Mostenirea lui Beethoven, Freud, Klimt si Mahler, ademenesc vizitatorii in acest milostiv si gratios oras, poate unul din cele mai irezistibile si fascinante orase din Europa. Faimos pentru gemutlichkeit, pentru tramvaiele sale, cafeaua si magazinele de dulciuri, Viena este un oras fermecator, civilizat si incantator, o destinatie nedatata pentru muzica, arta si cultura.
Apartamentele imperiale (Kaiserappartments)
Imparatul Franz Josef I a locuit aici la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20. Vizitatorii pot admira camerele sale private de o opulenta regala, marea sala de concerte, colectia de argintarie si vesela, salile de mese decorate in stil rococo, tapetele si candelabrele din cristal de boemia-inseamna 100% Viena.
Caii lipitani ai scolii spaniole de calarie
Fondata in 1572, scoala spaniola de calarie prezerva dresajul clasic in forma sa cea mai pura, cu prezentatiile deschise publicului. Caii scolii au fost obtinuti din incrucisari de rase de-a lungul secolelor, din exemplare de origine spaniola, italiana si araba.
Trezoreria
Aceasta superba colectie include coroanele imperiale ale Imperiului Sfant Roman si Imperiului Austriac, precum si numeroase alte comori din Casa de Burgundia, insa si altele apartinand ordinului Lanii de Aur.
Corul vienez de baieti
Strans legat de viata muzicala a Vienei inca din 1498 si asociat de-a lungul anilor cu, compozitori precum Mozart, Schubert si Bruckner, corul a inceput sa cante pe scena internationala inca din 1926; acestia canta Duminica la Capela Imperiala, intre lunile Ianuarie si Iunie, Septembrie-Decembrie; se impune rezervarea.
Muzeul Albertina
Combinand un palat din secolul 17 cu o cladire noua de 14 etaje, Albertina detine una din cele mai mari colectii de arta grafica din lume (din epoca gotica pana in cea contemporana), plus alte 25 000 desene arhitecturale precum si o colectie majora de fotografii.
Palatul Belvedere
Palatul constituit de fapt din doua palate despartite de gradini suspendate, gazduieste expozitii de arta vieneza din secolul 19 si 20 in partea sa superioara, in timp ce la parter se pot admira expozitii de arta gotica si baroc.
Muzeul de Arta Istorica
Muzeul este unul dintre cele mai bogate in colectii de arta fina de pe planeta, cu opere de arta datand din perioade de la epoca antica si pana in present, de pe tot cuprinsul lumii, si in special Europei. Colectiile italiene si flamande merita in special atentia admiratorilor, colectia de picturi ale lui Pieter Brueghel (Cel Batran) fiind cea mai mare din lume.
Biserica St. Charles
Una din cele mai mari cladiri din Viena, biserica a fost construita la inceputul secolului 18. Intrarea sa este incadrata de coloane enorme similare celor de la Columna lui Traian din Roma; vederea de pe acoperis este magnifica.
Unde se afla: Karlsplatz
Catedrala Sf. Stefan
Pastrandu-si atmosfera medievala in ciuda trecerii secolelor, Domul domina linia orizontului orasului, cu turnurile sale gotice. Interiorul este ticsit de monumente, sculpturi si picturi. Turul catacombelor se face de Luni pana Sambata.
Schloss Schonbrunn
Construit de habsburgi intre 1696 si 1712, acest palat de 1441 camere (dintre care 40 pot fi vizitate) este plin de arta in stil rococo care contrasteaza cu mai sobrul stil hofburg. Mozart a cantat in public aici la varsta de 6 ani pentru Imparataesa Maria Theresa, iar Imparatul Franz-Joseph sa nascut aici. Parcul palatului a fost deschis publicului in jurul anului 1779 si a devenit rapid o destinatie populara de recreere. Parcul mai contine printre altele un labirint urias din garduri vii, o reproduceri ale ruinelor romane, o gradina botanica dar si una zoologica.
Locuri care nu trebuie ratate
Musikverein
Este una dintre cele mai mari Sali de muzica din lume construita in stil baroc in 1867, cu acustica considerata perfecta. Este casa celebrei Filarmonici din Viena al carui concert de Johann Strauss este difuzat in Ajunul Anului Nou, anual, peste tot in lume. De asemenea celebrul concert Viena Mozart este gazduit aici, precum si in alte Sali din oras.
Craciunul in Viena
Craciunul in Viena inseamna privelisti albe feerice impodobite cu decoratii traditionale de Craciun si adorabil de ne-comercial. In fata Catedralei Sf. Stefan, in imensa Piata de cristal, din Piata Centrala a orasului puteti gasi aproape orice are de a face cu sarbatorile de iarna.
Opera de stat din Viena
Construita in 1887 ca opera a Curtii Imperiale, cladirea Operei cu acoperisul sau verde este considerata a fi una din cele mai prestigioase ale lumii, oferind un sezon incredibil de lung (din luna Septembrie pana in Iunie). Sunt cantate partituri din Verdi, Mozart si Strauss.
Locuri de cazare
Palatul Schwarzenberg
Construit la inceputul secolului 18 de o familie aristocrata ai carui descendenti inca ocupa aproximativ jumatate din suprafata palatului si cu o asezare pe 18 acrii de teren in mijlocul Vienei, este mai mult un muzeu al statului decat un hotel. In ciuda portretelor ancestrale precum si a altor opere de arta incluzand Renoir si Gobelin, camerele si locurile publice sunt primitoare si neoficiale. Restaurantul renovat al hotelului are una dintre cele mai impresionante dotari si sefi.
Konig Von Ungarn
Cel mai batran hotel din Viena ascuns in umbra Catedralei Sf. Stefan, dateaza din 1815. Simplu si lustruit, cu o curte interioara incantatoare, este un refugiu bine-venit din partea bogatiei si luxului orasului.
Mancare si bautura
Demel & Sacher’s
Deschis in 1887 Demel este unul din motivele pentru care Viena este cunoscuta drept capitala produselor de patiserie din Europa si prezinta un meniu olimpic de peste 60 de feluri de patiserie in salile sale. Celebrul tort de ciocolata in 5 straturi Ana precum si delicioasa ciocolata Sacher, sunt specialitatile casei. Puteti degusta bunatatile locale de aici si apoi puteti incerca patiseria cafenelei hotelului Sacher, pentru a le compara. De remarcat ca ambele cafenele insista asupra retetei originale, insa de obicei Demel iese in castig de cauza. Pe de alta parte, Strudelul de la cafeneaua Sacher nu cunoaste rival.
Unde se afla: Demel-in Kohlmarkt; Sacher-in Philharmonikerstrasse.
Cafeneaua Hawelka
Carti intregi au fost scrise despre aceasta cafenea clasica umpluta de fum, prototipul cafenelei Europene. Cafeaua sa delicioasa este densa, amaruie si racoritoare.
Unde se afla: Dorottheergasse.
Contact: www.hawelka.com
Experienta la Heuriger
Atmosfera in aceste pitoresti taverne de vin, presarate de-a lungul marginii din apropierea padurii Vieneze este unica, iar marile cantitati de vin care la prima vedere par inocente, sunt in mare parte responsabile pentru aceasta atmosfera. In anul 1817 Beethoven a locuit la Mayer am Pfarrplatz. Proprietarii, familia Wolff, si-au rasfatat oaspetii cu vin din propria vie inca din anul 1609, iar mancarea este pe masura.
Steirereck
Este cel mai fin restaurant din Austria si totodata locul de nastere al noii bucatarii vieneze servita in cercuri aristocratice. Incercati sa gasiti o masa in aceasta gradina de iarna romantica si intima.
Unde se afla: Rasumofskygasse.
Zu Den Drei Husaren (La cei trei Husari)
Batranul restaurant monument al Vienei, dedicat scolii sale de haute-cuisine, turistii o adora la fel ca si localnicii, care stiu ca pot gasi oricand un loc de cina intr-un decor romantic la lumina lumanarii. Ofera lista cea mai fina de vinuri pe care le are Austria.
Adauga comentariul tau