Rezervaţia naturală Perchiu
Dimensiune font:
Dealul Perchiu este situat pe teritoriul judeţului Bacău şi se prezintă ca o prelungire a Subcarpaţilor spre sud est. Impresionant este că structura sa conţine gresii de Tarcău şi calcare care ies la suprafaţă pe creasta dealului şi în rupturile de pantă de pe feţele sudice. La jumătatea secolului trecut, sub vârful dealului, a funcţionat aici o galerie de unde era extras gipsul. Astăzi, intrarea în galerie este surpată, iar terasamentul liniei vagoneţilor ce coborau la Viişoara este încă vizibil pe pantele vestice ale culmii principale.
Caracteristica cea mai importantă a Rezervaţiei naturale Perchiu din Oneşti este inversarea etajelor vegetale, cu pădurea caracteristică Subcarpaţilor pe vale şi flora de silvostepă pe culme. Versantul din partea de sud-vest este favorabil pentru dezvoltarea feonului în anotimpurile reci, fiind totodată ferit de crivăţ.
În cadrul Rezervaţiei naturale Perchiu, sunt adăpostite numeroase specii vegetale, multe dintre ele nefiind specifice acestei regiuni. Aici putem găsi arbuşti şi arbori termofili care au supravieţuit schimbărilor climatice generate de ridicarea Subcarpaţilor.
Începând din anii '70, vegetaţia dealului Perchiu este protejată, fiind declarată monument al naturii, statut ce a fost întărit prin instituirea unei rezervaţii naturale de circa 206 hectare.
Un alt lucru important este faptul că dealul pe care se află rezervaţia Perchiu a fost martorul de la distanţă al bătăliilor din anul 1917. Din fericire, frontul nu a ajuns până aici graţie eroicei rezistenţe pe linia Măgura - Oituz - Soveja - Mărăşti, însă în solul pădurii ce acoperă partea nordică a culmii principale este încă bine conturată linia tranşeelor.
De îndată ce veţi ajunge pe culmile dealului, veţi fi recompensat cu o excelentă panoramă a circa un sfert din teritoriul judeţului Bacău. Spre vest, puteţi observa sclipirea Trotuşului până la Târgu Ocna.
Dacă vizitaţi rezervaţia pe o vreme favorabilă, atunci orizontul vă va dezvăluii de la sud-vest către nord-vest: creasta Nemirei cu cele trei vârfuri principale clar conturate şi anume Ţiganca, Şandru şi Nemira Mare. Tot de aici aveţi ocazia să admiraţi obcina Lapoşului cu releul TV de pe vârf şi statura greoaie a muntelui Cărunta. Orizontul se închide către nord-vest de culmea nu foarte înaltă dar apropiată a Munţilor Berzunţi. Mult mai departe şi mai spre nord este conturată linia Goşmanului.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Rezervaţia naturală Perchiu din Oneşti pentru a vă bucura de priveliştea şi frumuseţea cu care aceasta vă stă la dispoziţie. Este o ocazie unică să vă lăsaţi paşii purtaţi prin mijlocul naturii.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 5418.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau