Patru zile in Granada

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Istoria maura din Spania nu are nicaieri o reprezentare mai buna ca la Alhambra

Pentru majoritatea turistilor care vin in regiunea sudica Andaluzia, Granada se afla pe drumul catre Sevilla cea plina de forfota sau catre misterioasa Cordoba. Unele orase reprezinta doar o oprire rapida inclusa in marele plan al calatoriei dar in timp ce Granada poate cadea si ea la randul ei in aceasta categorie, destinatiile si atractiile sale turistice nu pot fi trecute cu vederea.

 

Incepe cu expansiva Alhambra

 

O poveste dulce amaruie despre ultimul imperiu maur ramas in picioare, din Spania, Alhambra spune multe despre caracterul Granadei; ultimul oras din Spania care a ramas sub control arab, dupa aproape 800 de ani de domnie. Ai putea crede ca o astfel de atractie turistica este greu de ratat, dar multi trec peste ea, intrucat nu acorda cele 2-4 ore de care au nevoie pentru a vedea acest oras inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO si omit sa-si cumpere bilete din timp.

 

Cel mai usor mijloc (care nu necesita sa te asezi la coada la 7 dimineata) este sa-ti procuri biletele online de la ServiCaixa, cu cel putin o zi inainte. Acestea costa in jur de 15 euro (exista reduceri pentru studenti si pensionari) si le poti lua pentru una dintre cele doua sesiuni de vizitare, fie de la 8.30 la 14.00, fie de la 14.00 la 18.00. Nu uita sa-ti faci timp sa vizitezi si Palatele Nasrid, incluse in biletul pentru Alhambra. Turul impresionantelor constructii dureaza in jur de 30 de minute si e bine sa il planifici spre sfarsitul vizitei, dar ai grija sa nu intarzii. Nu este cazul pentru multe lucruri din Granada, dar aici chiar trebuie sa fii punctual.

 

Patrunde in tainele stiintei in Muzeul Parcului Stiintific

 


Muzeul Parcului Stiintific: interactiv si distractiv

 

Nu intotdeauna muzeele sunt pe primul plan atunci cand vizitezi un oras, mai ales cand vine vorba despre Granada. Dar Muzeul Parcului Stiintific (Parque de las Ciencias) este unul dintre cele mai interactive, distractive si informative muzee din lume. Dupa o calatorie cu autobuzul din centrul orasului, care dureaza 15-20 de minute, poti ajunge intr-un loc in care ai o zi intreaga la dispozitie pentru a admira Casa fluturilor tropicali, pentru a vizita Planetariul, pentru a vedea Granada de sus, din Turnul de observatie sau pentru a patrunde in lumea pasarilor, asistand la demonstratiile pasarilor de prada.

 

Acest muzeu stiintific este in egala masura si parc, oferindu-ti sansa de a te pierde usor in el, dar cele doua expozitii care nu trebuie ratate sunt “Calatorie in interiorul corpului uman” si “Universuri infinite”. Ultima dintre cele doua se concentreaza pe arta, viata si filozofia artistului olandez M.C. Escher, care a fost inspirat de Alhambra, cu ocazia vizitelor pe care le-a facut in acest oras in anii 1922 si 1936.

 

Intrarea costa 6 euro si iti ofera acces la toate expozitiile, cu exceptia Planetariului, pentru care trebuie sa platesti 2,50 euro.

 

Biserici de vizitat in dupa-amiezele lungi petrecute in Granada

 

Granada este un oras impanzit de biserici – aici exista practic cate trei la fiecare colt de strada. Este foarte interesanta reactia catolica la sfarsitul a opt secole de dominatie araba. Adevarata demonstratie de credinta, merita sa vezi Catedrala din Granada, cu interioarele sale elegante, in schimbul a 3 euro, taxa de intrare.

 


Superba Catedrala din Granada

 

Exteriorul pictat al Bisericii Santo Domingo merita si el vazut, locatia avand o poveste incantatoare. Prea saraci pentru a-si permite gravuri mari sau sculpturi, calugarii de la Santo Domingo au decis sa apeleze la picturi detaliate, pentru a recrea iluzia unei constructii foarte elaborate.

 

In ciuda profundului caracter religios, majoritatea oamenilor din Granada nu participa la slujbe in mod regulat, astfel incat in timpul zilei nu prea vezi miscare in lacasurile sfinte, cu exceptia momentelor cand se oficiaza ceremonii religioase si majoritatea bisericilor sunt deschise. Asa ca, nu te lasa amagit de faptul ca intrarea este libera si verifica programul, pentru a nu avea surpriza sa te trezesti asteptand afara.

 

Nicio prezentare a bisericilor din Granada nu este completa, fara mentionarea Manastirii La Cartuja. Da, din punct de vedere tehnic nu este o biserica, dar detaliile arhitecturale, statuetele si gravurile din interiorul sau, sunt pur si simplu uluitoare. Asa ca merita din plin sa mergi 20 de minute cu autobuzul pentru a o vedea. Intrarea costa 5 euro si singurul lucru pe care il vei regreta aici este acela ca nu ai voie sa faci poze.

 


Manastirea La Cartuja

 

Inainte de a vizita Granada, oras inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO, pofteste la masa

 

Descoperirea Granadei este o experienta minunata, dar iti absoarbe multe calorii. Asa ca, de ce sa nu te bucuri de cat mai multe din lucrurile pe care ti le ofera Spania, intorcandu-te acasa cu un kilogram sau doua in plus? Unul dintre locurile favorite pentru a lua masa, preferat de multi dintre cei care vin aici, s-ar putea sa te induca in eroare daca e sa te iei dupa aspect.

 

Ambele restaurante La Cueva din centrul Granadei arata ca niste locatii scumpe, adevarate capcane pentru turisti si probabil vei avea senzatia ca vei fi total dezamagit de ceea ce ti se ofera. Dar, dupa o zi lunga de vizitare a obiectivelor turistice, incearca una dintre aceste doua locatii si vei avea surpriza sa descoperi mancarea si bautura autentice, de o foarte buna calitate si la preturi foarte rezonabile. Daca iti place carnea, vino aici in jurul orei 15, pentru a savura plato aapujarreno – care iti ofera suficiente proteine care sa-ti ajunga pentru inca o domnie a maurilor sau pentru a incerca o varietate de vinuri, salate si supe fara carne.

 


Savureaza un plato aapujarreno granadez

 

Ca tot veni vorba despre mancare, iubitorii berii vor fi incantati de faptul ca barurile din Granada servesc la fiecare bautura si cate un platou cu tapas, gustarile traditionale spaniole. La Rojo Bar, berea si aperitivele sunt senzationale, iar atmosfera localului este atinsa de o nota de modern. Monasterio Chill Out, aflat la etajul cinci al unui hotel, iti ofera privelisti minunate ale Manastirii San Jeronimo, iar pentru fructe de mare si bere, indreapta-ti pasii spre Bar La Blanca Paloma.

 

Daca nu ai stomacul prea plin, mergi in fostul oras maur Albaicin, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Drumul spre Albaicin dureaza cateva ore si este plin de urcusuri si coborasuri, asa ca poti face un popas la Abaco, pentru a-ti reincarca bateriile cu o cafea.

 

Calatoria in Albaicin

 

Ca si Alhambra, Albaicin nu este doar o locatie unica, ci mai degraba o intreaga zona. Iti va lua ceva vreme sa cobori scarile abrupte care te vor purta spre majoritatea zonelor rezidentiale. Privelistile asupra Granadei sunt spectaculoase, iar muzeele din pestera, Museo Cuevas del Sacromonte, iti ofera sansa de a patrunde in viata tiganilor din zona si de a cunoaste arta lor unica. Cel mai bine este sa ai la tine o harta, pentru ca te poti pierde usor si porneste la drum dimineata devreme, pentru a avea timp sa descoperi bisericile Sf. Nicolae si San Salvador. Daca nu te simti in stare sa parcurgi traseul pe jos, poti aranja un tur pe una dintre bicicletele speciale electrice, Segway, care incepe din  Plaza Nueva.

 


Albaicin, un orasel fascinant

 

Vezi ce e de vazut in Granada in mod inteligent

 

Atunci cand iti petreci timpul in Granada si ai la dispozitie mai mult de doua zile pentru a o vizita, vei putea sa-ti minimizezi costurile in mod eficient, procurandu-ti un Card Granada. Platind 25 de euro pentru 3 zile sau 30 euro pentru 5, Cardul Granada (Bono Turistico Granada) iti ofera acces la majoritatea atractiilor turistice mentionate anterior, inclusiv in Alhambra. In plus, cardul iti ofera 5 (sau 9) calatorii gratuite cu autobuzul local, acces prioritar la obiectivele turistice si 30% reducere la anumite tururi cu ghid.

 

Te poti opri la biroul de informatii Turismo Ciudad de Granada, pentru a face rost de un astfel de card si pentru a sta de vorba cu cei de acolo, niste persoane extrem de amuzante, care iti vor spune tot ce vrei sa stii despre Granada. Ei sunt o adevarata enciclopedie ambulanta, la fel cum sunt si paginile lor de Facebook si Twitter.

 

Acum ca stii o gramada de lucruri despre frumoasa Granada, s-ar putea sa te trezesti int-o zi ratacind prin vechiul cartier evreiesc Realejo. Sau de ce nu, creandu-ti propriile gustari tapas, dupa un popas la Mercado de San Augustin, in ideea ca stai mai mult de 4 zile.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei