Tibet: Acoperisul lumii
Dimensiune font:
"Acoperisul lumii", Tibetul, este un loc incarcat de traditii si simboluri, influentate de ideile abstracte ale religiei budiste. Cunoscut drept locul ce ni l-a dat pe Dalai Lama, Tibetul este al treilea pol al planetei, lucru ce se datoreaza faptului ca aici intalnim cele mai mari altitudini de pe glob.
Zona este foarte greu accesibila din exterior, pentru ca podisul este inconjurat peste tot de munti mai inalti de 6000 de metri, tocmai de aceea, Tibetul este un loc misterios. Budismul a ajuns in Tibet din India, fiind o invatatura transmisa de discipolii si calugarii lui Buddha, iar simbolurile tibetane abunda de influente ale filosofiei budiste.
Tibetul a fost o foarte lunga perioada precum o cetate de piatra, un loc de necucerit, fapt ce a dus ca aceasta cultura sa nu fie afectata de culturile din jur, ba chiar sa profite de putinele influente pentru a-si imbogati valorile proprii.
Podisul Tibet, dupa cum spuneam, este cel mai inalt podis din lume, ajunge la o altitudine medie de 4.785 de metri si se intinde pe o suprafata de 2.000.000 km². Capitala Tibetului, Lhasa, o localitate cunoscuta prin templele sale budiste, se afla la 3.658 de metri altitudine.
Tibetul se afla in partea central-sudica a Asiei, la sud-vest de China si este marginit de culmile foarte inalte ale Muntilor Himalaya, care formeaza o bariera ce nu lasa masele de aer umede ale musonului sa patrunda in Podis. De aceea, clima in Tibet este uscata si aspra, iar temperaturile variaza intre -35°C (iarna) si +10-15°C (vara).
Tibetul este strabatut de foarte multe ape care isi au izvoarele in ghetarii Himalayei, dintre care, unele strabat bariera muntilor si se indreapta spre ocean. Cel mai important fluviu al Tibetului este Tsangbo, cunoscut de noi sub numele de Brahmaputra, fluviu ce curge in directia vest-est, iar locul pentru trece formeaza cel mai important loc pentru populatie.
Regiunea Autonoma Tibet – R.A.T. sau Xizang apartine celor cinci regiuni autonome din China. Regiunea nu are iesire la mare, la sud -vest se invecineaza cu Myanmar, India, Buthan, Sikkim si Nepal. China a ocupat aceasta zona in anii 1950, iar aici locuiesc 44,8% din locuitorii Tibetului (6 milioane). Aceasta regiune ocupa aproximativ jumatate din teritoriul cultural al Tibnbetului. In partea nordica se gasesc provinciile chineze Qinghai, Schiuam, Yunnan si Gansu.
Populatia umana se gaseste intre inaltimile de 2.000 s 5.3000 metri, iar in partile de sud, sud-este, clima este putin mai blanda, iar relieful este incarcat de vai fertile. Cei interesati despre viata oamenilor din Tibet, cultura lor, frumusetile acestui loc si simbolurile budiste de care e brazdat, pot urmari acest documentar:
Tibetul reprezinta de fapt fundul marii Thetis, care a secat in urma cu 100 de milioane de ani. Climatul friguros este specific pentru zona, insa zilele sunt foarte insorite. Tibetul reprezinta cel mai recent platou din lume si, in acelasi timp, de aici izborasc cele mai importante fluvii ale Asiei, pe langa Brahmaputra: Yangtze, Hoanghe, Irrawady, Salouen, Mekong, Indus si Sutlej. Aceste fluvii se varsa in Mara Arabiei, Oceanul Indian sau Marea Chinei.
In Tibet sa gasesc si multe lacuri care pot ajuta la stocarea apei, precum: Tengri-Nor, Aru Cho, Aiag Kum Kul, Koko-Nor. Vegetatia zonei este adaptata climei uscate, intalnim palcuri rare de arbusti, avand aici de-a face cu un desert semipietros, iar unul dintre animalele specifice zonei este yakul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau