CULINARIA

O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente si sunetele ritmice ale bucătarilor, se naste o poveste simplă, dar profund emotionantă. Este povestea cartofilor prăjiti, un fel de mancare modest, dar iubit universal, care isi are originile in trecutul indepărtat si care a călătorit prin istorie si culturi, devenind un simbol al confortului si al bucuriei simple. Rădăcini in Lumea Nouă Povestea incepe in văile fertile ale Americii de Sud, unde cartofii au fost cultivati pentru prima dată de populatii indigene acum mii de ani. Acesti stră ...

 Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume
13/03/2024 09:27

Baclava, răsfătul din Orientul Mijlociu Dacă ajungi intr-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poti să treci pe langă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată si textura crocantă. Această minunată prăjitură a fost savurată pentru prima dată cu peste 4.000 de ani in urmă si continuă să fie un desert emblematic in intreg Orientul Mijlociu. Cu straturi subtiri de foi de plăcintă, nuci măcinate si sirop de miere, baclavaua este o explozie de dulce si aromat, cu influente grecesti, turcesti si arabe. T ...

FOTO - Sarmale de post cu ciuperci si smantana vegetala
12/03/2024 11:40

  Sarmalele de post cu ciuperci sunt exact ceea ce iti trebuie pentru mesele tale fara carne! Ingrediente reteta 250 g orez (1 cana) 150 g ciuperci (1-2 cani) 2 linguri soia granule (daca vrei sa nu folosesti soia, dubleaza cantitatea de ciuperci) 3 cepe taiate marunt 1 morcov razuiti fin 3 linguri pasta de rosii 1 lingurita cimbru 1 lingurita marar verde 1 lingurita amestec de legume uscate 1 lingura fulgi de drojdie inactiva 4-5 linguri de ulei sare dupa gust 1 varza murata Mod de preparare  Granulele de soia se pun la inmuiat 10 minute in apa calda, apoi se scurg ...

Gusturile Ramadanului, o călătorie culinară printre cele mai întâlnite mâncăruri
11/03/2024 17:54

  În fiecare an, musulmanii din intreaga lume se adună pentru a sărbători Ramadanul, unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul islamic. Însă, in afară de rugăciuni si reflectie spirituală, Ramadanul este, de asemenea, o perioadă in care bucătăriile devin pline de viată, iar mesele se transformă in adevărate festinuri culinare. Un moment crucial al fiecărei zile de Ramadan este Iftar-ul, momentul in care postul este intrerupt si credinciosii isi pot hrăni corpul si sufletul. Iftar-ul este adesea inceput cu apă, in conformitate cu traditia Pr ...

FOTO - Brioșe cu zmeură și ciocolată albă
08/03/2024 16:45

Aceste briose sunt niste adevărate premiante ale aromelor. Sunt minunate pentru a de oferi drept gustare copiilor, sau pentru a vă răsfăta cu ele, la cafea sau ceai.  Conform retetei vor rezulta 10 – 12 briose. Ingrediente pentru briose cu zmeură si ciocolată albă -1/3 cană de margarină light ( 80g) -2 ouă -3/4 cană de indulcitor natural (cum ar fi stevie sau Xylitol – 140g) -210 g de făină cu factor de crestere -40 g de ciocolată albă / pudră proteică cu aceeasi aromă -1/2 cană de lapte de migdale -100-150 g zmeură congelată Topping -50g f ...

VIDEO - Tort de mere
08/03/2024 14:52

  200 g zahar 6 mere 5 oua separate 5 linguri faina 5 linguri zahar 5 linguri ulei 1 esenta de vanilie 1 lingurita praf de copt cateva nuci Reteta de tort de mere este una foarte iubita, una din retetele copilariei noastre. Gustoasa, usor de preparat si savurata de toti musafirii.  

Fascinația bucătăriei japoneze
07/03/2024 14:30

Orice reţetă de mancare japoneză este ocazia unei călătorii imaginare pe un tăram exotic al aromelor, formelor şi texturilor. Ţara Soarelui Răsare are o cultură culinară bogată desăvarşită in mii de ani şi care a cucerit incet, incet intreaga lume. Bucătăria japoneză pune pe primul loc orezul, ingredientul preferat al acestui popor de peste 2000 de ani. Orezul este atat de improtant pentru japonezi incat la un moment dat in istorie era folosit drept monedă de schimb, iar cuvantul care denumeşte orezul gătit in limba japoneză mai inseamna şi „mancare” &ndash ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Delicii spaniole - Omletă cu cartofi
07/03/2024 14:30

Omleta spaniolă cu cartofi este un deliciu uspr de preparat. Ingredientele principale sunt ouăle si cartofii. Unii mai adaugă ceapă, chorizo, ton sau legume. Este perfectă atat ca aperitiv, mic-dejun sau chiar si pranz rapid la birou.   INGREDIENTE 500 g cartofi 5 ouă mari 1 ceapă 5 linguri ulei de măsline sare si piper după gust MOD DE PREPARARE Pune apă la fiert intr-o oală mare. Curătă si taie cartofii (cum vrei: cuburi ca pentru tocană sau felii ca pentru prăjit) si aruncă-i in apa clocotită, 5-7 minute. Între timp, taie si căleste ceapa in 2 linguri d ...

Ce este fika și de unde provine
07/03/2024 13:11

Cuvantul „Fika“ a fost folosit pentru prima oară in secolul XIX ca un cuvant invers pentru „kaffi” (cafea). În această perioadă, cafeaua a fost interzisă in Suedia, dar unii oameni au continuat să utilizeze produsul. Ei au inversat numele pentru a evita autoritătile si au luat in cea mai mare parte cafea in grupuri departe de locurile publice. Fika a devenit pe scară largă si a fost asociată cu consumul de cafea intr-un grup, chiar si după ce interdictia a fost ridicată. O Fika traditională a constat din cafea si aproximativ sapte prăjituri de casă, ...

Cele mai gustoase rețete cu urzici
05/03/2024 15:30

Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine in mai multe ape pană ce ultima apă rămane limpede. Retete cu urzici Există numeroase modalităti de a ne bucura de multitudinea de vitamine si minerale pe care urzicile le contin. Mancare de urzici scăzute Ingrediente: 500-600 de grame de urzici o lingură făină 3 cătei usturoi o ceapă mare Mod de preparare: Urzicile spălate bine opăreste-le intr-un vas cu apă care a dat in clocot cu sare. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa si căteii de usturoi in t ...

Chili vegan cu fasole, rețeta de aprins papilele gustative
05/03/2024 13:00

In zilele friguroase ne dorim mese calde si delicioase, iar aceasta reteta de chili vegan cu fasole este alegerea perfecta pentru un rasfat culinar de toamna. Pe langa condimente clasice pentru chili, asa cum sunt chimionul si pudra de chili, include si alte ingrediente ce ii ofera un plus de savoare, precum cacao, ghimbir si harissa – pasta marocana de ardei iute. Aceste ingrediente bonus adauga si mai multe beneficii pentru sanatate – ghimbirul si cacaoa, la fel ca si ardeiul iute, ajuta la reducerea inflamatiei din organism. De asemenea, este un preparat bogat in fibre si pro ...

FOTO - Țara celor 1.000 de mic dejunuri
04/03/2024 09:15

Denumită si tăramul celor o mie de mic dejunuri, Italia nu are un standard national definitivat pentru această masă. Fiecare regiune adaugă anumite elemente la cea mai importantă masă a zilei, personalizand-o cu propriile traditii. Micul dejun italienesc are incorporat un capucino sau o cafea espresso, alături de un croasant, un produs din foietaj sau felii de paine prăjită uscată (numite fette biscotatte) si gem sau nutella. Astfel, in sicilienii obisnuiesc să mănance un fel de chifle, pe care ei le numesc briose, care pot fi consumate goale cu cafea, sub formă de sandvis sau, ...

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
01/03/2024 16:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de stiluri culinare. Cele opt bucătării majore – Shandong, Guangdong (Canton), Sichuan, Hunan, Jiangsu, Zhejiang, Fujian si Anhui – fiecare reflectă ingredientele, traditiile si preferintele culinare ale regiunii sale. Bucătăria Shandong, cunoscută si sub numele de „Lu cuisine”, este una dintre cele mai vechi si respectate stiluri. Aceasta pune accent pe supele ...

Salvarea planetei prin veganism. Mircea Badea, reacție după știrile cu avocado
01/03/2024 14:52

Mircea Badea si-a relatat impresia in urma vizionării unei dezbateri despre veganism. „Într-adevăr, am văzut si eu o dezbatere interesantă, o stiti si voi, aceea că vaca se beseste. Iar cand vaca se beseste, adică flatulează, emite gaze, iar apoi stiti care e treaba că dacă mancăm mai putină carne de vită, noi, pe planeta Pămant, salvăm planeta. Bill Gates spunea să mancăm carne artificială, că vaca e rea pentru natură. Si am văzut o dezbatere foarte interesantă, in care unul care era antivegan discuta cu un vegan, iar ăla (veganul) voia să-l responsabilizez ...

Pe urmele înghețatei, din palatele antice în cupele de la malluri
01/03/2024 13:30

  În zilele toride de vară, cand soarele isi varsă razele peste pămant, putine lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca o portie rece de inghetată. Dincolo de aroma dulce ce te imbie din vitrinele gelateriilor, inghetata are o istorie bogată, inrădăcinată adanc in timp si impletită cu povestile oamenilor si cu progresul tehnologic. Cand te delectezi cu o cupă de inghetată, de fapt, savurezi secole de inovatie, pasiune si dedicatie. Înghetata modernă este văzută ca o inventie europeană sau americană, insă povestea ei poate fi urmărită mult inapoi in timp, ...

Migas, mâncarea păstorilor din Spania
01/03/2024 12:54

Migas este una dintre cele mai vechi mancăruri ţărăneşti din Spania, fiind inventată de păstori, care prăjeau painea mai veche in grăsime de oaie, pregatindu-şi astfel un mic dejun delicios. Ca şi in cazul altor mancăruri naţionale, există versiuni diferite de la o regiune la alta. Totuşi migas are la bază acelaşi ingredient: painea mai tare, veche de vreo patru zile. Se taie cuburi şi se inmoaie cu puţină apă sărată, după care se prăjeşte in ulei de măsline sau in untură pană se rumeneşte şi este crocantă. In Extremadura, ai cărei locuitori sunt mari amator ...

  Vinul fiert, o călătorie prin timp și arome
01/03/2024 10:13

  În inima iernii, cand frigul se intinde peste orase si sate, o băutură străveche isi face simtită prezenta in casele oamenilor si pe străzile impodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, imbogătit cu arome de scortisoară, portocale si alte condimente, nu este doar o băutură; este o traditie, o poveste care traversează secole si culturi, incălzind suflete si aducand oamenii impreună. O retetă din Antichitate Istoria vinului fiert isi are rădăcinile in Antichitate. Romanii, cunoscuti pentru aprecierea lor profundă fată de vin, au fost printre primii care au expe ...

Cele mai întâlnite ingrediente și rețete din bucătăria mexicană
28/02/2024 09:57

Bucătăria mexicană este una dintre cele mai apreciate din lume, fiind cunoscută pentru aromele intense, combinatiile de ingrediente si diversitatea preparatelor. Aceasta este rezultatul unei combinatii de influente pre-hispanice, spaniole si a altor culturi indigene. Ingredientele cele mai importante sunt: Chili este esential in bucătăria mexicană si este folosit in diverse forme, cum ar fi chili proaspăt, chili uscat sau chili prăjit. Ele adaugă o notă de picanterie specifică si se găsesc in majoritatea preparatelor mexicane. Fasolea este o sursă importantă de proteine si es ...

Trucuri pentru o friptură delicioasă. Este extrem de simplu să-i păstrezi savoarea
25/02/2024 13:14

Nimic nu e mai bun decat o friptură delicioasă, cu un gust fabulos. De multe ori, incercăm să schimbăm gustul natural al fripturii, prin tot felul de amestecuri in care punem bucătile de carne o zi intreagă, in speranta să aibă un gust bun si apreciat. Dar friptura e bună naturală, fără influente din alte ingrediente. Tot ce trebuie să stim sunt cateva trucuri pe care le aplică toti marii bucătari. Iată ce trebuie să faci pentru a prepara cea mai gustoasă friptură: - să scoti carnea din frigider cu 30 de minute inainte de preparare. - o speli cu apă rece si o lasi la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei