Vinul fiert, o călătorie prin timp și arome

vin

Dimensiune font:

| 01-03-2024 10:13

 

În inima iernii, când frigul se întinde peste orașe și sate, o băutură străveche își face simțită prezența în casele oamenilor și pe străzile împodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, îmbogățit cu arome de scorțișoară, portocale și alte condimente, nu este doar o băutură; este o tradiție, o poveste care traversează secole și culturi, încălzind suflete și aducând oamenii împreună.

O rețetă din Antichitate

Istoria vinului fiert își are rădăcinile în Antichitate. Romanii, cunoscuți pentru aprecierea lor profundă față de vin, au fost printre primii care au experimentat – l-au încălzit și i-au adăugat condimente. Această practică nu era doar pentru plăcerea gustului, ci și pentru beneficiile de sănătate; se credea că vinul fiert ajută la purificarea apei și la întărirea corpului împotriva frigului.

Pe măsură ce Imperiul Roman s-a extins, a dus cu el arta vinului fiert la toate popoarele cucerite. Astfel, noii supuși au adoptat și adaptat această tradiție, dând naștere unei varietăți de rețete regionale. În Evul Mediu, vinul fiert a devenit un element esențial în medicina populară, fiind folosit pentru a combate răcelile și gripa.

Scorțișoara și portocalele: aromă și sănătate

Scorțișoara, cu aroma sa distinctă și proprietățile sale medicinale, a devenit rapid un ingredient cheie în prepararea vinului fiert. Originară din Sri Lanka, scorțișoara a ajuns în Europa prin rutele comerciale și a fost imediat apreciată pentru capacitatea sa de a îmbunătăți gustul și de a oferi beneficii pentru sănătate.

Portocalele, pe de altă parte, au fost adăugate în vinul fiert mult mai târziu, odată cu răspândirea lor în Europa, în urma explorărilor geografice. Aroma lor proaspătă și acidulată a adus un nou nivel de complexitate vinului fiert, transformându-l într-o băutură nu doar reconfortantă, dar și revigorantă.

Tradiții și varietăți regionale

În Europa, fiecare țară și-a dezvoltat propria versiune de vin fiert, adaptând rețeta la gusturile locale și la ingredientele disponibile. În Germania, de exemplu, „Glühwein este o prezență constantă în piețele de Crăciun, adesea îmbogățit cu anason stelat și cuișoare. În Franța, „vin chaud include uneori un strop de brandy sau lichior pentru un plus de căldură.

În țările nordice, vinul fiert este adesea asociat cu sărbătorile de iarnă. În Suedia, „glögg este un vin fiert tradițional, servit cu migdale și stafide. În aceste culturi, vinul fiert nu este doar o băutură, ci un simbol al ospitalității și al comuniunii.

În zilele noastre, vinul fiert a depășit granițele Europei, devenind popular în întreaga lume. Festivalurile de iarnă și piețele de Crăciun din America de Nord și alte regiuni ale lumii au adoptat această tradiție, oferindu-le vizitatorilor o gustare caldă și aromată.

Pe lângă aspectul său tradițional, a început să fie apreciat și în cercurile gastronomice moderne. Chefi și mixologi experimentează cu diferite tipuri de vin și condimente, creând variații sofisticate care îmbină tradiția cu inovația.

Mai mult decât o simplă băutură, vinul fiert a devenit un simbol al comunității și al împărtășirii. Într-o lume tot mai fragmentată, momentele petrecute împreună în jurul unui pahar de vin fiert capătă o semnificație profundă. Este un mod de a ne reconecta cu trecutul, de a celebra prezentul și de a ne încălzi inimile în compania celor dragi.

Maura ANGHEL

Caseta 1

De la originile sale antice până în zilele noastre, vinul fiert a parcurs un drum lung, transformându-se dintr-o necesitate medicinală într-o tradiție iubită. Cu fiecare pahar de vin fiert îmbibat cu scorțișoară și portocale, nu doar ne încălzim trupurile, ci și ne îmbogățim sufletele cu o parte din istoria și cultura umanității. Ori de câte ori veți savura un pahar de vin fiert, amintiți-vă că nu beți doar o băutură, ci participați la o tradiție veche de mii de ani, care continuă să aducă oamenii împreună.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Mai puțini cozonaci pe piață, de Paște
02/05/2024 09:31

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fon ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
01/05/2024 12:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
01/05/2024 10:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei