Încotro se îndreaptă Institutul Cultural Roman?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Scriu despre o entitate care ar trebui să dea dovadă de oarece maturitate, având în vedere faptul că a trecut, ca vârstă, de graniţa a 3 decenii.
Concret, este vorba de Fundaţia Culturală Română, înfiinţată în 1990, prin preluarea a tot ce era în posesia predecesoarei entităţi omoloage – Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea (existent încă din 1947). În 2003, are loc o modificare şi, prin reorganizarea fundaţiei mai sus amintite, plus comasarea cu editura acesteia, ia naştere Institutul Cultural Român (o vreme sub autoritatea Administraţiei Prezidenţiale, apoi a Senatului), care, în prezent, deţine o reţea de 17 institute, în 16 ţări, având misiunea de a face cunoscută cultura română în afara ţării şi de a-i asigura vizibilitatea şi prestigiul.
Primii trei preşedinţi, precum şi cel de al cincilea, dincolo de simpatii şi parti-pris-uri, erau nume în cultura contemporană, personalităţi – Augustin Buzura, H.R. Patapievici, Andrei Marga şi Radu Boroianu. Apoi, politizarea excesivă a însemnat, în domeniu, desemnarea unor nume fără...nume, controversate sau contestate. Puteţi judeca şi evalua şi singuri, eu dezvăluindu-vă doar identităţile: Lilian Zamfiroiu şi Liliana Turoiu.
E adevărat, controversele şi contestaţiile nu au lipsit nici în timpul mandatului celui de al doilea preşedinte, când s-au înregistrat câteva scandaluri. Celebre sunt cele legate de poziţia laureatei Nobel pentru literatură, Herta Muller, faţă de prezenţa a doi ciripitori ieşeni la o manifestare internaţională, precum şi de o expoziţie organizată la New York (cu lucrări ale unor „artişti” stradali – ca şi cum artiştii adevăraţi fuseseră toţi prezentaţi publicului american...), , ce cuprindea şi un ponei roz, „ştampilat” cu o zvastică.
Schimb, pentru doar câteva rânduri, registrul, lucru necesar pentru a înţelege ce va urma. O informaţie apărută după formarea noului guvern semnala că „şapte miniştri liberali din totalul de opt au trecut pe la Colegiul Naţional de Apărare sau pe la Academia Naţională de Informaţii”. O altă informaţie devoala: încă în 2016, că o cincime dintre parlamentarii mioritici erau absolvenţi ai Colegiului Naţional de Apărare...
Acum aproape o lună, senatul a numit noua conducere a ICR, fiind votaţi Liviu Jicman ca preşedinte, Mirel Taloş şi Attila Weinberger – vicepreşedinţi. Din punct de vedere politic, au fost mulţumite/recompensate toate cele 3 partide constituente ale coaliţiei de guvernare, fiecare având câte un reprezentant. Chiar dacă asta a însemnat „picarea” candidaţilor propuşi de uniunile de creţie din zona culturii, din rândul cărora era normal să provină conducerea...
Noul preşedinte este licenţiat în drept şi ştiinţe economice, ceea ce e foarte bine, şi absolvent, printre altele, cred că aţi ghicit, al Colegiului Naţional de Apărare, ceea ce e şi mai bine, pentru puţin timp manager de spital (???), îndeplineşte, de vreo 18 ani, diverse funcţii prin tot felul de ministere, de la Sănătate până la Cultură, fiind, în ultimii 5 ani, director general al Muzeului Naţional Cotroceni. Ce mai încolo, încoace, născut, cum se zice, cu stea în frunte, sub o zodie norocoasă...Asta deşi o publicaţie, probabil invidioasă, subliniază că personajul are „cv cam subţire”. Unul dintre vicepreşedinţi s-a învârtit, şi el, mai mult prin zona politică (deputat, consilier de stat etc.), iar celălalt, care se autodefineşte drept „evreu ungur şi român” (?), este muzician şi realizator de emisiuni radio.
Cu o asemenea conducere, cred că întrebarea din titlu apare mai mult decât justificată!
P:S. Recent, am aflat că e posibil ca un personaj din cultura ieşeană să plece pentru a lucra la o filială din străinătate a ICR. În cv-ul personajului respectiv scrie că ar fi membru în Colegiul Naţional de Apărare...
Nu ştiu ce va face Putin cu Ucraina; dar cu ţara noastră nu are nicio şansă; dacă numai în cultură avem şi promovăm oameni cu asemenea pregătire, vă daţi seama că în alte domenii suntem şi mai „blindaţi”!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau