Staţiunea Eforie Nord
Dimensiune font:
Situat în sud-estul României, între Dunăre şi Marea Neagră, judeţul Constanţa ocupă 7.071 km² şi deţine o populaţie de 715.151 locuitori. Nota caracteristică a judeţului Constanţa este dată de litoralul Mării Negre, cu pitorescul şi calităţile sale balneoclimaterice foarte apreciate. Între Capul Midia şi Vama Veche s-a format un lanţ de staţiuni, unele dintre ele cu renume internaţional.
Fâşia de 43 de kilometri lungime de-a lungul ţărmului, la sud de Constanţa spre Mangalia, pare o singură zonă de dezvoltare, dar este alcătuită din mai multe staţiuni, fiecare cu particularităţile sale şi clientela proprie.
Staţiunile Năvodari, Mamaia, Costineşti, Eforie, Techirghiol, Neptun, Mangalia constituie, în ansamblu, o formă interesantă de urbanizare, reprezentând principalul magnet turistic de care dispune România. În prezent, întinsele plaje nisipoase atrag un număr mare de turişti străini. Totodată ele reprezintă destinaţia preferată pentru sezonul estival a românilor din întreaga ţară.
La sud de Agigea, drumul principal traversează o fâşie îngustă de pământ între Lacul Techirghiol şi Marea Neagră, ajungând în Eforie Nord. Deşi autonomă din punct de vedere administrativ, Eforie este practic alcătuită din două mici staţiuni aflate la o distanţă de 5 km una de alta.
Eforie Nord, a doua staţiune de pe litoralul României ca mărime, a început să înflorească încă din anul 1894, când s-a deschis aici un sanatoriu. Mulţi oameni încă vin aici an de an pentru tratamente cu apă sărată sau cu nămol la Lacul Techirghiol, considerat lacul terapeutic al României.
În 1899, aici a fost pusă piatra de temelie a unui hotel, Movila, pe malul mării şi a Băilor Movila, pe malul Lacului Techirghiol. Aşa a luat naştere staţiunea numită atunci simplu, Movila-Techirghiol. Expansiunea acesteia are loc în jurul anilor 1920, atunci când sunt construite mai multe vile particulare, aparţinând personalităţilor de la acea vreme. În decursul anilor, staţiunea a mai purtat şi numele de Carmen Silva, Vasilea Roaiţa și, în final, Eforie.
Cu un caracter mai bine definit decât celelalte staţiuni, Eforie prezintă câteva splendori arhitecturale din perioada în care localitatea prospera, la sfârşitul secolului al XIX-lea. În prezent, staţiunea este populară ca destinaţie de vacanţă pentru familii atraşi de plaja lungă de 3 kilometri, vegheată de stânci înalte de 30 de metri.
Factorii terapeutici ai acestei staţiuni sunt apa mării şi a lacului Techirghiol, cu o mineralizare mai puternică decât cea a mării, nămolul sapropelic al lacului, nisipul plajei, aerul bogat în aerosoli şi radiaţiile solare. Este foarte indicată pentru afecţiunile aparatului locomotor, afecţiuni ale sistemului nervos periferic şi ale sistemului nervos central, afecţiuni ginecologice, tuberculoză extrapulmonară, afecţiuni ale pielii sau ale sângelui.
La celălalt capăt al fâşiei de nisip, se află Eforie Sud, cea de-a doua staţiune a localităţii Eforie. Aici atmosfera a părut dintotdeauna mai amorţită şi cu o tentă mai rurală decât cea a surorii ei dinspre nord, dar şi ea beneficiază de caracteristici terapeutice.
Acest colţ sud-estic al României, Dobrogea, oferă o largă paletă de staţiuni, obiective turistice, festivaluri de muzică şi deltă remarcabilă.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5018
Sursa foto: ivisit.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau