„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”

Dimensiune font:

| 01-07-2020 10:21

 

 

 * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie și Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona

 

 

- Domnule profesor, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu economia europeană, oprită aproape în totalitate în urmă cu două luni, pentru a para ascensiunea noului coronavirus. Cum ne va afecta acest blocaj, pe termen scurt și mediu, dar mai ales cine ne poate spune unde suntem cu adevărat acum, ca punct zero?

- Într-adevăr, primul lucru care poate fi evidențiat este incertitudinea, care a crescut enorm. Toată lumea are mai multe dificultăți pentru a face prognoze viitoare și asta afectează guvernele, companiile și lucrătorii. Motivul este foarte clar: absența unui tratament eficient sau al unui vaccin. Datele privind gradul de contagiune în sine sunt diferite între țări: în timp ce, potrivit datelor oficiale, Grecia a înregistrat 2 decese la 100.000 de locuitori, România - 7, Germania – 11, iar Portugalia - 14, în Regatul Unit au fost 67, în Spania – 58, iar în  Italia - 56. Dar există chiar și îndoieli cu privire la aceste date și nu există încă nicio explicație pentru diferențele acumulate, cum nu există mici suficientă experiență acumulată cu privire la modul de a combate a noului coronavirus. Se pare că mobilitatea crescută a generat mai multe infecții. În ceea ce privește lupta împotriva COVID-19, există o singură certitudine: că rezistența sistemului de sănătate este crucială în răspunsul la o pandemie. În timpul stării de urgenţă, autorităţile au mers pe ascuţişul unui aparat de barbierit, încercând să concilieze capacitatea sistemului de sănătate și riscul asupra vieții umane cu încercarea de a evita paralizia economică. Au existat două interese concurente: pe de o parte, cererile pentru protecția muncitorilor, pe de altă parte, încercările de a limita paralizia activității economice a companiilor. Iar lucrul acesta s-a manifestat diferit în statele europene. De exemplu, în Uniunea Europeană, țările cu guverne mai sensibile la riscul de COVID-19 și mai conștiente de limitările sistemului lor de asistență medicală, în general cele ale guvernelor cu mai multă sensibilitate socială, au întreprins măsuri mai stricte. Dimpotrivă, țările mai liberale, de dreapta, au optat pentru mai puțin intervenționism. Cu toate acestea, timpul a schimbat atitudinea; poate cel mai clar exemplu este cel al premierului britanic Boris Johnson, a cărui atitudine inițială a stârnit o răspândire majoră a pandemiei în Marea Britanie. Rămâne, totuşi, incertitudinea cu privire la amploarea și momentul în care se va produce aproape sigurul recul al bolii.

- Cât va dura această perioadă a „paraliziei economiei mondiale” și cum credeţi că vor reacţiona piețele?

- Răspunsul este foarte greu de ghicit. Dacă am avea garanții că nu vor exista noi valuri ale pandemiei, atunci blocarea acestei paralizii economice ar înceta destul de repede, deși în mod inegal, în funcție de sector și țară, dar ar putea avea loc o recuperare relativ rapidă. De ce? Pentru câteva motive... În primul rând, nu este o criză financiară, ci o cădere sau paralizie simultană a ofertei și cererii economiei. În al doilea rând, din același motiv, în măsura în care resursele materiale sau umane ale companiilor au rămas intacte, oferta ar putea fi activată. În al treilea rând, în ceea ce privește cererea, avantajul este că s-au generat unele economii forțate în timpul staării de urgenţă (trei luni de consum redus în multe familii), care ar putea activa cererea cu o anumită viteză, în special în bunuri și servicii locale (de exemplu, turism local).

 

„Este esenţial să se restabilească conștientizarea societăților că statul trebuie să garanteze bunăstarea... Aceasta ar trebui să însemne o creștere a cheltuielilor sociale și o intervenție mai mare a statului direct în această direcţie, împotriva privatizării sănătății, a educației sau a sistemului de pensii. Desigur, asta înseamnă creșterea colectării impozitelor, în ciuda dorințelor „bancherilor”...

 

- Dar reacţia nu a fost una unitară la nivelul UE...   

- În cele din urmă, autoritățile economice (guvernele și băncile centrale) au reacționat foarte diferit față de acum zece ani. Revenind la cele spuse anterior, adevărul este că, atât timp cât nu există vaccinuri sau tratamente care să fie eficiente, vor exista incertitudini și, în consecință, o oarecare paralizie: limitarea contactelor, distanțarea socială etc., ceea ce va însemna că multe activități productive nu se vor recupera complet. Să ne gândim la turism (hoteluri, restaurante, baruri etc.), cinema, teatru și alte activități culturale și sportive și chiar multe activități productive care vor fi afectate de necesitatea distanţării sociale. Au apărut deja focare de infecție în unele activități productive, în special în cele mai precare...

- Nimic nu va mai fi ca înainte! Asta spun bancherii, antreprenorii, investitorii... Ce trebuie să înțeleagă muncitorii, în ce „cheie” trebuie să privească acest raționament?

- A spune că niciodată, este prea mult. În afară de incertitudinile menționate, fiecare criză implică schimbări. Dar, va fi important să profităm bine de lecțiile care pot fi învățate din această pandemie și, mai ales, care rămân în memoria colectivă, socială și politică. În această privință, nu știu dacă bancherii și alte grupuri economice și sociale ar fi de acord cu privire la posibila proiectare a viitorului postCOVID-19. Din multe alte motive, este esenţial să se restabilească conștientizarea societăților că statul trebuie să garanteze bunăstarea; adică să se recupereze statul de bunăstare, așa cum a fost conceput la originea sa. Aceasta ar trebui să însemne o creștere a cheltuielilor sociale și o intervenție mai mare a statului direct în această direcţie, împotriva privatizării sănătății, educației sau a sistemului de pensii. Desigur, asta înseamnă creșterea colectării impozitelor, în ciuda dorințelor „bancherilor”. Chiar și FMI, în cazul Spaniei, solicită creșterea resurselor în sănătatea publică.

- În perioadele de criză avem mai multă bogăție, mai multă sărăcie! Ar funcționa acest raționament?

- Mai multă sărăcie, da, în condiţiile în care nu există nicio intervenție decisivă a puterilor publice. Primul efect al crizei este creșterea șomajului, prin urmare, deteriorarea condițiilor de viață ale celor care au mai puțin, ceea ce înseamnă sărăcie și inegalitate. În majoritatea țărilor, numărul persoanelor care au trebuit să meargă în căutarea de alimente distribuite de ONG-uri și organizații oficiale a crescut. A crescut numărul persoanelor care au supraviețuit sub pragul sărăciei.

Dacă la asta se adaugă corupția, atât în ​​activitățile private, cât și, mai ales, în activitățile publice, rezultatul este exploziv: dezamăgirea socială și un teren fertil pentru propuneri din partea extremei dreaptă. Prin urmare, modul în care guvernele și băncile centrale răspund este crucial. Acestea trebuie să implementeze politici anticiclice, care să permită redresarea economică și socială. În sfera socială, luptând împotriva inegalității. La nivel economic, luând în considerare, de asemenea, posibila perspectivă de relocare a activităților care pot fi realizate pentru consolidarea autosuficienței industriale: este necesară pregătirea persoanelor care pot fi activate în fața acestei posibilități.

 

„Activitatea economică ar trebui să fie reorientată spre evaluarea conservării vieții umane și a mediului, astăzi și în viitor. Din punctul meu de vedere, această transformare trebuie să fie condusă de acțiuni guvernamentale și intervenție publică. Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață; prin urmare, nu totul ar trebui tranzacționat pe piață”.

 

- Datele disponibile reflectă o scădere brutală a activității. Putem aprecia că măsurile luate de aproape toate guvernele lumii - reduceri și ajutoare fiscale - au fost cele mai corecte pentru a minimiza impactul acestei crize asupra economiei mondiale?

- Da, potrivit previziunilor FMI, în 2020 PIB-ul mondial va scădea cu aproape 6%, cu o scădere de 8% din PIB în economiile avansate, cu 10% în UE și Regatul Unit sau 8% în SUA. Reduceri ale PIB-ului de 3% sunt, de asemenea, anticipate în economiile în curs de dezvoltare. Doar China prevede o creștere a economiei sale în jurul valorii de 1%. Aceasta este o imagine sumbră, niciodată văzută până acum. Este adevărat că FMI prevede recuperări puternice în 2021, dar incertitudinea este ridicată. Toate acestea creează o imagine sumbră, pentru că nu se anticipează nicio țară a cărei economie ar putea fi motorul recuperării.

- „Cu indicatori care anticipează cea mai mare recesiune globală din ultimii 150 de ani, sperăm că guvernele și băncile centrale vor trebui să continue să joace un rol fundamental pe termen scurt și mediu”, a declarat Saadia Zahidi, director general al Fondului Economic Mondial, instituție apărătoare a neoliberalismului și al economiei laissez-faire. Va fi suficient acest tip de protecționism, marile programe guvernamentale pentru a atenua impactul asupra economiei pe termen scurt?
- Într-adevăr, măsurile menționate anterior sunt esențiale pentru combaterea impactului crizei, dar unii se îndoiesc de eficiența lor pentru o refacere continuă. Mai presus de toate, deoarece în perioada premergătoare crizei, unele sectoare, cum ar fi sectorul auto, sufereau deja de o anumită stagnare. Măsurile de impact macroeconomic pe termen scurt sunt esențiale pentru a absorbi cel mai puternic impact, dar alte măsuri ar trebui întreprinse în Europa pentru a permite relansarea industriei. Aceste măsuri ar trebui să identifice activitățile de creștere viitoare și, bineînțeles, ar trebui să țină cont foarte mult de activitățile științifice și tehnologice, după cum am comentat anterior. Pe de altă parte, întrucât ieșirea din criză va depinde de capacitatea fiecărei țări și de voința guvernului său, recuperarea economică poate duce la înrăutățirea diferențelor tehnologice între țări.

- Care ar fi schimbările care trebuie aplicate pentru recalibrarea economiilor europene la dimensiuni juste? Ar fi momentul cel mai potrivit pentru luarea unor decizii politice istorice sau trebuie doar să ne concentrăm asupra problemelor economice?
- Totul este relaţionat; aspectele economice influențează aspectele sociale și politice. Adesea, problema trebuie să fie atentă la urgente și nu la importanță, pentru a atenua severitatea crizei. Dar tocmai criza poate fi o ocazie de a transforma modelul de creștere economică, pe bazele actuale. Dacă această criză a dezvăluit ceva, este fragilitatea ființelor umane și tocmai asta are o importanță economică și socială deosebită. Într-un sondaj recent realizat la Universitatea mea (Universitatea din Barcelona), profesorii au declarat că sunt de acord, copleșitor de acord cu următoarea afirmație: „Situația cauzată de pandemie și de starea de urgenţă a relevat faptul că cele mai esențiale locuri de muncă nu sunt cele mai bine plătite” . Într-adevăr, în Spania, lucrările de sănătate, inclusiv munca medicală, lucrările de cercetare și dezvoltare și lucrările de întreținere etc. sunt departe de a fi bine plătite. Cu toate acestea, ele au fost esențiale în timpul stării de urgenţă. Ceva similar se întâmplă și în alte țări. Acest lucru trebuie evaluat. Activitatea economică ar trebui să fie reorientată spre evaluarea conservării vieții umane și a mediului, astăzi și în viitor. Din punctul meu de vedere, această transformare trebuie să fie condusă de acțiuni guvernamentale și intervenție publică. Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață; prin urmare, nu totul ar trebui tranzacționat pe piață. În special, activitatea comercială în servicii precum asistența medicală ar trebui să fie limitată.

 

„Revenirea naționalismelor și populismelor împiedică acordurile în jurul politicilor comune, deoarece acestea se concentrează pe diferențe și nu pe interese comune. De exemplu, extrema-dreaptă olandeză, precum şi cea austriacă, au apreciat că în țările din sud există numai persoane care se gândesc doar la petrecere și nu lucrează, profitând de finanțarea europeană. Cu toate acestea, olandezii ignoră faptul că statutul de paradis cvasi-fiscal în Olanda aduce un prejudiciu restului Uniunii Europene de aproximativ 25 de miliarde de euro. Pe scurt, în situații de necesitate nimeni nu vrea să contribuie”.

 

- Uniunea Europeană va ieși mai puternică sau nu va ieși din această recesiune, spuneau, recent, analiștii politicii economice. Până la urmă, va fi o chestiune politică sau economică?

- Aceasta este o întrebare permanentă în Uniunea Europeană. Totul depinde de voința politică și de cum evoluează tendințele politice naționale. Revenirea naționalismelor și populismelor împiedică acordurile în jurul politicilor comune, deoarece acestea se concentrează pe diferențe și nu pe interese comune. De exemplu, extrema-dreaptă olandeză, precum şi cea austriacă, au apreciat că în țările din sud există numai persoane care se gândesc doar la petrecere și nu lucrează, profitând de finanțarea europeană. Cu toate acestea, olandezii ignoră faptul că statutul de paradis cvasi-fiscal în Olanda aduce un prejudiciu restului Uniunii Europene de aproximativ 25 de miliarde de euro. Pe scurt, în situații de necesitate nimeni nu vrea să contribuie. De la Jacques Delors nu a existat niciun adevărat lider în Comisia Europeană care să propună progrese în integrare și, iată, au trecut de atunci mai mult de 20 de ani. Uniunea Europeană depășește Brexit-ul și va continua să fie unită, deoarece nimeni nu este interesat să plece din UE, dar are nevoie de un nou impuls, de o nouă viziune. Acest nou impuls trebuie să aibă coeziunea ca element cheie.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei