Stâna de Vale
Dimensiune font:
Situată în judeţul Bihor, la aproximativ 70 km de Oradea, în munţii Vlădeasa, Apuseni, Stâna de Vale este una dintre cele mai frumoase staţiuni din România. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de peste 2700 de hectare de teren. Accesul se poate face pe DN 27 până la Beiuş şi apoi la stânga spre Budureasa, la o altitudine de 1102 metri.
Această superbă staţiune beneficiază de o multitudine de atracţii, iarna fiind deschise aici pârtii de schi şi de teleschi. De asemenea, turiştii pot vizita numeroase obiective, cum ar fi: cascada Moara Dracului, cascada Săritoarea Ieduţului, vârful Poieni sau peştera Meziad.
Aceasta din urmă este aşezată pe două etaje, fiind a doua peşteră ca mărime din munţii Pădurea Craiului. Un alt punct de atracţie îl constituie cascada Săritoarea Bohodei, cea mai mare cascadă din România, cu o înălţime de 96 de metri. Se poate ajunge aici urmând unul dintre cele 16 trasee montane marcate.
Principala atracţie a staţiunii Stâna de Vale o reprezintă Izvorul Minunilor. Legenda spune că acest izvor este rodul unei mari iubiri dintre o fată de împărat din ţara Gheţarilor şi un fecior de crai din ţara Focului. Se mai spune că aceluia care va bea apă din acest izvor i se vor curăţa atât trupul, cât şi sufletul, şi va rămâne mereu tânăr. Izvorul Minunilor are un efect tămăduitor, iar apa care curge aici este una dintre cele mai pure şi mai apreciate din ţara noastră.
Stâna de Vale nu este doar o staţiune turistică, ci şi una de tratament. Datorită apelor oligominerale şi feruginoase şi al bioclimatului tonic, oamenii care ajung aici se pot trata de nevroze astenice, afecţiuni endocrine şi afecţiuni ale căilor respiratorii. Cele mai căutate tratamente locale sunt fitoterapia (băile cu plante), electroterapia, sauna, masajul şi gimnastica medicală.
Clima din zona Stânei de Vale este condiţionată de poziţionarea geografică în zona vestică a României, precum şi de relieful acesteia. Datorită circulaţiei vestice, aerul de aici este umed şi rece. Verile sunt răcoroase, iar iernile sunt lungi, bogate în zăpadă, stratul depăşind deseori 2 m. Zăpada se menţine în această zonă până la mijlocul lunii aprilie. Temperatura medie anuală este de 5 grade Celsius.
Din Stâna de Vale se pot face deplasări la Peştera Urşilor, Peşterile Ferice. De asemenea, se pot organiza excursii la Popasul Pescăresc Cefa, Păstrăvăria Stâna de Vale, Văile Iad şi Drăgan. Alte activităţi care se pot desfăşura în această staţiune sunt pescuitul şi hipismul.
Dacă sunteţi dornici să petreceţi câteva zile în care să vă relaxaţi sau să beneficiaţi de tratament de specialitate pentru diferite afecţiuni, Stâna de Vale este locul perfect unde puteţi găsi toate acestea.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2570
Sursa foto:http://www.stanadevale.com/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau