Câștigătorii localelor la Iași
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Există cel puțin două elemente care facilitează demersul unei prognoze vizând rezultatul alegerilor locale la Iași cu o cât mai mică marjă de eroare.
Cel dintâi este unul de natură obiectivă și a fost prezent în numeroase scrutinuri, de cele mai diverse tipuri. El constă în realitatea că acei candidați aflați deja în funcție au prima șansă într-o competiție electorală, și pentru că pot să prezinte un bilanț concret și proaspăt, dar și fiindcă au la dispoziție, în perioada premergătoare aplicării ștampilei, suficiente mijloace și metode de a face să se încline balanța de partea lor.
Cel de al doilea este specific acestui an și rezidă într-un fel de pact încheiat între social-democrați și liberali, conform căruia cele două partide vor susține reciproc aleșii locali - a se citi președinții consiliilor județene și primarii - aflați deja în funcție și care, potrivit sondajelor, au șanse foarte mari în obținerea unui nou mandat. ”Tradus”, aceasta a însemnat fără scandal, dar nu și blat!
Privind lucrurile prin prisma rezultată din însumarea celor două elemente, rezultatele nu sunt greu de anticipat. Mai important decât aceasta va fi, fără îndoială, ca aleșii pe 9 iunie să depună eforturi susținute și constante pentru rezolvarea problemelor indicate de ieșeni, începând cu susținerea unei economii dinamice și continuând cu traficul rutier, locurile de parcare și joacă, asfaltarea străzilor, poluarea, lipsa unor baze sportive moderne, modernizarea transportului public (inclusiv prin intermediul trenului metropolitan), conectarea comunităților județului între ele și a municipiului/județului cu sudul și vestul țării, terminarea construirii Spitalului Reional de Urgență la termen (2027), dezvoltarea în continuare a Aeroportului Internațional.
Cele enumerate mai sus constituie prioritățile ce vor trebui să se afle pe agenda permanentă a președintelui Consiliului Județean și a primarului Municipiului. Adică a lui Costel Alexe și Mihai Chirica! Cel dintâi este după un prim mandat (cîștigat cu 38%), cel de al doilea se află deja la a treia confruntare electorală, fiind creditat acum cu 37% (victoriile anterioare au fost cu 47 și 42%). Pentru comunitatea ieșenilor, aflarea lor deja în funcții reprezintă un evident avantaj: alegerile locale se desfășoară pe 9 iunie, dar noii aleși își vor prelua atribuțiile după 27 septembrie, pe când cei menționați își vor putea materializa proiectele de îndată și, foarte important, în continuitate. Misiunea lor va fi, cu certitudine, facilitată și de faptul că este previzibilă formarea unor majorități asigurătoare și stabile, ținând cont că, în municipiu, liberalii sunt creditați cu 30%, iar social-democrații – cu peste 26%, în vreme ce în județ PSD ar obține peste 35%, iar PNL – 30%.
Majorități în cele două consilii aparținând partidelor de la guvernare și apartenența celor doi lideri ai administrației județene și municipale la aceeași formațiune politică pot constitui motive de optimism. Dar ele sunt condiții necesare, nu și suficiente: va trebui ca toți viitorii parlamentari de Iași să facă lobby în favoarea acestuia, ca viitorul executiv (din care ar fi cazul să facă parte și reprezentanți ieșeni) să acorde municipiului și județului fonduri pe măsura importanței și cerințelor acestora.
Lobby ar fi putut să se facă și în parlamentul european; dar toate partidele au avut asemenea considerație pentru Iași, încât nici un nume de aici nu se află pe poziții eligibile!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau