Piatra Galbenei – Muntii Apuseni
Dimensiune font:
Piatra Galbenei (1.243 m), vazuta dinspre nord este un versant situat in extrema sudica a Gropii de la Barsa, la care poteca turistica urca in serpentine prin padurea virgina. Partea sudica a versantului insa este un abrupt calcaros de peste 200 de metri adancime, cu largi privelisti. Peretele alb de stanca luceste in soare strajuind Poiana Florilor, ca un zid de cetate aparand frumusetile platoului Padis – Cetatile Ponorului.
Descriere Piatra Galbenei
Sub Piatra Galbenei se intinde o frumoasa padure de fag, de un verde crud vara si multicolora toamna, in care se decupeaza mici poieni presarate cu adaposturile cosasilor, alcatuind impreuna Poiana Florilor. Dincolo de ele, acestea se adanceste intre culmi impadurite Valea Galbenei si afluentii sai, intre care unul despica muntele de vizavi avand in partea superioara o imensa “rana” rosiatica; este ravena numita Groapa Ruginoasa, sapata de lorenti in pieptul Muntelui Tapu, obarsia Vaii Seci, cu numeroase canioane pline de saritori si cascade. In partea dreapta se insiruie cocoasele varfurilor Stirbina, Guinasu si Tartaroaia, ultimul inconjurai de poieni.
Din Valea Galbenei porneste spre stanga valea Luncsoara, care isi are obarsia aproape de Arieseni, sub catunul Cobles, ale carui case se zaresc in zare. Tot in acea directie se vede partia de schi de pe Muntele Vartop, dincolo de care se zareste in zilele senine Varful Curcubata Mare cu releul de televiziune “intepand” cerul. In fine, planul stang apropiat este dominat de Muntele Bortig, impadurit, care coboara in panta destul de abrupta spre Izbucul Galbenei, ascuns de culmi impadurite, dar tradat de o stanca de calcar in forma de portal. Prin privelistile pe care le ofera, Piatra Galbenei reprezinta unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Muntii Apuseni.
Sursa: turismland.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau