Ion Dafinoiu, psihoterapeut: „Cererea de psihoterapie este în creştere” (II)

default

Dimensiune font:

| 04-02-2016 05:00

Psihoterapeut specializat în terapia ericksoniană şi hipnoza clinică, recunoscut la nivel internaţional, prof.univ.dr. Ion Dafinoiu a vorbit, într-o primă parte a interviului acordat ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, publicat pe 28 ianuarie, despre „viaţa normală”, care „este una cu probleme”. În continuare, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi prezintă modalităţile prin care o persoană cu un interes deosebit pentru psihicul uman poate ajunge psihoterapeut. Un punct important al discuţiei a fost şi imaginea fiecăruia dintre noi faţă de propria persoană, fiind incluse şi efectele reţelelor sociale asupra acesteia. „Mă număr printre cei norocoşi”, mai spune Ion Dafinoiu, într-o scurtă autodescriere.

- Care este viitorul psihoterapiei la noi în ţară?
- Sunt multe asociaţii profesionale de psihoterapie, din toate marile curente care se manifestă şi pe plan internaţional – terapii dinamice, experienţiale, cognitiv-comportamentale, ericksoniană şi hipnoză clinică şi altele. În acord cu prevederile Colegiului Psihologilor, cei care doresc să devină psihoterapeuţi trebuie să urmeze un curs de formare în domeniul psihoterapiei, care să îndeplinească anumite criterii stabilite la nivel european.

- Vorbiţi de orele de practică, de supervizare?
- Da, este vorba despre formarea de bază, stadiul clinic supervizat, apoi cel de dezvoltare personală. În general, un astfel de curs de formare este conceput să fie echivalentul unui master, dar el se desfăşoară în cadrul asociaţiilor respective. Cine doreşte să se formeze trebuie să aibă grijă la două aspecte – calitatea formatorilor şi a cursului în general, pentru că sunt mulţi care fac formare fără să aibă totuşi o experienţă clinică deosebită în domeniu, pe de o parte, şi pe de alta, dacă respectivul curs este acreditat de Colegiul Psihologilor. La acestea cursuri pot participa medici, psihologi, dar şi absolvenţi ai altor facultăţi – socio-umane, pedagogie, psihopedagogie, filosofie, sociologie, asistenţă socială, teologie, cu condiţia să recupereze câteva cursuri, în general pe cele de psihologie clinică şi psihodiagnostic. Acestea pot fi urmate în cadrul oricărei facultăţi de psihologie din ţară, care este acreditată. Cererea de psihoterapie este în creştere.

- Acest fapt este cauzat de situaţia la nivel mondial? Mă gândesc acum la statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prin care se trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de persoane, inclusiv copii, care au nevoie de sprijin psihologic…
- Da, manifestările depresiv-anxioase se situează, cred, ca morbiditate, imediat după tulburările cardio-vasculare. În mod evident, cererea este în creştere deoarece oamenii ştiu acum că sunt specialişti care îi pot ajuta şi, în plus, se remarcă deschiderea medicilor spre psihoterapie. Problema este că nu toţi oamenii care au astfel de probleme se adresează unui specialist, fiind în continuare o serie de prejudecăţi. Este vorba şi despre nivelul general de educaţie. Statisticile spun că, în general, cele mai multe persoane care solicită psihoterapia sunt cei cu studii medii şi superioare, mai multe femei decât bărbaţi. Nu neapărat pentru că bărbaţii sunt mai puţin vulnerabili, au mai puţine probleme, ci pentru că în cazul lor sancţiunea socială este mult mai puternică.

Citiți și Ion Dafinoiu, psihoterapeut: „Viaţa normală este una cu probleme!” (INTERVIU)

- Bărbaţii îşi acceptă mai greu vulnerabilitatea pentru că sunt învăţaţi din copilărie să ascundă o astfel de stare?
- Aşa este. Aud din primii ani de viaţă Fii bărbat!, Nu arăta că suferi!, Nu plânge! Este îngrijorător, întrucât cei care nu solicită un ajutor psihoterapic au o mai mare probabilitate de a somatiza. În loc să îşi exprime problemele verbal, comportamental, în cabinetul unui terapeut, le exprimă prin intermediul corpului. Aşa poate să apară un ulcer, o boală de piele. Apropo, ştiaţi că pielea este al doilea organ sensibil la starea noastră psihică, după sistemul nostru nervos? Noi exprimăm prin piele foarte multe dintre problemele noastre. Majoritatea tulburărilor de piele, cele ale tubului digestiv sunt de natură psihosomatică. Cunoaşteţi expresia îmi iese prin piele?

Tulburările sexuale au o determinare psihologică extraordinară. Eu spun anecdotic atât pacienţilor, cât şi cursanţilor mei, că cel mai important organ sexual al omului se află între urechi. Comportamentul sexual este, din punct de vedere biologic, extrem de stabil, deoarece noi ne naştem cu un program comportamental sexual foarte stabil. Dacă acesta ar fi vulnerabil, specia ar fi în pericol de dispariţie. Din această cauză, conform statisticilor, aproape 95% dintre tulburările de dinamică sexuală sunt de natură psihologică. Doar câteva boli pot să influenţeze comportamentul sexual. Anxietatea este moartea potenţei. Teama, întrebările pe care omul şi le pune în legătură cu el însuşi au acelaşi efect. Îmi pare rău că trebuie să spun că sunt mulţi endocrinologi care braconează pe acest teren, administrând tratamente hormonale care dacă produc efect, acesta este mai degrabă de tip placebo, nu neapărat specific. Echilibrul hormonal este greu de găsit, însă uşor de deteriorat cu intervenţii din afară. Un bărbat acceptă mai uşor că are probleme cu potenţa din cauza testosteronului, decât ideea că problemele sunt cauzate de neîncredere, de imaginea negativă, de incapacitatea de a dezvolta o relaţie adecvată cu o parteneră. E mai greu de acceptat.

- Astfel, este mai uşor să dăm vina pe ceva biologic, decât pe ceva care implică imaginea faţă de propria persoană…
- Întocmai, problemele psihologice au un impact mult mai mare asupra imaginii noastre publice. Apoi, nu trebuie să uităm copiii! În lumea aceasta teribil de complicată, deseori, părinţii exercită presiuni formidabile asupra copiilor, presiuni care sunt în dezacord cu resursele de care dispun copiii la vârsta respectivă. Aşteptările lor sunt mult peste resursele copiilor. Dezvolt acum o teză de doctorat, împreună cu una dintre studentele mele, care are ca obiectiv evaluare măsurii în care persoanele importante din jurul adolescenţilor, respectiv părinţi, cadre didactice, sunt capabile să identifice corect tulburările pe care le au aceşti copii.

Imaginaţi-vă că deseori o depresie ar putea fi etichetată ca lene şi, în consecinţă, părinţii exercită presiuni, iar copilul sau tânărul intră într-o stare de demisie totală. De asemenea, efectul comportamental al anxietăţii este cel de evitare – copilul care se teme de ceva de la şcoală, nu va mai merge la ore. Absenteismul este etichetat mai mult ca o tulburare de comportament, ca obrăznicie, când ar putea să fie simptomul unei tulburări psihologice. Noi ne propunem să evaluăm măsura în care aceste tulburări sunt corect identificate şi să dezvoltăm un program de training pentru cadrele didactice şi părinţi, în această direcţie. Aceşti copii care au probleme în adolescenţă, vor avea probleme şi mai mari în prima tinereţe, când vor intra pe piaţa muncii sau în diverse reţele sociale.

- Se întâmplă foarte des să vedem tineri sau chiar copii care petrec timp îndelungat în mediul virtual. Ce efecte poate avea un astfel de comportament?
- Să ştiţi că aceste persoane care trăiesc într-un spaţiu virtual, de cele mai multe ori nu au abilităţile necesare de comunicare şi relaţionare în spaţiul real. Am rămas uimit când am văzut grupuri de adolescenţi, care, deşi sunt fizic unul lângă celălalt, preferă să comunice prin sms-uri. Vă daţi seama? Acesta este un fel de schizofrenie socială! Am auzit la un moment dat o reclamă pentru internet care conţinea un adevăr înspăimântător. Spunea cam aşa - Cu ajutorul internetului, intri într-o lume în care poţi să fii ceea ce doreşti să fii. Adică, îţi creezi o falsă identitate, te minţi pe tine însuţi şi primeşti feedback-uri la această identitate. O pacientă de-a mea, medic, mi-a spus că şi-a creat un cont pe facebook, un profil fals, şi că, deşi ştie că este fals, când se întoarce acasă abia aşteaptă să consulte răspunsurile şi că se bucură de feedback-urile pe care le primeşte. I-am răspuns că aceasta este schizofrenie.

Citiți și Misoginismul şi violenţa se învaţă din clasa a patra

- De ce avem nevoie să „devenim” altcineva în spaţiul virtual?
- Imaginea despre noi înşine este expresia interiorizării feedback-urilor pe care le primim în relaţiile interpersonale. În cazul în care aceste răspunsuri nu sunt cele pe care le dorim sau nu sunt suficiente, atunci mai uşor culegem feedback-uri pozitive „cosmetizându-ne” imaginea noastră în spaţiul virtual, unde pot să scriu câteva cuvinte isteţe luate dintr-o carte şi pentru care primesc nişte reacţii nemaipomenite, de genul Aşa idee nu am mai auzit, sunteţi o persoană extraordinară. Deşi persoana care primeşte acest feedback ştie că el este dat la informaţii care nu sunt relevante pentru propria persoană, trăieşte totuşi aceste reacţii venite din partea altor persoane.

- În cazul acesta putem vorbi de o augmentare falsă a stimei de sine?
- Autominciună, da. Acesta este un mecanism de protecţie. Ne protejăm imaginea despre noi înşine, recoltând astfel de feedback-uri iluzorii. Vă spuneam că aceste persoane, care stau acum doar în faţa computerului, sunt incapabile să interacţioneze eficient cu cei din jur, însă ele sunt şi candidaţii pentru tulburările psihologice majore, de peste zece ani. Am avut un pacient care era dependent de computer, adus de părinţi, din Galaţi, student la Bucureşti şi deja pierduse un an la facultate. Stătea zece ore pe zi la computer. I-am spus: „Să presupunem că am bagheta magică, te scap de aceste zece ore zilnice de computer, ce punem în locul lor?”. Ce credeţi că a răspuns? A spus că nu ştie! Deci, vorbim de o incapacitate de a dezvolta proiecte de viaţă, în plan real. Pentru mulţi, virtualul este o evadare din lumea reală, care li se pare prea complicată, prea frustrantă. Din acest motiv am folosit acest termen dur – schizofrenie socială, în sensul că ei sunt complet disociaţi de lumea reală, nucleul schizofreniei fiind disocierea.

Citiți și Elevi sufocaţi de programul şcolar EXCLUSIV

- În experienţa dumneavoastră la cabinet, există vreun caz care să vă fi schimbat perspectiva asupra profesiei?
- Este greu să identific un caz concret. Am multe cazuri de care îmi amintesc cu plăcere – copii şi adulţi. Practic, după cazuri importante şi rezolvate cu succes, constat că, deşi personalitatea umană este deosebit de complexă, dacă reuşeşti să identifici resorturile profunde, intime ale clientului, reuşeşti împreună cu el să produci o schimbare care, din exterior, poate părea miraculoasă. Deseori le spun pacienţilor mei că motto-ul terapiei pe care o practic, deşi sună a slogan electoral, exprimă întru totul adevărul – „Doar împreună vom fi puternici! Dacă formăm o echipă, ne atingem obiectivul, dacă nu, nicio şansă”.

- Mulţi dintre noi îl cunoaştem pe psihoterapeutul, profesorul universitar, decanul Ion Dafinoiu sau cel care a adus hipnoza în Iaşi. Cine este însă omul Ion Dafinoiu?
- Mă număr printre cei norocoşi, practic o meserie care îmi place extraordinar. Mi-a plăcut şi îmi place să fiu profesor, să fiu psihoterapeut, să fac acest curs de formare în domeniul psihoterapiei. Timpul meu liber nu este prea mult. Întotdeauna sunt în căutarea celui mai bun echilibru între profesie şi familie, probabil unul niciodată atins. Câteodată există un dezechilibru în favoarea profesiei, alteori în favoarea familiei. Şansa mea este că am prieteni, că reuşim să ne întâlnim şi să trăim momente speciale, în puţinul timp liber. Îmi place să călătoresc. Atunci când eram mai tânăr, dar au trecut acele vremuri, jucam bridge. Înainte de '90 se întâmpla asta. Acum, când privesc în urmă, cred că era un fel de a pierde timpul, pentru că atunci dacă munceai prea mult deveneai suspect. Acum nu mai am timp de aşa ceva. Timpul pe care îl am, îl dedic pregătirii profesionale, familiei, prietenilor.

Fiica mea m-a urmat în profesie, deşi am sfătuit-o să aleagă altceva. E greu câteodată, când ai pe cineva în familie, să mergi pe acelaşi drum, pentru că unii ar putea face comparaţii sau meritele personale ar putea să nu fie corect apreciate. Norocul meu e că nu îşi dă doctoratul în România, ci la Londra. Soţia mea a fost întotdeauna alături de mine în luarea deciziilor deosebit de importante, de pildă când am dezvoltat acele cursuri de formare în domeniul psihoterapiei, pentru că asta consumă timp şi înseamnă să fiu departe de familie. Fără sprijinul şi încurajarea soţiei mele nu m-aş fi angajat într-un astfel de efort. În mai puţine cuvinte, mă consider norocos din toate punctele de vedere.

A consemnat Andreea IGNEA  

Citiți și Maia Morgenstern: „Sunt fericită, sunt înconjurată de tineri formidabili!”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei