Sardinia, insula aproape uitata a Italiei
Dimensiune font:
Marea cizma Italia si fratele sau vulcanic mai mic, Sicilia sunt atractii turistice consacrate pentru turistii europeni, dar cum ramane cu celelalte insule? Sardinia, la fel de aproape de Tunisia pe cat este de partea continentala a Italiei si aproape atingand insula franceza Corsica, este si ea plina de culoare si de o frumusete aparte. Aceasta regiune a Italiei, ancorata in apele albastre ale Marii Mediterane, este impanzita de locatii superbe pentru scufundari, este gazda unor ruine romane si se distinge prin unele dintre cele mai delicioase preparate culinare din sudul Europei.
Apele turcoaz de pe Costa Smeralda fac furori printre turisti
‘Sardegna no est Italia!’, sustin sus si tare insemnele graffiti si n-ar trebui nici tu, la randul tau, sa subestimezi felul in care Sardinia se distinge de partea continentala a Italiei. Cu toate aromele sale africane, o limba de sine-statatoare si o abordare cu un specific aparte a branzeturilor, Sardinia poate ca apartine geografic Italiei, dar daca ii ignori spiritul independent, o faci pe riscul tau.
Turistii cu bani vor alege fara sa stea pe ganduri, apele limpezi precum cristalul de pe Costa Smeralda, dar aceasta insula unica are mult mai multe de oferit. Urmatoarele trei orase de coasta, absolut incantatoare, alcatuiesc un itinerariu demn de luat in seama, care strabate insula de la nord-vest pana in partea de sud a coastei.
Alghero: relicve, cumparaturi si cele mai albastre cu putinta grote.
Acest oras elegant cu vedere la mare se mandreste cu ape mult mai limpezi decat ar sugera numele sau (derivat din cuvantul italian ‘alga’, care are aceeasi semnificatie ca si in limba romana). Alghero are strazile scaldate de soare, arcade medievale si se afla la numai o aruncatura de bat de plajele cu nisip fin, ceea ce il transforma intr-un magnet pentru localnici. Poti face cumparaturi in magazinele de pe Via Roma, vei ramane vrajit de bijuteriile din coral rosu si nu uita sa pasesti pe stradutele pietruite pentru a admira detaliile arhitecturale gotice ale Catedralei di Santa Maria. Eforturile iti vor fi rasplatite cu o pizza care iti lasa gura apa sau cu un orez cu fructe de mare si sofran, pe care le poti savura intr-unul din localurile din Orasul Vechi.
Superbul oras cu accente medievale Alghero
Pentru pasionatii de cultura, Museo Diocesano d’Arte Sacra aflat in apropierea catedralei este o cladire austera, dar care ascunde in incinta sa comori nebanuite. Craniile copiilor masacrati de Herod sunt expuse ordonat in casete frumos decorate si tot aici se afla ingropat si un fragment din crucea pe care a fost rastignit Isus.
Dar ceea ce face ca Alghero sa fie o destinatie cautata de turisti este frumusetea naturala a locurilor. O excursie pana la Grotta di Nettuno de la Capo Caccia este usor de facut (aproximativ 45 de minute cu masina). Indicatoarele rutiere din Alghero te vor indruma catre o parcare, de unde poti cobori niste scari abrupte catre pestera. Pe timpul verii, cei care nu suporta inaltimile (sau nu au masina) pot lua barca din Alghero pana in gura grotei. Tururile cu ghid ale Grotei di Nettuno te vor purta pe un taram de basm: bolovani care isi fac aparitia din apa, stalactite naucitoare si pesteri intortocheate.
Pe drum spre Grota lui Neptun
Oristano: istorie presarata cu batalii si o bucatarie traditionala, fara pereche
La cateva ore de mers cu masina la sud de Alghero, vei descoperi nestemata incarcata de istorie pe nume Oristano. Locul poate parea linistit, dar de-a lungul timpului aici au avut loc numeroase atacuri crancene ale saracenilor. Increderea pe care au capatat-o in ei insisi locuitorii de aici se datoreaza in mare masura secolelor intregi de rezistenta in fata regatelor din Sardinia.
Plaja alba din Oristano
Orasul este de o frumusete aparte, scaldat de ape albastre si impanzit de case in culori pastelate. Fa o plimbare printre ruinele vechiului oras, la Torre di Mariano II in Piazza Roma si hoinareste pe stradutele linistite pana ajungi la statuia eroinei insulei, Eleanora d’Arborea, aflata in piata cu acelasi nume. Aceasta femeie remarcabila a creat un cod de legi care au durat secole intregi, chiar si dupa moartea sa, la inceputul secolului 15.
Descoperirea istoriei din spatele acestui oras spiritual iti va deschide apetitul si nu poti parasi aceste locuri fara a incerca niste feluri de mancare care iti vor lasa gura apa, cum ar fi bottarga antipasti (icre de peste) si gnocchi cu spanac, oua si smantana. La toate astea se potriveste de minune faimosul vin din partea locului, Vernaccia di Oristano.
Exista insa o delicatesa sardiniana care se gaseste cu greu in alte parti decat pe piata neagra. Senzationala branza de oaie “casu marzu”este un sortiment de branza
Casu marzu, celebra branza cu larve
cu larve vii de insecte. Viermii sunt mancati impreuna cu branza, iar cunoscatorii stiu ca ei pot sari pana la 15 centimetri inspre fata ta. Nu se stie sigur daca e vorba de larvele greu de mestecat sau de mirosul branzei care face ca aceasta sa aiba proprietati afrodisiace. Inca o data se dovedeste ca dragostea e un lucru complicat…
Cagliari: Ruinele romane din Golful ingerilor
Muta-te in sud spre Cagliari, la 90 de minute de mers cu masina sau cam o ora cu trenul. Acest oras pitoresc este cuibarit in Golfo degli Angeli, aflat in partea cea mai de sud a Sardiniei.
Cagliari este capitala insulei
Cagliari este un loc mult mai cosmopolit decat vecinii sai din nord. Arcade umbroase si restaurante elegante se intalnesc la tot pasul de-a lungul strazilor Via Roma si Largo Carlo Felice, desi cartierul Castello si-a pastrat puritatea si a reusit sa-si conserve perfect ruinele romane (inclusiv un amfiteatru) care impanzesc aceasta zona.
Catedrala din Cagliari a fost construita in secolul 13
Daca mersul la cumparaturi nu se numara printre pasiunile tale, pune-ti picioarele la treaba urcand pana la Bastionul Saint Remy. Dupa ce admiri privelistea minunata a orasului, mergi in cartierul Castello – adevarat labirint de stradute medievale – pentru a vedea fatada impozanta a catedralei din Cagliari, datand din secolul 13. Cand vei trece pe langa Chiesa di Sant’Efisio, te va trece un fior gandindu-te la Sf. Ephisius, care a fost decapitat aici.
Si in Cagliari gasesti plaje spectaculoase
Dupa zile intregi de turism prin praf, va sosi si clipa popasului final la malul marii. Recupereaza energia pierduta, in apele ce scalda plaja Poetto si lasa-te prada visarii in timp ce stai intins printre dunele albe de nisip.
Sursa: tuktuk.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau