Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Tulcea
Dimensiune font:
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară este adăpostit în fostul sediul al Băncii Naţionale Române din Tulcea. Această clădire a fost construită în perioada interbelică, mai exact între anii 1924 şi 1927, fiind unul dintre edificiile emblematice pentru municipiul Tulcea, un valoros exemplu arhitectural.
Expoziţia de bază „Multiculturalitate dobrogeană” prezintă, în sălile de la etajul clădirii, aspecte ale identităţii culturale ale diferitelor populaţii care au convieţuit de-a lungul timpului în Dobrogea şi care continuă să trăiască în armonie şi astăzi.
Dacă vă hotărâţi să vizitaţi Muzeul de Etnografie din Tulcea trebuie să vă spunem că aici aveţi ocazia să cunoaşteţi tradiţiile aromânilor, românilor, tătarilor, grecilor, bulgarilor, ruşilor şi ucrainienilor.
Sălile ce sunt rezervate pentru a arăta obiceiurile populaţiei româneşti reconstituie două interioare tradiţionale. În cea dintâi încăpere este reprezentată o casă frumoasă, unde sunt păstrate ţesăturile decorate, piese de mobilier pictate elegant şi multe alte obiecte ce ţin de sărbători importante la români cum ar fi nunţile, cumetriile sau Paştele. O a doua încăpere specifică românilor redă spaţiul unde erau desfăşurate activităţi de zi cu zi şi ne referim aici la gătitul mâncării sau la spălat.
În casa cu specific aromânesc, o pondere considerabilă o au ţesăturile groase, policrome, confecţionate din lână. Portul tradiţional, specific aromânilor face parte din diversificata şi marea categorie a costumului balcanic. Piesele din port sunt scoase în evidenţă printr-un deosebit simţ al valorilor plastice, de tip sculptural.
Într-o altă sală sunt redate elemente specifice tătarilor şi turcilor, grecilor şi bulgarilor. Aici, ţesăturile specifice turcilor şi tătarilor se disting printr-o cromatică mediteraneană. Vorbim aici de culori precum roşu, roz, indigo, bleu, liliachiu sau verde. Motivele ornamentale sunt tipice civilizaţiei orientale, chiparosul, garoafa sau sacsâia.
Convieţuirea în această zonă a bulgarilor cu românii evidenţiază elemente de similitudine, dar şi de diferenţiere. Se observă similitudini în ceea ce priveşte ţesăturile decorative aparţinând celor două populaţii (funcţionalitate, materiale, motive) şi portul popular, dar şi anumite diferenţieri – preferinţa bulgăroaicelor pentru ţesături decorative cu ornamente în culori vii (galben, roşu aprins, violet), preferinţa pentru floarea prinsă în legătura de cap.
Dacă vă aflaţi în Tulcea, vă recomandăm să vizitaţi şi Muzeul de Artă. Acesta se poate mândri cu un patrimoniu impresionant care a crescut constant, mai ales în ultimii ani, ajungând de la 4.365 de lucrări la sfârşitul anul 1991, la peste 7.000 cât numără azi. Muzeul deţine şapte colecţii şi anume: colecţia de pictură contemporană şi modernă care însumează peste 930 de lucrări, colecţia de sculptură modernă şi contemporană care numără peste 400 de lucrări, colecţia de icoane din secolele XVIII, XIX şi XX care azi a depăşit pragul de 790 de lucrări.
Nu putem trece cu vederea nici colecţia de grafică modernă şi contemporană care a depăşit 4000 de lucrări. Tot aici amintim colecţia de plăci de gravură, de altfel singura din ţară care numără peste 400 de lucrări. Colecţia de artă orientală ce datează din secolul XVIII şi XIX din cadrul Muzeului de Artă Tulcea a depăşit numărul de 311 piese. O altă colecţie este cea de artă decorativă din secolele XVIII, XIX şi XX care însumează peste 130 de piese.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea. Aici este locul în care puteţi învăţa şi afla detalii din cultura unor popoare care de-a lungul timpului au scris istorie.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6642.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau