Orasul Dumbraveni - Sibiu
Dimensiune font:
Orasul Dumbraveni se afla pe malul raului Tarnava Mare, la 20 km distanta de Medias, 20 km de Sighisoara si la 77 km de municipiul Sibiu.
Conform raionarii fizico-geografice din „Geografia fizica" 1983, zona se incadreaza in provincia centrala europeana, subprovincia carpatica, tinutul podisului inalt al Transilvaniei, districtul deluros al Tarnavelor. Morfogenetic orasul se incadreaza in etajul dealurilor si podisurilor, in care predomina terenuri cu predispozitie la alunecare si eroziune, atat la suprafata cat si in adancime din cauza stratului litologic.
In primul secol al erei noastre, zona Tarnavei Mari a venit in contact cu imparatia romana, ceea ce a permis descoperirea in Sighisoara si Laslea, a unor tezaure monetare din aceasta epoca. Mai mult, pe langa Dumbraveni trecea marele drum roman ce venea de la Apulum, pe Tarnava Mare in sus, pana la Odorhei si de acolo cotea la stanga spre castrele romane de la Inlaceni si Sarateni. Pe teritoriul orasului a fost gasit un tipar masiv de bronz cu conturul semicircular, a carui capete se prelungesc in linii drepte, folosit pentru presarea pieselor ornamentale aplicate pe centura sau harnasament. Aceasta urma dateaza din secolului al VIII-lea, din vremea dominatiei avarilor.
Feudalismul maghiar cucereste treptat Transilvania, in valea Tarnavelor ajungand in secolul XII. Cea mai veche pomenire a Comitatului Tarnava dateaza din 1214. Comitatul se intindea la sud pana la raul Tarnava Mare (intre Blaj si Sighisoara) si la nord de la Balauseri pana la Iernut. Prin mijlocul comitatului trecea Tarnava Mica. Comitatul cuprindea 113 localitati prin care si satul Dumbraveni. Unul dintre cele mai importante evenimente politice din timpul stapanirii habsburgice este vizita imparatului Iosif al II-lea. Pe cand era coregent cu Maria Tereza, acesta a vizitat orasul Dumbraveni in timpul calatoriei sale in Transilvania.
Orasul Dumbraveni a cunoscut dupa anul 1900 o perioada de relativa stagnare, ramane doar un centru comercial lipsit de importanta, dar cu mare influenta asupra asezarilor de pe cele doua Tarnave. In anul 1842, ia fiinta gimnaziul romano-catolic "Rafael Alexandru", iar in 1847 Liceul maghiar care functioneaza pana in anul 1919, cand se transforma in Liceul teoretic "Timotei Cipariu". La acest liceu au invatat o seama de personalitati romane, precum Teodor Mihadas, Mircea Muthu si altii. Liceul teoretic a functionat pana in anul 1948, cand a fost transformat in liceu agricol. In prezent, in oras functioneaza doua licee si anume Liceul Teoretic Dumbraveni si Liceul Agricol Timotei Cipariu, deasemenea, functioneaza doua gradinite cu program normal si una cu program prelungit, dar si o cresa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau