Praga
Dimensiune font:
Praga, capitala Cehiei, este una din destinaţiile unde sărbătoarea Crăciunului are un farmec cu adevărat aparte, asta şi datorită târgurilor organizate în frumosul oraş situat pe malul râului Vlatva. Supranumit şi „Oraşul celor 100 de turnuri” sau „Oraşul de aur”, acesta farmecă pentru totdeauna turistul printr-o arhitectură deosebită şi o atmosferă încântătoare. Turiştii vin aici pentru a se plimba pe bulevardele imense, unde se găsesc castele, biserici şi clădiri desprinse parcă din cărţile Fraţilor Grimm.
„Oraşul vechi”, magnet pentru turişti
Oraşul vechi, numit în cehă Stare Mesto, reprezintă zona care atrage cel mai mare număr de vizitatori. Cea mai interesantă clădire din Stare Mesto este primăria veche, datând din secolul al XIV-lea, şi care se compune din câteva clădiri apropiate, cu faţade gotice şi renascentiste. Acestora li s-a alăturat un turn gotic de 70 de metri, cu un acoperiş în pantă tipic locului. Însă, cel mai frumos ornament al primăriei este ceasul astronomic, considerat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa. Primăria Veche este folosită doar pentru ceremonii în prezent.
Castelul din Praga, „oglinda” oraşului
Una dintre cele mai bine păstrate zone din Praga, Mala Strana, abundă în arhitectură barocă şi grădini amenajate, în timp ce silueta Castelului din Praga oferă cea mai cunoscută privelişte a oraşului. Castelul reprezintă un întreg complex arhitectonic, pentru vizitarea căruia ai nevoie de aproape o zi. De-a lungul secolelor, aici s-a aflat reşedinţa monarhilor din Cehia, mulţi dintre ei fiind îngropaţi în actuala catedrală. Din 1918, castelul constituie reşedinţa preşedintelui republicii. Curtea este locul unde la orele amiezii are loc ceremonia de schimbare a gărzilor. Este despărţită de a doua curte, în mijlocul căreia se găseşte o fântână barocă. Grădinile Regale oferă, de asemenea, un spectacol inedit. În aripa de nord a castelului se află Galeria de Artă a Castelului Praghez. Alături de galerie se găseşte cea de-a treia curte, cea a catedralei. Curtea este dominată de imensa Catedrală a „Sf Vit”. Din apropierea Castelului Praga se poate vedea o panoramă superbă a oraşului. În aporpiere castelului se află Mănăstirea Strahov, chiar la poalele colinei Petrin. Zona mănăstirii cuprinde Biserica Sf. Rochus, Biserica Înălţării Măicii Domnului, unde se spune că Mozart a cântat la orgă în 1787, Galeria de imagini Strahov şi deosebita bibliotecă Strahov. Majoritatea clădirilor sunt caracterizate de faţade înalte în stil baroc. Cartierul Mic şi Biserica Sf. Nicolae, alte două obiective turistice demne de menţionat, sunt aşezate la poalele castelului Hradcany. Domul bisericii Sfântul Nicolae, cea mai frumoasă biserică din Mala Strana, înalt de 75 de metri, a devenit simbolul cartierului.
Podul Carol şi insula Kampa, două dintre cele mai importante obiective turistice din Praga
Unul dintre cele mai populare obiective turistice, podul Carol, trebuie să se regăsească pe lista locurilor de vizitat în Praga. Podul Carol are o lungime de 516 metri, lăţimea de 10 metri şi se sprijină pe 16 arcade, fiind protejat de 3 turnuri. Farmecul podului derivă din contrastul dintre arhitectura gotică şi opulenţa barocă a celor 26 de statui create de cei mai celebri artişti între 1706-1714. Statuile amplasate de-a lungul balustradelor înfăţişează, de regulă, sfinţi precum Sf. Vit, Sf. Lugard, Sf. Francisco de Xavier sau Sf. Ioan Nepomuk, despre care se spune că a fost aruncat în Vltava chiar de pe acest pod. Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost omorât, fiind aruncat în Vltava, deoarece a respectat sacramentul împărtăşeniei şi nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soţia regelui. Între statuia Sf. Ioan Botezătorul şi cea a Sf. Norbert, există o cruce despre care se zice că ar marca locul în care Sf Ioan Napomuk a fost aruncat în apă. Legenda spune că dacă atingi crucea şi îţi pui o dorinţă, aceasta se va îndeplini. La mică distanţă de podul Carol, se află pitoreasca insulă Kampa. Este formată de un braţ al Vltavei, numit Certovka, care înseamnă „Pârâul Dracului”. Conform tradiţiei, numele acesta se datorează unei femei cu un caracter insuportabil care locuia în Piaţa Malteză. Pârâul Dracului punea în funcţiune morile de apă, unele din ele s-au păstrat până astăzi. Zona în care Pârâul Dracului curge printre două acoperişuri de casă se numeşte Mica Veneţie, deşi pe apele liniştite ale râului trec bărci, nu gondole.
Oraşul cel nou, dovada că în Praga poţi găsi tot ce îţi doreşti
Oraşul Nou este spaţios, plin de artere încăpătoare, pieţe întinse, proiectat cu un simţ urbanistic desăvârşit. Piaţa Wenceslas, una dintre cele trei pieţe din Oraşul Nou, este o legătură cu Oraşul Vechi. Piaţa are o formă alungită şi este mărginită de case frumoase. În partea de sus a pieţei se află un obiectiv de care praghezii sunt foarte mândri. Este vorba de Muzeul Naţional, o clădire acoperită cu o cupolă din sticlă, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, ca să celebreze naţiunea cehă. Piaţa Wenceslas este un centru comercial agitat, cu restaurante, cinematografe şi cluburi de noapte care atrag mulţimi de turişti. De altfel, berea cehă este faimoasă în întreaga lume. Timp de mai mult secole, berea cehă a fost cea mai bună. Aroma deosebită a berii cehe vine din hameiul de Boemia, cules manual.
Ada Grăjdeanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau