Statiunea Buzias – Timis
Dimensiune font:
Statiunea Buzias este cea mai cunoscuta statiune balneoclimaterica de pe teritoriul judetului Timis, fiind situata in partea sud vestica a tarii, in Depresiunea Buziasului, la o altitudine medie de aproximativ 128 metri, pe cursul inferior al paraului Valea Salciei.
Descriere Statiunea Buzias
Statiunea este localizata la o distanta ce masoara in jur de 30 km in directia sud est fata de orasul Timisoara si in jur de 13 km de Lugoj, iar accesul aici se poate realiza urmand drumul european E70, ce leaga orasul Bucuresti de orasul Timisoara pana in Lugoj, punct din care se va merge apoi pe traseul drumului judetean DJ592.
Desi a fost declarata statiune balneoclimaterica abia in anul 1819, primele atestari oficiale apar in documente incepand cu anul 1072. Buziasul incepe sa devina foarte cunoscut incepand cu anul 1809, cand au fost descoperite aici izvoarele cu apa tamaduitoare de catre un doctor, care a adus la cunostinta acest lucru autoritatilor. In urma observarii eruptiei izvoarelor si analizelor chimice efectuate asupra apelor s-au constatat proprietatile curative ale acestora, ca urmare a continutului ridicat de minerale pe care il contin. Dupa ce informatiile referitoare la calitatile tamaduitoare ale izvoarelor minerale au fost facute publice, incepand cu anul 1811 si-au facut aparitia aici primii oameni care au beneficiat de tratament, fiind inaugurat astfel primul sezon balnear de la Buzias. De-a lungul timpului s-a dezvoltat aici o adevarata statiune, fiind ridicate incepand cu anul 1815 cele doua parcuri, a caror misiune a fost aceea de a crea un climat special, cu numeroase conditii, care sa completeze cu succes curele urmate aici. Cea mai infloritoare perioada pe care a cunoscut-o statiunea a fost in secolul al XIX-lea, cand aceasta a devenit recunoscuta pe plan european, apele sale fiind comparate cu cele ale Statiunii Neuheim din Germania. In anul 1906 au fost puse in Buzias si bazele primei fabrici de imbuteliere a apelor minerale, care au cunoscut un mare succes in zonele industrializate. Apa imbuteliata aici a castigat in urma competitiilor si concursurilor la care a participat in timp 8 medalii, dintre care una de aur, in cadrul Concursului din Bratislava din anul 1920. O perioada de stagnare a fost cunoscuta la Buzias dupa revolutia din 1989, iar din nefericire, dupa anul 1995, cand a fost trecuta drept proprietate privata, statiunea a inceput sa decada semnificativ, pierzand in fata statiunilor existente in tara si in strainatate. Incepand cu anul 2005, s-a dezvoltat o noua strategie de marketing, care presupune derularea unor investitii pe o durata de 8 ani, care vor avea ca rol readucerea Statiunii Buzias in prim planul statiunilor balneare din Romania.
In prezent se efectueaza la Buzias proceduri zilnice, printre care se numara consultatiile medicale realizate de specialisti, mofete, bai calde cu ape minerale, bai de plante, impachetari cu parafina, hidroterapie sau diverse proceduri cu aparate ultramoderne de fizioterapie, gimnastica medicala si masaje. Se trateaza aici afectiuni cardiovasculare, boli ale sistemului nervos, nevroze, boli de nutritie si metabolism, boli renale, digestive sau afectiuni ale aparatului respirator. Fiind asezata intr-o zona de tranzitie intre zona de deal si de campie si avand si influente submediteraneene, in Statiunea Buzias, climatul este unul favorabil tratamentelor desfasurate aici, aerul fiind puternic ionizat. Pentru cei sositi aici la tratament, principala locatie de cazare este Hotelul Parc aflat in statiune, care dispune de peste 200 de locuri de cazare, amenajate modern si are in dotare si un restaurant. Buziasul se poate mandri cu faptul ca este singura locatie din imprejurimile Timisoarei ce dispune de o vasta posibilitate de gazduire in ceea ce priveste turismul de afaceri, intrucat se gasesc aici numeroase sali de conferinte unde pot fi desfasurate diverse intalniri sau conferinte.
Se gasesc de asemenea in cadrul statiunii mai multe atractii pentru turistii sositi aici la tratament, printre care se numara Parcul Dendrologic, ce gazduieste numerosi arbori seculari, Muzeul Balnear Buzias, primul de acest tip din Romania sau Colectia de Arta Populara Iulia Folea Troceanu, care cuprinde piese vestimentare si obiecte specifice zonei Banatului.
Sursa: turismland.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau