ACT - alternativă a testului SAT pentru aplicarea la studiile de licență în SUA
Dimensiune font:
Absolvenții liceelor românești ar putea fi invidioși pe cei din Statele Unite, deoarece aceștia nu au de susținut stresantele examene de bacalaureat. Dat totul nu este atât de simplu, cum se pare. Liceenii americani trebuie să susțină teste standardizate, care sunt organizate și administrate de instituții independente, și anume SAT și ACT. La înmatricularea la universitate sau colegiu ei vor prezenta scorul obținut la unul din acestea. Ele sunt susținute și de studenții din alte țări, ce intenționează să învețe în America. Marea majoritate a instituțiilor superioare acceptă rezultatele ambelor tipuri de teste. Scorurile acestora sunt examinate minuțios de comisia de primire, fiind un factor de decizie important, ce se ia în considerare la admitere.
Testul ACT (American College Testing), regulile de organizare și probele constitutive
Testul se organizează pentru evaluarea cunoștințelor obținute la etapa liceală și gradul de pregătire academică a aplicanților pentru studii superioare. Acesta presupune 4 probe de bază: engleza, matematica, citirea, științe. Din anul 2005 s-a mai adăugat o probă scrisă - eseul. Aceasta nu este obligatorie, se susține aparte de celelalte, dar multe universități de vază cer rezultatele ei la înscriere.
Proba de engleză conține 75 de întrebări și durează 45 de minute. Examinații trebuie să corecteze greșelile din textele propuse, să pună semnele de punctuație. Se verifică nivelul de cunoaștere a gramaticii, punctuației, aptitudinilor retorice și de organizare stilistică a unui text.
Proba de matematică este constituită din 60 de întrebări și durează 60 de minute. Aici se evaluează cunoștințele la câteva discipline: algebră, geometrie, trigonometrie, teoria probabilității. În timpul probei poate fi folosit un calculator, ce nu poate fi programat.
Înțelegerea unui text citit durează 35 de minute, în decursul cărora trebuie de răspuns la 40 de întrebări, ce se referă la 4 texte. Tematicile sunt diferite: extrase din texte literare, din cele ce se referă la științe sociale, umane și științele naturii.
Proba de științe este programată pentru 35 de minute și conține 40 de întrebări. Examinatul primește 7 extrase din lucrări științifice ce se referă la științele naturii, biologie, fizică, chimie. Pe parcursul rezolvării acestei probe persoana testată nu trebuie să dea dovadă de cunoștințe profunde, ci mai degrabă, de aptitudini analitice, de capacități de a rezolva situații de problemă și de gândire logică.
Întrebările testului sunt cu alegere multiplă, pentru matematică se dau 5 opțiune de alegere, la celelalte probe - 4 opțiuni.
Eseul este o probă opțională și presupune redactarea unui text pe un subiect social. Rezultatele nu sunt cumulative scorului total al testului și nu-l influențează. El este cerut de unele instituții superioare, de altele nu. De aceea, înainte de a se înscrie la ACT, aplicantul ar trebui să se decidă la ce facultate sau facultăți vrea să aplice și să se intereseze de cerințele înaintate. Dacă tânărul nu s-a decis încă, sau are îndoieli, ar fi bine să susțină proba scrisă. Nu durează decât 30 de minute. În plus, dacă are nevoie de ajutor, îl poate găsi pe situri specializate, cum ar fi grademiners.com. Specialiștii, ce sunt angajați aici, pot să-l ghideze, astfel ca lucrarea sa să corespundă tuturor cerințelor.
Calcularea rezultatelor și centrele de desfășurare a testului
Fiecare probă se evaluează pe o scară de la 1 la 36 de puncte. Scorul general este format din media aritmetică a tuturor probelor. Astfel scorul maxim este de 36 de puncte. Doar 0,1 % din examinații americani și doar unități dintre persoanele testate din alte țări reușesc această performanță. La universitățile cele mai prestigioase, precum Harvard, se cer de la 30 la 36 de puncte. În medie se cer 25-27 de puncte. Cine nu este mulțumit cu rezultatele sale, poate repeta testul și de mai multe ori.
Testul ACT poate fi susținut și în afara teritoriului Statelor Unite. Centre de testare ACT sunt deschise în mai mult de 150 de țări în întreaga lume, cum ar fi în Australia, Rusia, Franța. În România un astfel ce centru a fost înființat în București.
Testul se desfășoară de câteva ori pe an. Din păcate, cel din luna aprilie a fost reprogramat din cauza situației alarmante legate de răspândirea coronavirusului. Data testării următoare este luna iunie, dacă nu vor mai interveni alte schimbări.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau