Sydney, printre primele oraşe din lume care „schimbă prefixul” spre 2013 (Galerie Foto)

default

Dimensiune font:

| 29-12-2012 05:00

* „zorii” anului 2013 bat prima dată la poarta Insulei Crăciunului, cunoscută şi sub numele de Kiritimati, un atol de corali din Oceanul Pacific * luni, la ora 12.00 (ora României), primele sticle de şampanie se vor deschide aici pentru a sărbători trecerea în noul an * după ei urmează la ora 13.00, ora noastră, Noua Zeelandă, iar la ora 15.00, Australia * astfel, grandiosul foc de artificii din Sydney, cel mai mare oraş din Australia, atrage milioane de curioşi de Revelion * portul a fost desemnat locul de celebrare a Anului Nou.

Sydney deţine recordul superlativelor în Australia: este cel mai mare oraş, cel mai mare centru industrial, cultural și financiar, cel mai mare port, cel mai important nod de comunicaţie. Cu o populaţie de 4,5 milioane de locuitori, aflat pe un tărâm unde uscatul se uneşte cu apa în Golful Jackson, oraşul este un port natural pe coasta de sud-est a continentului australian. Sydney îşi întâmpină vizitatorii cu istoria sa, veche pentru un oraş din Australia, natura exotică, cultura, moda, bucătăria şi plajele nisipoase.
Colonie britanică la început
Sydney este capitala statului Noua Galie de Sud, Australia. De asemenea, oraşul este situat pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri din lume, cu un port natural minunat, pe care navigatorul britanic James Cook l-a botezat, în 1770, Port Jackson. Este cea mai veche aşezare colonizată de europeni în Australia, oraşul fiind fondat ca o colonie britanică în 1788 de Arthur Phillip, primul guvernator. Acesta avea planuri măreţe de dezvoltare, pieţe spaţioase, străzi largi şi clădiri impozante, însă succesorii lui nu au dus la îndeplinire aceste planuri, iar Sydney a rămas un oraş cu străzi înguste şi clădiri adaptate conturului. Ca rezultat, străzile erau prea înguste chiar şi pentru vremea când se circula cu trăsurile. În secolul al XIX-lea, metropola a cunoscut o perioadă de avânt, tot mai mulţi imigranţi din Marea Britanie şi Irlanda s-au stabilit aici, iar industria a prins pojghiţă. La începutul secolului al XX-lea, populaţia oraşului atingea 1.000.000 locuitori. Criza economică din perioada interbelică a lovit puternic oraşul, dar notabil e că în respectiva perioadă s-a construit un important reper al oraşului, Podul Portului Sydney. După cel de-al Doilea Război Mondial, Sydney s-a extins în continuare. În prezent, oraşul este una dintre cele mai importante şi vizitate metropole din lume, fapt recunoscut prin găzduirea Jocurilor Olimpice în 2000.
Opera House, clădirea emblemă care atrage cei mai mulţi turişti
Opera din Sydney este una dintre cele mai apreciate şi mai faimoase construcţii din secolul al XX-lea, fiind inclusă în anul 2007 pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Situată la Bennelong Point în Portul Sydney, unii o compară cu un mănunchi de scoici, alţii cu nişte pânze de corabie. Clădirea a fost ridicată pe un promontoriu care înaintează mult în mare, conform proiectului arhitectului danez Jorn Utzon, care ulterior s-a retras. Construcţia a fost terminată în 14 ani, termenul iniţial de 5 ani dovedindu-se a fi o utopie pentru un aşa proiect îndrăzneţ. Turiştii, majoritatea neinteresaţi de operă, se îmbulzesc cu miile lunar doar pentru a admira impresionanta clădire.
Portul Sydney, locul de celebrare a Anului Nou
Portul Sydney a fost desemnat locul de celebrare a Anului Nou; aici se organizează un grandios foc de artificii pentru a sărbători trecerea dintre ani. A fost simbolul oraşului, fiind ulterior detronat de clădirea Operei. Pe o lungime de 19 km, Portul Sidney este considerat a fi „portul care comprimă toate apele printr-o linie imaginară, unind astfel Capul Nordic de cel Sudic”. În interiorul său sălăşluiesc mai multe insule remarcabile prin frumuseţe, printre care Shark Island, Clark Island, Fort Denison, Goat Island, Snapper Island sau Rodd Island. Înconjurat de universităţi, muzee şi parcuri, Portul Sydney este străbătut de tramvaie speciale tip monorail, cele care alunecă rapid şi fără zgomot pe o cale de rulare cu o singură şină suspendată. Un simbol reprezentativ al Portului Sidney este Podul Portului, cel care face legătura între zona de nord şi cea de sud. Localnicii numesc acest pod „Bătrânul Umeraş”, graţie formei sale, fiind construit în 1932. Traficul se desfăşoară cu precădere pe apă; zilnic trec catamarane rapide sau feriboturi mai greoaie care fac şi curse între centru şi suburbii. Multe dintre aceste ambarcaţiuni ancorează în Cheiul Circular, unde trecătorii au parte şi de spectacole stradale. În apropiere se află o copie a celebrului vas Bounty, cunoscut pentru revolta care a avut loc la bordul lui. Vasul poate fi vizitat, iar, la cerere, se fac şi scurte plimbări în golf. Tot în zona portului se găsesc numeroase forturi din vechea linie de apărare a oraşului printre care: Middle Head Fortifications, Georges Head Battery, Lower Georges Heights Commanding Position şi micul fort situat pe Bradleys Head. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra frumuseţilor oferite de Portul Sydney, cea mai bună alegere ar fi o croazieră pornind din portul Darling.
În Sydney nu trebuie ratat nici The Rocks din centrul oraşului Sydney. Este zona oraşului vechi, care include clădirile primilor colonişti. Cadman’s Cottage este prima clădire din zonă, fiind construită în 1816.
Pe locul unde a debarcat James Cook a fost amenajat Parcul Naţional care îi poartă numele. De altfel, James Cook este onorat în Australia, locuitorii oraşului Sydney sunt mândri de faptul că aici a pus prima oară piciorul marele navigator.
Tot în centrul oraşului se află Turnul din Sydney, un impresionant turn de televiziune de unde se poate admira panorama oraşului. Muzeul Naţional Maritim al Australiei şi Sydney Aquarium sunt, de asemenea, importante atracţii turistice.
Raiul surferilor
Plajele minunate care înconjoară oraşul atrag la rândul lor mii de amatori de surf. La capătul peninsulei South Head se află Golful Watson, o zonă rezidenţială cu numeroase plaje. Printre cele mai cunoscute „sanctuare solare” din Sydney se numără Bondi Beach şi Coogee Beach.
Sydney are o climă plăcută tot timpul anului, cu veri călduroase, ierni blânde şi multe zile însorite. Sydney este un oraş unde viaţa de noapte poate fi trăită din plin. Barurile şi cluburile de pe Oxford Street, berăriile tradiţionale din cartierele Kings Cross şi The Rock sau distracţiile din Portul Darling asigură adrenalina nocturnă. Oraşul are numeroase hoteluri de lux, care, de obicei, în timpul săptămânii sunt ocupate, iar în weekend oferă reduceri. Pe lângă hoteluri cu preţuri mai moderate, există şi pensiuni, în special în zona Kings Cross.
Cei care vor să admire focul de artificii ce va lumina cerul din Sydney în noaptea de Revelion au nevoie de câteva mii de euro de persoană.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei