Orasul Tighina – Bender
Dimensiune font:
Orasul Tighina, schimbat in Bender de Uniunea Sovietica dupa anexarea abuziva a Basarabiei, este un oras recunoscut la nivel mondial ca facand parte din granitele Republicii Moldova, fiind situat pe malul drept al fluviului Nistru, la o distanta de aproximativ 60 km in directia sud est fata de Orasul Chisinau.
Descriere Orasul Tighina – Bender
Oficial, acest oras asezat in regiunea cunoscuta de-a lungul istoriei sub numele de Basarabia, se afla inca din anul 1992 intr-o zona tampon, stabilita de comun acord intre Republica Moldova si Transnistria, o tara fantoma, care nu are relatii externe cu niciun alt stat si este recunoscuta oficial doar de catre Rusia. In realitate, controlul administrativ al zonei in care se gaseste Orasul Bender ii revine de fapt Transnistriei, limba vorbita de cei aproximativ 100.000 locuitori fiind rusa, majoritatea cunoscand in schimb si limba romana.
In urma cercetarilor pe care diversi arheologi le-au desfasurat aici s-a ajuns la concluzia ca primii locuitori ai acestui spatiu au fost triburile geto dace. Aceasta asezare a fost mentionata pentru prima data in anul 1408, intr-un document oficial emis de voievodul moldovean Alexandru cel Bun, devenind cunoscuta mai apoi in izvoarele istorice romanesti sub numele Tighina, iar in sursele otomane sub numele Bender. Intre anii 1538 – 1812, asezarea a fost transformata in raia turceasca, iar din anul 1828 pana in 1917 s-a aflat sub stapanirea Imperiului Rus. In perioada 1812 – 1828, orasul a facut parte din Principatul Moldovei, iar intre 1918 – 1940 si 1941 – 1944, Tighina a facut parte din administrarea teritoriala a Romaniei. In perioada in care Basarabia a fost anexata de sovietici, toate orasele din zona, inclusiv Tighina, au fost transformate in centre de deznationalizare si rusificare a tuturor moldovenilor. S-a ajuns chiar pana in punctul in care in anul 1989, nici macar o institutie de invatamant din cele 15 existente nu desfasurau cursuri in limba romana. Orasul si-a recapatat independenta incepand cu anul 1991, o data cu dezmembrarea Uniunii Sovietice si proclamarea independentei Republicii Moldova.
Datorita localizarii sale strategice, pe malul drept al Nistrului, Orasul Tighina a servit drept spatiu in care s-a desfasurat una dintre cele mai grele lupte ale razboiului din anul 1992 din Transnistria. In prezent, spatiul este administrat de catre autoritatile separatiste transnistriene, iar populatia este reprezentata de rusi, moldoveni, ucrainieni si alte etnii. Orasul Bender este situat pe al doilea loc in Transnistria in ceea ce priveste marimea si importanta sa, reprezentand in acelasi timp un important centru industrial si cultural al zonei.
Desi se afla intr-o zona de conflict, Orasul Tighina are destule lucruri de oferit din punct de vedere turistic. Principala atractie a acestui oras este Cetatea Tighina, veche de peste 450 de ani localizata la marginea orasului, intr-un peisaj inedit, chiar pe malul Nistrului. Aceasta adaposteste chiar si un muzeu in care se gasesc o macheta a cetatii si diverse documente oficiale importante, arme si obiecte traditionale. Tot pe teritoriul cetatii a fost ridicata si Biserica Sf. Alexandru Nevski, a carei pictura nu a fost inca finalizata. De-a lungul Nistrului se gaseste si unul dintre locurile de agrement din oras, unul dintre cele trei parcuri din Bender. Au fost amenajate aici si un debarcader si o mica plaja.
Un simbol al intregii istorii zbuciumate prin care a trecut acest oras este Memorialul Istorico – Militar din Tighina, ridicat in locul fostului cimitir militar. Foarte aproape de aceasta locatie se gaseste si Arcul de la Tighina. Centrul istoric al orasului este de asemenea un punct de interes pentru turisti, fiind construit dupa un stil arhitectural specific sovietic. Se gasesc aici doua biserici vechi, ce dateaza inca de la inceputul secolului al XIX-lea: Biserica Schimbarea la Fata si Biserica Adormirea Maicii Domnului. Tot aici se gaseste si un muzeu de istorie in aer liber.
In ciuda faptului ca se afla intr-o zona destul de tensionata si in prezent, orasul este foarte linistit, cu numeroase spatii verzi si locatii incantatoare ce merita a fi vizitate.
Sursa: turismland.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau