Bir.ro.craţia
Dimensiune font:
Nu căutaţi cuvântul din titlul acestor rânduri în Dicţionarul explicativ al limbii române sau în alte instrumente de lucru asemănătoare, specializate pe domenii. Nu faceţi greşeala de a confunda cuvântul în chestiune cu birocraţie, care va să zică fie atitudinea caracterizată prin respectarea exagerată a formalităţilor şi regulilor, fie totalitatea birocraţilor. Într-un alt plan, birocraţia desemnează o formă de regim politic definit prin deţinerea, exercitarea şi transmiterea puterii reale de către administraţie, în condiţiile în care progresul în cadrul acestui regim nu este legat de eficacitate, ci de docilitate, obedienţă, de apartenenţa la o reţea, un grup de interese sau un partid.
Nu căutaţi cuvântul nici dând o căutare printre site-uri, lăsându-vă duşi în eroare de punctele plasate în interiorul său, care îl face asemănător unei adrese de pe internet. Sau, dacă, totuşi, o faceţi, nu vă bucuraţi găsind birocraţie.net, căci nu despre asta e vorba...
Cuvântul despre care fac vorbire reprezintă o invenţie lingvistică, generată de dorinţa de a defini, scurt şi cuprinzător, sistemul care funcţionează în România de peste două decenii. Avem deci bir, care se referă la taxe & impozite, particula ro, care particularizează ţara noastră, şi craţie, care vine din grecescul kratos, ce înseamnă putere. Însumânu-le, realizăm profilul unei caste care, neînstare să găsească şi aloce bani investiţiilor, care ar crea locuri de muncă – elementul sine qua non al ieşirii din criză, recesiune ori stagnare, dar, în acelaşi timp, neînstare nici de a strânge, la timp şi în totalitate, taxele şi impozitele în vigoare până la un moment dat, aplică soluţia cea mai proastă cu putinţă, ce constă fie în mărirea taxelor şi impozitelor, fie în adăugarea unora noi.
Anul 2013, am fost anunţaţi de către guvernanţi, nu va însemna creşteri de lefuri ori pensii - sporirea salariului minim cu 50 de lei sau indexarea pensiilor cu 4 procente reprezintă doar frecţii la un picior de lemn, în circumstanţele cunoscute ale inflaţiei.
Acelaşi an 2013, însă, am fost anunţaţi de către aceiaşi guvernanţi, e drept, cu o voce scăzută la minimum, va însemna, cu certitudine, taxe, impozite şi accize mai mari, atât la modul general, cât şi în plan local, unde multe consilii locale au fost silite să aplice majorări de circa 16 la sută. Cele mai afectate urmează să fie firmele mici, precum şi persoane care obţin venituri din silvicultură şi piscicultură, precum şi în agricultură, unde baza de impozitare a fost extinsă. O precizare mai mult decât necesară referitoare la ultimele trei domenii:impozitarea se va face după venituri prezumate de către stat, adică după ureche! În loc să se introducă, absolut în toate domeniile, obligaţia de a avea casă de marcat electronică şi de a da cumpărătorului factură/chitanţă, se vehiculează aberaţii, cum ar fi dotarea tuturor producătorilor agricoli cu carduri, care să le permită accesul în pieţe şi cu ajutorul cărora să se poată urmări cantitatea de produse comercializată!
În totul, un tablou destul de sumbru. Care devine şi mai revoltător atunci când realizăm că, de fapt, sistemul bir.ro.craţiei încearcă să-l mascheze pe acela al cleptocraţiei, definit drept regim politic unde una sau mai multe persoane aflate în fruntea ţării respective practică, pe scară mare, furtul şi corupţia.
Dorian Obreja
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau