Manastirea Strehaia - Oltenia
Dimensiune font:
Manastirea Strehaia este situata pe soseaua nationala Craiova - Drobeta - Turnu Severin, aproape de centrul orasului Strehaia. Lacasul este ctitoria lui Matei Basarab, din anul 1645.
La inceput, manastirea a fost pentru calugari, iar ulterior a fost inzestrata de Matei Basarab cu mosiile si satele din Strehaia si din apropiere. Totodata, i s-a dat si jumatate din vama targului Strehaia, dupa cum arata un hrisov din 6 martie 1653.
Dupa secularizarea averilor manastiresti, s-a desfiintat manastirea, ramanand biserica de mir cu o proprietate de 75 ha teren pana in 1950. Intre anii 1962-1969, acest Sfant locas a fost renovat de Directia Monumentelor Istorice din Bucuresti, redandu-i-se starea initiala si aspectul unui adevarat monument national, istoric si artistic. Biserica este imprejmuita cu zid de caramida presata, inalt de 4-5m, prevazut cu creneluri de aparare din 2 in 2m.
Biserica cu hramul "Sfanta Treime", este in forma de cruce, cu zid de caramida gros, inalta, cu o turla mare pe pronaos. Este compartimentata in altar, naos si pronaos. Naosul foarte spatios este despartit de pronaos (cu un spatiu mai mic) printr-un zid care lasa o deschidere cat o usa, pentru circulatie. Catapeteasma este din zid gros. Are un pridvor deschis sustinut de zece coloane de zid. Pardoseala bisericii este din caramida. Aspectul de cetate intarita a manastirii Strehaia l-a facut pe Tudor Vladimirescu sa-i confere o importanta strategica deosebita in miscarea revolutionara din 1821. Cei 200 de panduri lasati aici de Tudor sub conducerea fratelui sau, Papa Vladimirescu, trebuiau sa apere Craiova. Dupa evenimentele din 1989, biserica de mir Strehaia si-a recapatat statutul de manastire pentru calugari, asa cum a fost la inceputul existentei sale. In prezent se restaureaza biserica si se afla in faza de proiect construirea unui corp de chilii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau