Obiective care merita vazute in Norvegia

default

Dimensiune font:

| 28-11-2012 00:00

 

 

Bergen si Troldhaugen

 

Fondat in anul 1070 si fiind capitala Regatului Norvegiei in timpul Evului Mediu, Bergen a fost un avanpost al puternicii Ligi Hanseatice a comunitatilor comerciale Baltice din secolul 12. Desi majoritatea cafenelelor si atelierelor au fost distruse de o serie de incendii devastatoare de-a lungul secolelor, cladirea muzeului Hanseatic este una din putinele care a supravietuit. Biserica Sf.Maria (Mariakirken) este o bijuterie originala din secolul 12, servind ca centru spiritual pentru negustorii Hanseatic timp de trei secole. Bryggen este si el singurul cartier care a supravietuit intre atatea cladiri din lemn cu acoperisuri triunghiulare. Caramizile rosii distinctive si imbinarea culorilor au aparut in intreg Nordul Europei in timpul erei influentei Hanseatice, acesta fiind motivul poreclei “Orasul de Lemn”.

 

 

 

La sud de Bergen se afla Troldhaugen (Drumul Trolilor), casa de vara din secolul 19 a muzicianului  si compozitorului Edvard Grieg (1843-1907), nascut in Bergen si inmormantat la Troldhaugen impreuna cu sotia sa.

 

Bergen este inconjurat de 7 munti  (telefericul spre Floyen urca pana la 305 metri), nefiind doar o baza naturala pitoreasca, ci si poarta de intrare spre terenurile fiord ale Norvegiei.

 

 

 

Puteti incepe cu o calatorie pe autocar spre Stalheim (pentru o priveliste minunata a vaii), iar apoi la Gudvangen va imbarcati intr-un vas care trece prin Naeroyfjord si Aurlands Fjord, cele mai frumoase ramificatii ale dramaticului fiord Sognefjord. Dupa aceasta panorama uimitoare a frumusetii naturii, urmeaza calatoria cu trenul din orasul Flam, 868 metri urcus si foarte aproape de o stramtoare spre Mydral. In decursul a 19 km si 45 minute trenul va trece prin 20 de tunele si multe cascade la distanta de un fir de par. Calatoria dureaza 12 ore insa merita pe deplin.

 

Bergen se afla la 558 km vest de Oslo.
Troldhaugen se afla la 8 km sud de Bergen.
Concertele din Troldhaugen (muzica variata, interpretari ale artei frumoase si munca maestrului Edvard Grieg interpretata de Orchestra Filarmonica Bergen) sunt tinute de la sfarsitul lunii Iunie pana la mijlocul lunii Noiembrie.

 

Calatoria pe Coasta Norvegiana si Nordkapp

 

Legendara croaziera Hurtigruten navigheaza de-a lungul coastei, o regiune a desavarsitelor fiorduri, ghetari, munti, iar in timpul lunilor de vara veti avea placerea sa priviti soarele care niciodata nu apune pe deplin. Un vas Hurtigruten nu este un vas de croaziera de lux, insa cu un astfel de peisaj, cabinele confortabile si mancarea simpla sunt doar o parte din aventura. Una din opririle facute este la Nordkapp, o stanca abrupta de granit (304 metri) care se ridica din frigida Mare Norvegiana.

 

 

Datorita locatiei capului (Nordkaap), mult mai in nord decat Alaska si Siberia, soarele sta deasupra orizontului incepand din 12 Mai pana pe 1 August, si sub orizont de la 19 Noiembrie pana pe 25 Ianuarie.  Platoul capului, 1 287 km de la inceputui capului Arctic, se afla un intins teren nelocuit-pe acesta tundra nu creste niciodata nimic. Acesta est eun loc pe care vizitatorii ori il uras ori iubesc, insa ridica moralul multor turisti aventurosi.

 

 

 

Insulele Lofoten

 

In Norvegia natura este puternica, in special in Insulele Lofoten, 198 km nord de Cercul Arctic. Acest arhipelag lung de 190 km a atras numerosi artisti prin frumusetea izolarii sale, luminii, aerului tare si apelor nepoluate. Traditionalul rorbu (cabanuta de pescuit) a fost construit de obicei pe docul plutitor, insa in zilele noastre este folosit ca loc de inchiriat.

 

 

Svolvaer (populatie 4 000) este orasul principal al insulelor. Feribotul ajunge aici de pe tarmul Bodo, unde Edgar Allan Poe a petrecut multi ani scriind A Descent into the Maelstrom. Ianinte sa prindeti feribotul spre lofoten, vizitati Saltstraumen.

 

 

 

Bodo este la 750 km nord de Trondheim, 1 432 km nord de Bergen, 1 303 km nord de Oslo. Calatoria cu feribotul din Bodo spre Lofoten dureaza 4-6 ore; zborurile din Bodo dureaza 30 minute.

 

Muzeul Munch si Hotelul Continental (Oslo, Norvegia)

 

Edvard Munch (1863-1944) este foarte popular, singurul pictor Nordic a carui influenta este recunoscuta la nivel global. Faptul ca nu a a avut mare success in timpul vietii (fiind numit tatal Expresionismului) este destul de evident deoarece a putut sa isi pastreze munca: 22 000 piese au fost lasate mostenire orasului Oslo in anul 1940, cu putin timp inainte sa moara. De-a lungul timpului colectia a crescut si a umplu Muzeul Munch, deschis in anul 1963. Acesta include acum picturi, desene, acuarela, imprimeuri, sculpturi, etc.

 

 

Munch si-a pierdut mama la varsta de 5 ani si a fost adesea bolnav in copilarie. Cea mai faimoasa lucrare a sa este The Scream (Tipatul), care in August 2004 a fost furat din muzeu. Din fericire, Night (Noaptea, ca si Tipatul a fost pictat in aceeasi perioada prolifica din anul 1980 cand a castigat o anumita faima si renume) este inca aici.

 

 

Hotelul Continental, cel mai elegant loc de cazare din capitala, este detinut si condus de generatia familiei Brochmann, care l-au construit in anul 1900. Hotelul este asezat in umbra Palatului Regal si langa Teatrul National.

 

Muzeul Munch se afla la Toyengaten 53.
Muzeul este deschis zilnic in lunile Iunie-mijlocul lunii Septembrie.
Hotelul Continental se afla la Stortingsgaten 24-26.

 

Vikingskiphuset (Oslo, Norvegia)

 

Era vikingilor, cand Norsemen a terorizat coasta Europei, a durat aproximativ din anul 800 pana in 1050 (se spune ca exploratorul Leif Ericsson a descoperit America in anul 1001). A fost foarte putin scris despre legendele lor, mare parte din ele fiind infrumusetate de-a lungul secolelor de povestile oamenilor.

 

 

Cel mai ideal loc unde puteti experimenta bogatia mostenirii lor este la Vikingskiphuset sau Muzeul Vaselor Vikingilor, construit in anul 1936 pentru a gazdui trei vase ale vikingilor foarte bine conservate, descoperite in apropiere de Oslo Fjord. Cele trei vase contineau trupul capitanului Vikingilor si cel al unei regine (se spune ca ar fi trupul bunicii lui Harald Fairhair), ambele trupuri fiind ingropate impreuna cu servitorii, animalele si numeroase artifacte. Impreuna constituie cea mai mare descoperire a Vikingilor.

 

Vikingskiphuset se se afla la Huk Aveny 35, Bygdoy.

 

Geirangerfjord (Oye, Norvegia)

 

Europenii (in mod deosebit Britanicii) au “descoperit” fiordul Norvegiei spre sfarsitul anilor 1800. Stanca verticala Geirangerfjord, cu o lungime de 16 km, a fost si inca este cea mai dramatica priveliste din Norvegia. Puteti sa o priviti de pe remarcabilul Ornevegen (Drumul Vulturului). Opriti-va la Cotitura Vulturului pentru o priveliste de neuitat a fiordului. Din Andalsnes spre Valldal veti observa o alta atractie remarcabila a Norvegiei; serpentinele si Trollstigen (Poteca Trolului), care traverseaza cea mai neroditoare regiune a Norvegiei.

 

 

 

Turistii pot alege intre o croaziera de jumatate de zi, pescuitul de somon, excursii, plimbari cu bicicleta sau excursii la Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa si cascade spectaculare cu nume ca Cele Sapte Surori si Voalul Miresei.

 

 

Va puteti alege baza la Hotelul Union, aproape de Norangsfjord si Geirangerfjord. Hotelul a fost foarte popular in secolul 19, iar acum este renovat, modernizat, si s-a bucurat de prezenta Regelui Harald al Norvegiei si Reginei Sonja, sarbatorind aici nunta de argint, in anul 1993. Daca alegeti sa va cazati la camera 12, veti avea deosebita placere sa va imbaiati in cada originala a lui Kaiser Wilhelm.

 


Geirangerfjord se afla la aproximativ 7 ore din Oslo spre drumul Serpentinelor.
Hotelul Union se afla la Oye, pe bancurile Norangsfjord (373 km din Bergen, 427 km din Oslo).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei