a mănăstirii, una din piatră. Biserica actuală poartă hramul „Înălţarea Domnului" şi este, prin arhitectură şi dimensiune,una dintre cele mai impresionante din Moldova. Ea a fost ridicată de domnitorul Ştefan cel Mare, între anii 1485-1490, în locul celei construite de Petru Muşat, care fusese avariată în urma unui cutremur.
În plan arhitectonic, biserica prezintă un naos treflat şi un pronaos cu două turle. Între naos şi pronaos a fost adăugată o încăpere care adăposteşte morminte (gropniţa), iar pe latura de vest a fost construit un pridvor. Exteriorul este decorat cu un brâu de cărămidă smălţuită, iar în zona superioară au fost înscrise două rânduri de ocniţe (unele mici şi altele mari).
Pictura interioară a fost realizată în momente diferite: frescele naosului şi cele ale gropniţei au fost realizate în vremea lui Ştefan cel Mare, iar cele din pridvor şi pronaos în timpul domniei lui Petru Rareş (în prima jumătate a secolului al XVI-lea).
La Manastirea Neamt a funcţionat, din secolul al XV-lea, o şcoală de miniatură şi caligrafie, al cărei strălucit reprezentant a fost Gavril Uric. Puţini ştiu că cea mai cunoscută operă a sa este un Tetraevangheliar, copiat de acesta pe pergament (în 1429), care se află astăzi la Bodleyan Library din Oxford - Marea Britanie.
Un odor de mare preţ păstrat în acest lăcaş de cult de la începutul secolului al XIV-lea este icoana "Hodighitria" sau „Lidiana", a Maicii Domnului făcătoare de minuni, pictată în anul 665, în oraşul Lida, şi dăruită domnitorului moldovean Alexandru cel Bun de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul. Se pare că domnitorul a primit în dar de la împărat trei asemenea icoane, celelalte două aflându-se la mănăstirile Agapia şi Bistriţa. În secolul al XIX-lea ea a fost ferecată în argint aurit, decorat cu pietre preţioase. Icoana are şi un revers, pe care se află o altă icoană - a Sântului Gheorghe. Acest lucru se datorează faptului că în oraşul Lida, de unde provine icoana din secolul al VII-lea, se află moaştele SF. Gheorghe.
Deasemenea, la Manastirea Neamt, se află una dintre cele mai mari biblioteci creştine, care reuneşte peste 19000 de lucrări.
Manastirea Neamt se află la aproximativ 17 km de Târgu Neamt, pe şoseaua care porneşte din vestul oraşului Pipirig - Poiana Largului.
În apropiere se afla:
- casa memoriala "Mihail Sadoveanu"
- rezervatia de zimbri "Dragos Voda"
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau