Muntii Semenic - Carpatii Occidentali
Dimensiune font:
Situati pe aliniamentul muntilor Tarcu, Godeanu si, partial al Cernei, apartinand Carpatilor Meridionali, Muntii Semenic sunt o grupa muntoasa a Muntilor Banatului apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Cel mai inalt pisc este Varful Piatra Goznei (1447 m). Atractia turistica principala o constituie platoul Semenic (cca 1350 m), cu statiunea Semenic (hotel, vile, cabane, partii de schi - lungime totala cca. 3 km), la care se adauga statiunile Crivaia, Secu si Trei Ape cu debarcaderele lor.
Complexul turistic Semenic se găseşte la peste 1400m altitudine, intre varfurile Piatra Goznei si Semenic, situat intr-un cadru natural atractiv, beneficiind de amenajari pentru sporturi de iarna si cai de acces lesnicioase. In afara unui teleferic, exista drumuri de acces din Resita - Valiug si Slatina Timis - Trei Ape - Garana. Acest al doilea drum face legatura cu linia ferata Timisoara - Bucuresti prin Slatina - Timis, de unde pe soseaua E 70 sunt circa 20 km pana la Caransebes.
De la Caransebes pana la Valea Minisului pe directia nord-est-sud-vest, masivul Semenic se extinde pe o lungime de circa 34 km, iar de la vest la est, intre localitatile Cuptoare si Sadova Veche, pe o latime de circa 31 km. Limita de nord ii separa de depresiunea Ezeris - Brebu, dealurile Sacosului si depresiunea Caransebes, corespunzand in general contactului dintre sisturile cristaline si rocile sedimentare, in lungul caruia raurile au sculptat, pe un aliniament festonat, bazinete de eroziune, care adapostesc localitatile Apadia, Delinesti, Ohabita, Rugi etc. Aceasta limita poate fi urmarita incepand cu Talva Sarbului (476 m), trece apoi pe la sud de dealul Piatra Straja (445 m), pe la nord de dealurile Paza (450 m), Fantanii (485 m), Sovesna (584 m), Cucuiul Plesii (527 m), Piatra Alba (456 m), oprindu-se la aproximativ 3 km sud-vest de Caransebes, in valea larga a Timisului.
Limita de est evidentiaza caracterul unui relief afectat de fracturi tectonice; pornind de la Caransebes, limita se desfasoara pe stanga Vaii Timisului, pe directia localitatilor Buchin, Petrosnita, Valisoara, Bucosnita, Golet, Slatina - Timis, Sadova Veche, Armenis, Teregova. De la Teregova raul Timis coteste brusc catre nord-vest patrunzand adanc in zona centrala a masivului Semenic. Limita de sud separa muntii Semenic de muntii Almaj prin intermediul depresiunii Bozovici, desfasurarea ei sinuoasa lasand in afara culmi netede si prelungi denumite tilve. Limita de vest se desfasoara in lungul vailor Poneasa si Barzava, separand muntii Semenic de muntii Aninei. Mai la nord de Resita, limita nordica separa prin intermediul culoarelor depresionare ale Resitei si Ezeris - Brebu, muntii Semenic de muntii Dognecei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau