Cea mai veche gradina zoologica din lume, cea din Viena, are multe de oferit vizitatorilor sai.
Conceputa in 1745 ca parte a domeniului regal, a devenit publica in 1778, imediat dupa ce primul elefant a pasit pe taramurile austriece. I-au urmat lei si ursi, pentru ca la inceputul secolului 19 sa fie adusi si ursi polari, hiene, canguri, lei si tigri, dar si o girafa, ca dar din partea viceregului din Egipt, ce a condus la o adevarata moda in Viena in respectiva perioada: haine cu imprimeu de girafa, dulciuri ce ii reproduceau silueta si chiar si un parfum "a la Giraffe" a fost lansat in anii ce au urmat.
De atunci si pana acum, gradina zoologica din Viena a acumulat nenumarate alte animale ce atrag vizitatorii si fac deliciul copiilor, trecind si peste momentele de impas ale celor doua razboie mondiale, in a caror bombardamente multe animale au fost pierdute si mare parte din tarcuri distruse. Tot timpul s-a mentinut o directie de dezvoltare ce asigura o atmosfera deschisa, nerestrictionata, si posibilitatea de interactionare cu animalele. De asemenea, tarcurile sunt concepute astfel incat sa asigure la maxim necesarul animalelor, reproducind habitatul lor natural.
In prima jumatate a secolului 20 s-a introdus notiunea de inmultire in captivitate a animalelor pe cale de disparitie, angajament pe care gradina zoologica din Viena inca si-l pastreaza, incercind in plus educarea oamenilor si promovarea media a necesitatii conservarii naturii. Cel mai recent succes este nasterea, in noiembrie anul trecut, a unor puiuti de urs polar, perfect sanatosi, imediat dupa o alta nastere, tot al unui urs, de data aceasta Panda, primul Panda nascut in Europa din 1982, ce a fost botezat Fu Long (dragonul fericit).
Imediat dupa ce ai intrat in Gradina Zoologica vei vedea un pavilion in stil baroc, conceput initial ca loc de luat micul dejun pentru imparat. Acum, aceasta bijuterie arhitecturala serveste ca restaurant si cafenea, unde, dupa ce vei da un tur pe la tarcul rinocerilor sau a marilor feline te vei odihni cu un strudel cu mere si o bautura racoritoare.
Viziteaza girafele, pinguinii (una din povestile de succes ale gradinii zoologice), hipopotamii uriasi si diferitele specii de maimute. Admira salturile lemurilor, si mersul elegant al gazelelor. Nu uita sa treci pe la gradina cu flamingo in diferite nuante de roz (in functie de zona din care provin, dupa cum ti se va explica la fata locului pe o harta) si amuza-te alaturi de caraghiosii pelicani.
Un itinerariu prin gradina zoologica din Viena nu poate sa fie complet fara stopuri la diferitele case tematice ce sunt construite. Acvariul si terariul permit vizitatorilor sa treaca printr-un tunel, chiar prin mijlocul pestilor si a pisicilor de mare (care, conform unui studiu realizat aici au inteligenta mult mai mare decat se credea, acestea utilizind jucarii doar pentru distractie, un comportament ce aparent il manifesta doar cand au in jur vizitatori). Tot aici poti admira si crocodili sau imense testoase Galapagos.
Casa padurii tropicale recreeaza perfect clima unuia din cele mai bogate in fauna si flora medii: padurea tropicala din Borneo. Sunt reproduse mlastini, pesteri, iar clima este, cum altfel, tropicala, astfel incat sa nu te surprinda daca chiar in mijlocul iernii aici vei simti temperaturi de peste 25 de grade. Pentru a se simti "ca acasa" toate animalele si plantele de aici beneficiaza din cand in cand de cate o furtuna tropicala, de aceea solul si aleile sunt in permanenta umede. O atractie este terariul pozitionat intr-un copac contine pitoni, ce cu nonsalanta isi fac siesta chiar deasupra capetelor vizitatorilor, si o imensa soparla gecko in rosu si albastru.
Alaturi de acestea: Casa Desertului, Casa Mexicana (ce adaposteste crocodili si pesti locali din aceasta regiune) si un Polarium, unde iti poti face cu mana cu pinguini si foci de mare.
Daca iti planifici cu grija vizita, poti trage cu ochiul si la ritualurile de hranire si de ingrijire a animalelor, fiecare cusca avind afisat orarul pentru aceste operatiuni.
Adauga comentariul tau