Muntii Cindrel – Carpatii Meridionali
Dimensiune font:
Muntii Cindrel, cunoscuti si sub numele de Muntii Cibinului sau Muntii Sibiului se inalta falnici in apropiere de orasul Sibiu, fiind delimitati in partea sud vestica de Valea Frumoasa, continuata la sud de Valea Sebesului, la sud est de Valea Sadului, iar in partea nord estica de Podisul Transilvaniei si fac parte din Carpatii Meridionali. Acestia sunt strabatuti de numeroase poteci si trasee turistice marcate, caracterizandu-se prin masivitate si relief domol, inregistrand totusi o inaltime maxima de 2.244 metri.
Turistii care vor sa exploreze acesti munti sunt foarte multumiti de faptul ca regiunea de le poalele Muntilor Cindrel dispune de o retea foarte densa de drumuri, majoritatea dintre ele fiind modernizate si o parte urcand chiar pana in interiorul masivului montan. Astfel, prin localitatile Talmaciu, Sibiu, Cristian, Saliste, Miercurea si Sebes trece drumul national DN 1 – 7, ce leaga Valea Oltului cu Valea Muresului, in Sibiu incrucisandu-se de asemenea si vechile drumuri comerciale dintre Transilvania si Tara Romaneasca. Alaturi de acesta mare si cunoscuta artera, mai exista si Transalpina, sau drumul national DN67 C, pe Valea Sebesului, care leaga orasul Sebes din Transilvania de localitatea Novaci din Oltenia si trece prin Oasa si Obarsia Lotrului, soseaua fiind asfaltata pana in apropiere de Lacul Oasa. Alte drumuri modernizate leaga si Sibiul de Rasinari si in continuare de Statiunea Paltinis, cea mai veche statiune turistica montana din tara.
In arealul localitatilor Gura Raului, Rasinari, Tilisca si Jina este localizat Parcul Natural Cindrel, iar in limita nordica a acestui parc se regaseste si Rezervatia Iezerele Cindrelului, renumita pentru lacurile glaciare pe care le cuprinde, Iezerul Mare si Iezerul Mic. Exista de asemenea mai multe lacuri de acumulare amenajate pe raurile de aici, putand fi date drept exemplu Lacul Sadu, care alimenteaza hidrocentrala Sadu si Lacul Negovanu de pe raul Sadu, Lacul Oasa si Lacul Tau Bistra de pe Sebes, sau Lacul Gura Raului de pe Cibin.
Muntii Cindrel beneficiaza de o vegetatie foarte bogata, fiind acoperiti de paduri intinse de mesteacan, fag si conifere, iar la inaltimile mai ridicate de tufisuri de arbusti pitici. In sezonul cald, peisajele intalnite aici sunt impresionante, toate pajistile fiind presarate cu covoare multicolore de flori salbatice: stanjenei, garofite si branduse de munte sau sangele voinicului. Prin varietate este caracterizata si fauna Muntilor Cindrel, reprezentata de animale precum mistretul, vulpea, lupul , pisica salbatica, rasul, ursul brun sau cerbul carpatin.
Muntii Cindrel prezinta de asemenea si numeroase trasee turistice marcate, care strabat in totalitate crestele montane si mai multe trasee de cicloturism. Exista aici conditii optime de practicare a sporturilor de iarna, renumita in acest sens fiind Statiunea Paltinis din regiune.
Turismul in aceasta zona a cunoscut o dezvoltare foarte mare, datorata in aceeasi masura peisajelor minunate oferite de Muntii Cindrel, dar si localitatilor din imprejurimi, care au foarte multe de oferit din punct de vedere cultural si istoric. Orasul Sibiu reprezinta principalul punct de plecare spre cele mai multe localitati de patrundere in masiv si in acelasi timp cel mai important centru turistic si cultural din regiune. Poposind aici, turistii nu au cum sa nu vizite centrul orasului, Muzeul Brukenthal, Turnul sfatului sau Biserica Evanghelica.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau